Chirurgie pentru indepartarea prostatei

S-ar putea sa aveti o interventie chirurgicala pentru indepartarea prostatei (prostatectomie radicala) in cazul in care:

  • cancerul nu s-a raspandit in afara prostatei
  • esti mai tanar si ai o tumoare cu crestere rapida (tumoare de grad inalt)
  • ca parte a tratamentului pentru cancerul de prostata local avansat sau cu risc ridicat

Scopul unei operatii radicale de prostatectomie este de a vindeca cancerul de prostata. Este o interventie chirurgicala majora cu unele reactii adverse posibile. Daca sunteti un barbat mai in varsta cu un cancer de prostata cu crestere lenta, este posibil ca acest tip de interventie chirurgicala sa nu fie necesar pentru dvs. Acest lucru se datoreaza faptului ca cancerul dvs. ar putea creste atat de incet incat este mai probabil sa muriti de batranete sau alte cauze decat de cancer de prostata.

Operatia

Aveti operatia sub anestezie generala. Aceasta inseamna ca veti fi adormit pentru intreaga durata a operatiei.

Chirurgul dvs. indeparteaza glanda prostatica, tesuturile din jur si tuburile care transporta material seminal (vezicule seminale). Aceasta este o prostatectomie radicala. De asemenea, ar putea elimina ganglionii limfatici din apropiere. Acest lucru depinde de cat de probabil este ca aveti celule canceroase in ganglionii limfatici.

Prostectectomia care scuteste nervii

Operatia de scutire a nervilor este pentru cancerul de prostata precoce care se afla in interiorul prostatei (cancer de prostata localizat). Aceasta interventie chirurgicala isi propune sa evite nervii care controleaza erectiile.

Chirurgul taie tesutul prostatic departe de fasciculele nervoase fara a le deteriora. Daca cancerul dumneavoastra creste aproape de nervi, va trebui sa-i elimine. Acest lucru se datoreaza faptului ca cancerul dvs. nu va fi vindecat daca chirurgul lasa cancerul in urma, in timp ce incearca sa scuteasca nervii. Discutati cu chirurgul dumneavoastra inainte de operatie daca s-ar putea sa aveti acest tip de interventie chirurgicala.

Indepartarea ganglionilor limfatici

In timpul operatiei chirurgul dumneavoastra examineaza prostata si zona inconjuratoare. Acestea pot scoate unii dintre ganglionii limfatici din zona dintre oasele soldului (pelvis). Aceasta este o disectie bilaterala a ganglionilor limfatici pelvieni.

Chirurgul dvs. scoate ganglionii limfatici in cazul in care contin celule canceroase. Scoaterea ganglionilor reduce riscul ca cancerul dvs. sa revina in viitor. De asemenea, va ajuta medicul sa decida ce tratament suplimentar ati putea avea nevoie.

Numarul de ganglioni limfatici pe care chirurgul il indeparteaza variaza in functie de riscul aparitiei cancerului.

Cum va face chirurgul operatia

Exista diferite moduri de a face o prostatectomie radicala.

Operatie deschisa

Chirurgul tau face de obicei o taietura in burta (abdomen). Aceasta se numeste chirurgie retropubiana si veti avea o cicatrice pe burta dupa aceea.

Chirurgie gaura

Chirurgia gaurilor de cheie este, de asemenea, numita chirurgie cu acces minim sau chirurgie laparoscopica. Inseamna sa faci o operatie fara sa ai nevoie de o taietura majora in burta (abdomen).

Aveti acest tip de interventie chirurgicala in centre specializate de catre un chirurg special instruit. Chirurgul face cateva mici taieturi in burta. Folosesc un tub lung numit laparoscop.