Chirurgie pentru indepartarea partii interioare a prostatei (TURP)

Cancerul de prostata poate apasa pe tubul (uretra) care transporta wee (urina) din vezica. Acest lucru va poate face dificila golirea vezicii urinare. Medicul dumneavoastra va poate sugera sa aveti o operatie pentru a elimina o parte din cancer, astfel incat sa puteti trece mai usor urina. Aceasta se numeste rezectie transuretrala a prostatei (TUR sau TURP).

TURP nu vindeca cancerul de prostata, dar poate ajuta la ameliorarea simptomelor sale.

Chirurgii pot utiliza, de asemenea, chirurgia cu laser pentru a indeparta tesutul prostatei. Functioneaza la fel de bine ca un TURP, dar nu este disponibil in fiecare spital.

Aceasta operatie este, de asemenea, pentru barbatii cu o umflare necanceroasa (benigna) a prostatei, numita si hipertrofie benigna de prostata (BPH).

Inainte de procedura

Va internati in spital 2 sau 3 zile.

Aveti un TURP sub anestezie generala. Veti fi adormit pentru intreaga operatiune. Unii barbati au un anestezic coloanei vertebrale. Asta inseamna ca esti treaz, dar ai o injectie anestezica in coloana vertebrala. Nu puteti simti nimic sub nivelul injectiei.

In timpul procedurii

Chirurgul trece un tub subtire in uretra prin penis. Tubul are o camera mica si o bucata de ochi. Ajuta chirurgul sa vada in interiorul uretrei. Indeparteaza obstructia folosind un instrument atasat la tub care se incalzeste cu un curent electric si poate taia zonele anormale.

Dupa procedura

Veti avea un tub in vezica (cateter) pentru a masura cantitatea de urina pe care o eliminati.

Este normal sa aveti cheaguri de sange in urina dupa aceasta interventie chirurgicala. Acest lucru poate bloca cateterul. Pentru a preveni acest lucru, asistenta va trece lichid in vezica urinara. Il scurg prin cateter (irigarea vezicii urinare). De indata ce urina dvs. este limpede, cateterul va iesi. Acest lucru se intampla de obicei in 2 pana la 3 zile, apoi puteti merge acasa.

Unii barbati nu pot trece urina atunci cand cateterul iese. Acest lucru se datoreaza umflaturii in care ati fost operat. Poate ca va trebui sa plecati acasa cu un cateter pentru o vreme. O asistenta medicala din district o va scoate acasa.

Riscuri posibile

Medicii dvs. se vor asigura ca beneficiile interventiei chirurgicale depasesc aceste riscuri posibile:

  • arsuri usoare temporare, sangerari si senzatie de urinare mai deasa
  • imposibilitatea de a produce sperma atunci cand ejaculati
  • este posibil sa aveti in continuare unele probleme cu eliminarea urinei ulterior
  • probleme de erectie
  • infectie a vezicii urinare
  • sangerare