Ce este leucemia mieloida acuta (LMA)?

Leucemia mieloida acuta (LMA) este un tip de cancer de sange care incepe de la globule albe tinere numite granulocite sau monocite din maduva osoasa. Maduva osoasa este partea interioara moale a oaselor, unde se formeaza noi celule sanguine.

Celule sanguine si leucemie

Pentru a intelege cum si de ce te afecteaza leucemia asa cum este, te ajuta sa stii cum faci celulele sanguine.

Corpul dumneavoastra produce celule sanguine in maduva osoasa. Maduva osoasa este partea interioara moale a oaselor tale. Faceti celule sanguine intr-un mod controlat, deoarece corpul dumneavoastra are nevoie de ele.

Toate celulele sanguine incep ca acelasi tip de celule, numite celule stem. Aceasta celula stem se dezvolta apoi in:

  • celulele stem mieloide devin celule albe din sange numite monocite si neutrofile (granulocite), globule rosii din
  • sange si trombocite
  • celule stem limfoide, care devin celule albe din sange numite limfocite

In leucemia mieloida acuta, maduva osoasa produce prea multe monocite sau granulocite. Aceste celule nu sunt pe deplin dezvoltate si nu sunt capabile sa functioneze normal.

Cuvantul acut inseamna ca leucemia se poate dezvolta destul de repede. Maduva osoasa produce prea repede celule albe din sange numite granulocite sau monocite deoarece cresc si se divid prea repede. Aceste celule anormale se acumuleaza in sange si maduva osoasa.

Celulele leucemice se pot raspandi in cele din urma in alte parti ale corpului, inclusiv ganglionii limfatici si splina.

Daca nu ar fi tratata, leucemia ar cauza moartea in cateva saptamani sau luni. Dar tratamentele functioneaza foarte bine pentru majoritatea persoanelor cu LMA.

Cum va afecteaza leucemia

Este mai probabil sa aveti infectii si sa va fie greu sa treceti peste infectii. Acest lucru se datoreaza faptului ca globulele albe sanatoase ajuta la combaterea infectiilor. Dar cand aveti leucemie, corpul dumneavoastra produce celule albe din sange anormale si acestea nu functioneaza corect.

Prea multe globule albe din sange pot supraaglomera maduva osoasa. Deci, nu exista suficient spatiu pentru alte tipuri de celule sanguine. Atunci s-ar putea sa aveti niveluri mai mici decat cele normale de celule rosii din sange si trombocite.

A avea prea putine celule rosii din sange te face sa obosesti si sa respiri (anemic). Si daca nu aveti suficiente trombocite, puteti avea probleme de sangerare, cum ar fi vanatai sau sangerari nazale.

Globulele albe anormale se pot acumula si in alte parti ale corpului, cum ar fi splina si ganglionii limfatici sau ficatul. Acest lucru va poate face burta (abdomenul) sa se umfle si sa va simtiti inconfortabil. Celulele leucemice se pot raspandi si la creier la unii oameni.