Chirurgie pentru indepartarea cancerului

Aflati despre interventia chirurgicala pentru a elimina complet cancerul cailor biliare (colangiocarcinom) si unele dintre posibilele complicatii.

Chirurgia ofera cele mai mari sanse de a vindeca pe cineva cu cancer al cailor biliare. Daca chirurgul tau crede ca il poate elimina, il numesc cancer rezecabil. Mai putin de o treime dintre oameni au cancer rezecabil al cailor biliare atunci cand sunt diagnosticati.

A avea o operatie pentru a elimina complet cancerul cailor biliare este o interventie chirurgicala majora. Doar chirurgii cu cunostinte si experienta de specialitate ar trebui sa faca acest tip de operatie. Trebuie sa fiti in general in forma pentru a opera. Nu este potrivit pentru toata lumea.

Din pacate, este frecvent ca cancerul cailor biliare sa revina chiar si dupa interventia chirurgicala. Si exista riscul de probleme dupa aceasta operatiune majora. Chirurgul dvs. va va vorbi in detaliu despre ceea ce implica operatia, despre riscul revenirii cancerului si despre care sunt posibilele complicatii.

Chirurgie pentru indepartarea cancerelor de cai biliare in ficat

Daca cancerul dumneavoastra se afla in caile biliare din ficat (cancerul cailor biliare intrahepatice), chirurgul dumneavoastra poate fi capabil sa il indeparteze si pe o parte din tesutul hepatic din jur. Aceasta operatie se numeste rezectie sau hepatectomie.

Uneori chirurgul trebuie sa indeparteze unul dintre lobii ficatului. Aceasta operatie se numeste lobectomie. Ficatul este format din 2 lobi principali. Lobii sunt impartiti in segmente.

Multi oameni au ingrijorari cu privire la interventia chirurgicala care include indepartarea unei parti a ficatului. Este posibil sa se ingrijoreze ca ficatul lor poate sa nu functioneze suficient de bine daca o parte din acesta este eliminata. Dar daca nu aveti probleme medicale subiacente cu ficatul (cum ar fi ciroza), este posibil ca ficatul sa creasca si sa functioneze normal.

Chirurgie pentru eliminarea cancerelor de cai biliare perihilare

Cancerele perihilare incep in zona in care canalele hepatice dreapta si stanga se unesc chiar in afara ficatului.

Tipul de interventie chirurgicala pe care il aveti depinde de pozitia cancerului si de cat de mare este. Chirurgul indeparteaza de obicei:

  • canalul biliar care contine tumora si canalul biliar comun
  • o parte a ficatului
  • vezica biliara
  • ganglionii limfatici din apropiere

Este posibil ca chirurgul dumneavoastra sa fie nevoit sa indeparteze o parte din pancreas si intestinul subtire (duoden).

Chirurgul dvs. va incerca sa reduca sansa ca cancerul sa revina prin eliminarea tumorii si, de asemenea, o margine de tesut in jurul acesteia care nu contine celule canceroase. Ei numesc acest lucru o marja clara.

Pentru a obtine o marja clara, poate fi necesar sa va fie indepartata o parte din ficat, precum si alte organe apropiate de conducta biliara. Cantitatea pe care chirurgul trebuie sa o elimine depinde de locul in care se afla cancerul in conducta biliara si de cat de mare este

Chirurgie pentru indepartarea cancerelor de cai biliare distale

Cancerele de cai biliare distale incep in canalul biliar comun in apropierea pancreasului.

Chirurgia pentru indepartarea cancerului de conducta biliara distala include indepartarea cancerului si a conductei biliare impreuna cu ganglionii limfatici din apropiere.

Majoritatea oamenilor trebuie, de asemenea, sa fie indepartati o parte din pancreas si intestinul subtire (duoden). Medicii numesc aceasta operatie o pancreaticoduodenectomie [(pank-ree-at-ic-oh dew-oh-den-ek-tom-ee)].

Chirurgul ia o margine de tesut sanatos in jurul tumorii. Acest lucru reduce riscul ca celulele canceroase sa fie lasate in urma. Daca nu exista celule canceroase la marginea tesutului, acestea il numesc o marja clara.

Rareori, persoanelor cu cancer ale cailor biliare distale trebuie, de asemenea, sa li se elimine o parte din ficat.

Embolizarea venei portale inainte de operatie

Embolizarea venei portale (PVE) inseamna blocarea unei parti a fluxului de sange in zona ficatului care are cancer. Scopul PVE este de a creste dimensiunea partii sanatoase a ficatului, permitandu-i sa creasca. Ficatul este singurul organ al corpului care poate creste din nou.

Operatia pentru indepartarea unui cancer poate lasa doar o cantitate mica de ficat sanatos si acest lucru creste riscul de insuficienta hepatica. A avea PVE inainte de operatie permite cresterea ficatului sanatos, reducand astfel riscul ca ficatul sa cedeze dupa operatie.

Medicii dvs. va pot sugera ca aveti PVE daca aveti un stadiu incipient de cancer al cailor biliare intrahepatice sau perihilare.

Cum ai PVE

Aveti aceasta procedura in departamentul de raze X. De obicei dureaza intre 1 si 2 ore.

Mai intai aveti o injectie care sa va adoarma (sedare). Medicul dumneavoastra va injecteaza un anestezic local in partea dreapta a abdomenului (abdomen) pentru a amorti zona. Apoi pun un ac in lateral si folosesc vopsea si un aparat de raze X pentru a gasi vena potrivita.

Medicul dumneavoastra va injecteaza un adeziv special in vena. Adezivul blocheaza alimentarea cu sange a acelei parti a ficatului.

