Chimioterapie cancer de piele

Chimioterapia este un tip de tratament medicamentos împotriva cancerului. Folosește medicamente anti-cancer (citotoxice) pentru a distruge celulele canceroase.

Diferite medicamente pentru chimioterapie funcționează în moduri diferite. În principal, ucid celulele canceroase prin perturbarea modului lor de lucru. Pentru a trata cancerele de piele, este posibil să aveți chimioterapie:

  • sub formă de cremă (tratament topic) direct pe cancerul de piele
  • prin picurare într-o venă, pentru a trata cancerul de piele cu celule scuamoase (SCC) care s-a răspândit

Cremă de chimioterapie (topică)

Medicamentul pentru chimioterapie fluorouracil (5FU) vine într-o cremă numită Efudix. Îți întinzi crema pe piele. Aceasta se numește chimioterapie topică. Tratează celulele canceroase unde le aplicați. Foarte puțin din medicament este absorbit în restul corpului.

Se utilizează numai pentru cancerele care afectează stratul superior al pielii (cancere superficiale ale pielii). Așadar, s-ar putea să o aveți pentru a trata:

  • unele tipuri de cancer de piele cu celule bazale subțiri (BCC)
  • Boala Bowen (carcinom cu celule scuamoase in situ)
  • keratoza actinică, care s-ar putea dezvolta într-un cancer de piele cu celule scuamoase

Puneți singur crema de chimioterapie pe cancerul de piele. Personalul spitalului vă va arăta cum să faceți acest lucru, astfel încât să puteți face acasă.

De obicei, aplicați crema o dată sau de două ori pe zi timp de 3 până la 4 săptămâni. În funcție de locul în care se află cancerul de piele, este posibil să aveți pansamente impermeabile pe care să le puneți peste cremă pentru ao menține în poziție.

Crema poate face pielea roșie, dureroasă și inflamată. Unele persoane reacționează mai mult decât altele. Pentru a ameliora disconfortul, medicul sau asistenta medicală de specialitate vă pot oferi o altă cremă care conține steroizi, dacă este necesar.

Contactați linia de sfaturi dacă sunteți îngrijorat de efectele secundare pe care le întâmpinați.

Chimioterapia într-o venă

S-ar putea să aveți chimioterapie într-o venă (intravenos) pentru a trata cancerul cu celule scuamoase (SCC) care s-a răspândit în alte părți ale corpului. Medicul dumneavoastră vă poate sugera acest tratament pentru a încerca:

  • încetiniți cancerul
  • ameliorează simptomele cancerului

S-ar putea să aveți tratament cu un singur medicament sau o combinație de medicamente.

Efectele secundare ale chimioterapiei într-o venă

Medicamentele chimioterapice provoacă diferite efecte secundare la diferite persoane. Unii oameni reacționează mai mult decât alții. Efectele secundare depind de:

  • ce medicamente ai
  • cât din fiecare medicament aveți
  • modul în care reacționați individual la medicamente

Suplimente alimentare sau pe bază de plante și chimioterapie

Anunțați medicii dacă luați suplimente sau dacă vi s-a prescris ceva de către practicienii de terapie alternativă sau complementară.

Nu este clar modul în care unele suplimente nutriționale sau pe bază de plante ar putea interacționa cu chimioterapia. Ele ar putea fi dăunătoare.