Operația de economisire a membrelor este operația principală pentru cancerul osos primar la nivelul brațelor sau picioarelor.

Această pagină este despre cancerul care începe în os (cancerul osos primar).

Dacă cancerul dumneavoastră s-a răspândit în os dintr-o altă parte a corpului, acesta se numește cancer osos secundar sau metastatic.

Ce este operația care economisește membrele?

Majoritatea cancerelor osoase primare sunt la nivelul brațelor sau picioarelor. Operația de economisire a membrelor este principala operație pentru aceste tipuri de cancer. Aceasta înseamnă îndepărtarea cancerului fără îndepărtarea brațului sau piciorului afectat. Se mai numește uneori și intervenție chirurgicală de salvare a membrelor.

Chirurgul îndepărtează zona osoasă care conține cancerul și îl poate înlocui cu un:

  • implant metalic numit proteză
  • os de înlocuire fie dintr-o altă parte a corpului, fie dintr-o bancă de os

În unele cazuri, osul afectat este scos, tratat cu radioterapie și apoi readus în corp.

De ce aveți o intervenție chirurgicală cu economie

Dacă cancerul dumneavoastră se află într-un braț, picior, umăr sau șold, chirurgul dvs. va dori să efectueze o intervenție chirurgicală cu economie de membre, dacă este posibil. Aceasta înseamnă eliminarea cancerului, dar nu întregul braț sau picior.

Acesta este cel mai frecvent tip de intervenție chirurgicală pentru cancerul osos primar. Aproximativ 85 din 100 (85%) osteosarcoame sunt tratate în acest fel.

Este adesea posibil să eliminați doar tumoarea, chiar dacă cancerul este în oasele șoldului (pelvis). În trecut, uneori, întregul picior și șoldul trebuiau îndepărtați.

Pregătindu-vă pentru operația dumneavoastră

Vă întâlniți echipa chirurgicală înainte de operație. Chirurgul vă vorbește despre riscurile și beneficiile intervenției chirurgicale. Vă solicită să semnați un formular de consimțământ. Acesta este un moment bun pentru a pune toate întrebările de care aveți nevoie.

Ce se întâmplă

Aveți o intervenție chirurgicală într-o sală de operații. Asistenta medicală vă pune un tub mic într-o venă din partea din spate a mâinii. Anestezistul dumneavoastră vă oferă medicamentul anestezic prin tub și vă duceți la culcare.

Chirurgul îndepărtează zona osoasă care conține cancerul și îl înlocuiește cu un implant metalic numit proteză. Dacă cancerul se află în apropierea unei articulații, chirurgul va îndepărta și articulația și o va înlocui cu una falsă.

Mai frecvent aveți această intervenție chirurgicală la oasele piciorului, cum ar fi femurul sau tibia. Aceste operații se numesc chirurgie de înlocuire femurală și, respectiv, chirurgie de înlocuire tibială.

Se face și în osul major al brațului superior, numit humerus. Această operație se numește chirurgie de înlocuire humerală.

Cel mai important lucru este că chirurgul elimină tot cancerul. Deci, ei scot, de asemenea, o marjă de țesut osos sănătos în jurul cancerului. Ei trimit acest lucru la laborator pentru a fi atent verificat pentru a se asigura că chirurgul a eliminat tot cancerul.

Odată ce cancerul este complet, chirurgul efectuează apoi o parte a intervenției chirurgicale de salvare.

Uneori, în timpul operației, se constată că tumora este mai mare decât au arătat scanările sau implică în mod neașteptat nervii sau vasele de sânge. Când se întâmplă acest lucru, salvarea membrelor poate să nu fie posibilă și trebuie făcută o amputare.

Dupa operatie

Echipa ta multidisciplinară (MDT) te va ajuta după intervenția chirurgicală cu economie a membrelor. Aceasta include fizioterapie și reabilitare.

Riscuri posibile

Infecţie

Infecția este un risc cu orice intervenție chirurgicală osoasă. Este un risc special pentru persoanele care urmează chimioterapie. Echipa dvs. chirurgicală va face tot posibilul pentru a preveni infecția. Aveți antibiotice în timpul și după operație pentru a încerca să reduceți riscul unei infecții.

Odată ce infecția se dezvoltă în os, este foarte dificil să scapi de ea. Dacă aveți o infecție severă, aceasta poate descompune osul din jurul protezei. Proteza devine apoi slăbită și instabilă.

Uneori este posibilă vindecarea infecțiilor osoase, dar de obicei aceasta înseamnă mai multă intervenție chirurgicală. Specialistul dvs. va trebui să scoată proteza, să aștepte ca infecția să se elimine complet și apoi să introducă o nouă proteză. Din păcate, dacă nu este posibil să controlați infecția, este posibil să aveți nevoie de o amputare.

Alte riscuri

Există și alte riscuri de a avea o intervenție chirurgicală care economisește membrele. Medicul dumneavoastră le va vorbi cu dumneavoastră.

Medicii dvs. se vor asigura că beneficiile unei intervenții chirurgicale care economisesc membrele depășesc aceste riscuri posibile.

Urmare

La prima întâlnire de urmărire, medicul dumneavoastră:

  • vă oferă rezultatele operației
  • te examinează
  • vă întreabă cum sunteți și dacă ați avut probleme

Aceasta este, de asemenea, oportunitatea dvs. de a pune întrebări. Notați orice întrebări înainte de programare pentru a vă ajuta să vă amintiți ce să întrebați. A lua cu cineva cu tine vă poate ajuta, de asemenea, să vă amintiți ce spune medicul.

Cât de des aveți întâlniri de urmărire depinde de rezultatele intervenției chirurgicale. Adresați-vă medicului dumneavoastră cât de des trebuie să faceți controale și ce vor implica acestea.