Ramai in spital peste noapte. Principalele efecte secundare sunt:

  • durere
  • vanatai
  • sangerare – asistentele medicale va vor verifica periodic
  • infectie

De obicei, trebuie sa asteptati aproximativ o luna dupa PVE inainte de a va opera. De obicei, aveti mai intai o scanare pentru a va masura ficatul si a verifica daca PVE a functionat.

Riscul aparitiei cancerului dupa interventia chirurgicala

Dupa orice interventie chirurgicala pentru cancer, exista riscul ca cancerul sa revina. Riscul ca acest lucru sa depinda de o serie de factori, inclusiv:

dimensiunea cancerului dumneavoastra si cat de mult a crescut (stadiul cancerului)
unde se afla in corp
daca chirurgul poate elimina o margine clara de tesut din jurul cancerului
daca exista celule canceroase in ganglionii limfatici din apropiere
O margine clara este o margine de tesut in jurul cancerului care nu contine celule canceroase. Poate fi dificil pentru chirurg sa indeparteze o margine clara in jurul cancerelor cailor biliare datorita pozitiei cailor biliare si a apropierii lor de alte organe. Acest lucru creste riscul ca cancerul sa revina.

Chirurgul dvs. va va vorbi despre riscul revenirii cancerului si va va ajuta sa raspundeti la orice intrebare despre operatie.

Posibile complicatii

O complicatie este orice se intampla dupa o interventie chirurgicala care va ingreuneaza recuperarea. Infectiile toracice si cheagurile de sange sunt posibile complicatii dupa orice interventie chirurgicala.

Toate operatiile de eliminare completa a cancerului de cai biliare sunt interventii chirurgicale majore. Scopul este sa incercati sa va vindecati cancerul. Deci, dumneavoastra si medicul dumneavoastra puteti simti ca merita sa va asumati unele dintre aceste riscuri.

Asigurati-va ca discutati posibilele complicatii cu chirurgul si ca aveti ocazia de a pune intrebari. Este posibil ca familia dvs. sa fie nevoita sa discute lucrurile cu chirurgul, astfel incat sa va poata intelege pe deplin situatia.

Complicatiile sunt mai probabile cu operatiuni mai mari. Aproximativ doua treimi dintre oameni au un fel de complicatie dupa interventia chirurgicala pentru cancerul de cai biliare.

Complicatiile pot fi foarte grave. Dar acestea devin mai putin frecvente pe masura ce chirurgii devin mai buni in a decide cine este susceptibil de a face o recuperare buna. Dar chiar si asa, unii oameni care au cea mai mare interventie chirurgicala pentru cancerul cailor biliare pot muri ca urmare a complicatiilor dupa operatia lor.

Discutarea riscurilor cu chirurgul dvs. va va ajuta sa decideti daca sa fiti operati sau nu.

Cele mai frecvente complicatii sunt:

Scurgerea bilei

O scurgere se poate intampla din jurul imbinarii, unde tesuturile sunt cusute la loc. Poate provoca o colectie de bila sau sucuri digestive. Acest lucru se poate intampla la pana la 20 din 100 de persoane (20%) dupa o interventie chirurgicala de cancer al cailor biliare.

De obicei, medicul dumneavoastra introduce un tub de scurgere pana se opreste scurgerea. De obicei, fac acest lucru in timpul unei proceduri numite ERCP.

O deschidere anormala (fistula)

O fistula inseamna literalmente o deschidere. O conexiune sau o cale anormala se dezvolta intre doua zone ale corpului.

O fistula se poate dezvolta din canalul biliar sau pancreas dupa o interventie chirurgicala de cancer al canalului biliar. Aceasta inseamna ca sucurile biliare sau digestive se pot scurge in tesuturile din jur, ceea ce este foarte dureros.

Daca aveti o fistula, medicul dumneavoastra introduce un tub pentru ao scurge. De asemenea, aveti medicamente pentru a controla umflarea (inflamatia). Tubul ramane inauntru pana cand fistula se usuca. Fistula se vindeca apoi singura. Uneori chirurgul trebuie sa opereze din nou pentru a repara scurgerea.

Insuficienta hepatica

Unii oameni dezvolta insuficienta hepatica dupa operatie. Riscul este mai mare daca ati avut probleme hepatice inainte. Deci, inainte de operatie, aveti teste pentru a verifica cat de bine functioneaza ficatul si pentru a verifica alte afectiuni hepatice, cum ar fi ciroza.

Infectie interna

Infectiile interne se pot dezvolta daca se acumuleaza lichid sau sange dupa operatie.

Asistenta dumneavoastra va va oferi antibiotice prin picurare daca dezvoltati o infectie. Medicul dumneavoastra va scurge abcesele sau orice lichid care s-a colectat intern. Au introdus un ac pentru a aspira fluidul. Sau aveti un tub de drenaj introdus. Medicul dumneavoastra va utiliza raze X sau ultrasunete pentru a va asigura ca acul sau tubul sunt la locul potrivit.

Sangerare

Este posibil sa aveti sangerari imediat dupa operatie daca un vas de sange nu este legat complet. De asemenea, puteti avea sangerari daca sangele nu se coaguleaza corespunzator. Sangerarea in cateva zile dupa interventia chirurgicala se poate intampla din cauza infectiei.

Tratamentul de care aveti nevoie depinde de cauzele sangerarii. Este posibil sa aveti nevoie de o transfuzie de sange.

Infectie in piept

Probleme cu inima

Aveti teste cardiace inainte de operatie pentru a va asigura ca inima dvs. este capabila sa faca fata operatiei. Dar operatiile cailor biliare va pot creste tensiunea asupra inimii. Unii oameni dezvolta probleme cardiace dupa interventia chirurgicala pe care nu le-au avut pana acum.