Chirurgie pentru cancer de piele

Pentru a elimina un cancer de piele mai grav si mai raspandit, este posibil să aveți nevoie de o operație mai mare.

Biopsie excizională

O biopsie excizională este atunci când medicul dumneavoastră elimină zona afectată a pielii și o cantitate mică din țesutul sănătos din jur. S-ar putea să aveți o biopsie excizională pentru a diagnostica și trata un cancer de piele.

De obicei aveți o biopsie excizională cu o injecție de medicament pentru a amorți zona (anestezic local).

Odată ce zona este amorțită, medicul dumneavoastră elimină întregul cancer prin tăierea acestuia. De asemenea, elimină o zonă de țesut sănătos din jurul său. Aceasta este marja sănătoasă. Elimină marja sănătoasă pentru a se asigura că au eliminat tot cancerul.

Medicul trimite cancerul și țesutul înconjurător la laborator. Un medic specialist (patolog) privește țesutul la microscop. Acesta va spune medicului dumneavoastră ce tip de cancer este și ii oferă alte informații detaliate despre acesta. De asemenea, se uită la țesutul sănătos din jurul cancerului pentru a se asigura că este suficient de mare.

De obicei aveți cusături pentru a închide pielea după aceea.

După intervetie

S-ar putea să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală suplimentară pentru a vă asigura că au eliminat tot cancerul cu o marjă sănătoasă suficient de mare.

Veți avea nevoie de îndepărtarea cusăturilor după una sau două săptămâni dacă aveți cusături nedizolvabile. Daca aveti dureri dupa anestezie, puteti lua paracetamol.

Criochirurgie

Criochirurgia folosește frig extrem (cu azot lichid) pentru a elimina cancerul.

Medicul pune azot lichid pe piele pentru a îngheța cancerul. De obicei pulverizează azot lichid. Dar pot folosi o sondă metalică sau uneori un mugur de bumbac.

Azotul lichid se simte ca o arsura. În următoarele câteva zile se formează o crustă. Aceasta scade apoi în următoarele câteva săptămâni, luând celulele canceroase cu ea. Nu puteți efectua criochirurgie pe zonele pielii din apropierea organelor sensibile, cum ar fi ochiul.

Zona tratată va părea albă de la îngheț. Durează doar câteva minute pentru ca pielea dvs. să revină la culoarea sa.

Este posibil ca medicul dumneavoastră să repete procesul în timpul programării. Sau s-ar putea să se organizeze pentru a vă întoarce din nou.

Unele dintre efectele secundare includ:

Durere și disconfort

Este posibil să simțiți o cantitate mică de durere și disconfort în timp ce urmați tratamentul. De obicei nu aveți nevoie de analgezice. Dar dacă faceți acest lucru, analgezice simple, cum ar fi paracetamolul, vă pot ajuta.

Roșeață, inflamație și scurgere

Zona devine de obicei roșie și inflamată. Acest lucru dispare după aproximativ 2 până la 3 zile, deoarece va începe să se formeze o crustă. S-ar putea să vedeți, de asemenea, o scurgere de lichid apos de pe rana. Acest lucru este normal și se întâmplă pentru o perioadă scurtă de timp.

Chiuretaj și electrocauterizare

Medicul dumneavoastră elimină cancerul și folosește un ac electric pentru a distruge celulele canceroase din țesutul din jur. Aceasta se mai numește chiuretaj și cauterizare.

Acesta nu este un tratament obișnuit.

Se va face o injecție de medicament pentru a amorți zona (anestezic local). Chirurgul dvs. folosește fie un instrument mic în formă de lingură, fie o lamă în formă de inel (chiuretă). Ele scot sau răzuiesc cancerul și țesutul din jurul său, strat cu strat.

În cazul în care au rămas în urmă celule canceroase, acestea folosesc un ac electric pentru a ucide celulele imediat în jurul plăgii. Aceasta oprește, de asemenea, orice sângerare.

S-ar putea să aveți nevoie de chiuretaj și cauterizare de 2 sau 3 ori pentru a vă asigura că cancerul a dispărut. Sau s-ar putea să aveți nevoie de el o singură dată dacă aveți un cancer foarte mic.