Chirurgie pentru cancerul tiroidian

Exista diferite tipuri de interventii chirurgicale pentru tratarea cancerului tiroidian. Operatia pe care o aveti depinde de tipul si stadiul cancerului tiroidian.

Chirurgia este tratamentul cel mai des utilizat pentru cancerele tiroidiene foliculare, papilare si medulare. Ai putea avea:

  • toata tiroida a fost eliminata (tiroidectomie totala)
  • sau o parte a tiroidei indepartata (lobectomie sau tiroidectomie partiala)

Tiroidectomie totala

Aceasta este o interventie chirurgicala pentru a va elimina toata tiroida.

Este posibil sa vi se faca o tiroidectomie totala daca aveti o gena anormala care va creste riscul de a dezvolta cancer medular. Intreaga glanda este indepartata pentru a opri dezvoltarea cancerului in orice tesut tiroidian ramas in urma.

Lobectomie sau tiroidectomie partiala

Aceasta este o interventie chirurgicala pentru a elimina o parte a tiroidei. Este posibil sa aveti nevoie de o a doua operatie daca medicul dumneavoastra crede ca cancerul s-a raspandit.

Indepartarea ganglionilor limfatici

Ganglionii limfatici fac parte dintr-o retea de vase limfatice pe tot corpul. Cancerul se poate raspandi la ganglionii limfatici. In timpul operatiei, este posibil sa vi se elimine niste ganglioni limfatici pentru a verifica daca celulele canceroase s-au raspandit acolo.

Daca chirurgul dumneavoastra stie inainte de operatie ca aveti cancer in unii ganglioni limfatici, ii elimina. Acesta poate elimina toate nodurile de pe acea parte a gatului sau din centrul gatului.

Veti avea ganglionii limfatici in zona centrala a gatului indepartati daca aveti o interventie chirurgicala pentru cancerul tiroidian medular. Acest lucru se datoreaza faptului ca acestia pot contine celule canceroase. Aceasta se numeste disectie profilactica a ganglionilor limfatici. Chirurgul dvs. va poate indeparta, de asemenea, ganglionii limfatici de pe una sau ambele parti ale gatului.

Daca vi se elimina unii dintre ganglionii limfatici, ar trebui sa aveti grija suplimentara de zona in care se aflau ganglionii limfatici. De exemplu, este important sa evitati infectia in aceasta zona si sa discutati cu echipa dvs. de asistenta medicala daca observati o umflare.

Operarea tiroidei

Tiroidectomia partiala si totala este o operatie importanta. Trebuie sa fiti suficient de in forma pentru o operatie indelungata si dupa aceea sa va recuperati bine.

Aveti o programare pre-evaluare inainte de operatie. Veti avea cateva teste si va veti intalni cu echipa medicala.

Va operati sub un anestezic general, deci nu veti fi constienti de nimic si nu veti simti nimic. Medicul va face o taietura in zona gatului inferior pentru a ajunge la glanda tiroida.

Dupa operatie si efecte secundare

Dupa operatie este posibil sa aveti un pansament peste zona de pe gat. Vor exista cusaturi sau capse in rana si este posibil sa aveti unul sau doua tuburi (scurgeri) care vin din rana.

Efectele secundare dupa interventia chirurgicala tiroidiana pot include:

  • infectie
  • cheaguri de sange sau sangerari
  • schimbari de voce, cum ar fi o voce ragusita.