Ce este leucemia limfocitara cronica (LLC)?

Leucemia limfocitara cronica (LLC) este un tip de cancer care afecteaza sangele si maduva osoasa. Afecteaza celulele albe din sange numite limfocite. Tinde sa se dezvolte foarte lent.

Este mai frecvent la persoanele in varsta si este foarte rar la persoanele cu varsta sub 40 de ani.

Ce este leucemia?

Leucemia este un cancer de sange. Celulele sanguine sunt formate in maduva osoasa. Maduva osoasa este partea interioara moale a unora dintre oasele tale.

In majoritatea tipurilor de leucemie, celulele albe din sange se formeaza in maduva osoasa. Aceste celule pot patrunde in fluxul sanguin si pot circula in jurul corpului. Nu se dezvolta corespunzator si deci nu functioneaza normal. Nu va ofera protectia impotriva infectiei pe care ar trebui sa o faca. Exista prea multe dintre aceste celule albe din sange anormale. Acestea opresc maduva osoasa producand suficiente celule sanguine sanatoase.

De asemenea, se pot acumula in ganglioni limfatici si splina si pot provoca umflaturi.

Exista diferite tipuri de leucemie. Acestea sunt impartite in doua grupe principale:

  • leucemie acuta
  • leucemie cronica

Leucemie acuta si cronica

Leucemiile acute tind sa se dezvolte rapid si sa se inrautateasca rapid daca nu sunt tratate. Leucemiile cronice se dezvolta lent si tind sa se inrautateasca incet, pe o perioada lunga de timp.

In leucemia cronica, globulele albe din sange sunt aproape pe deplin dezvoltate, dar nu sunt complet normale. Inca functioneaza, dar nu la fel de bine cum ar trebui sa faca pentru combaterea infectiei. Corpul dumneavoastra produce prea multe dintre aceste celule albe din sange.

Celule sanguine si leucemie

Pentru a intelege cum si de ce va afecteaza leucemia, va ajuta sa aflati mai multe despre celulele sanguine.

Toate celulele sanguine incep ca acelasi tip de celule, numite celule stem.

Aceasta celula stem se dezvolta apoi in:

  • celule stem mieloide, care devin celule albe din sange numite monocite si neutrofile (granulocite), celule rosii din sange si trombocite
  • celule stem limfoide, care devin celule albe din sange numite limfocite

Tipul de leucemie cronica pe care il aveti va spune ce tip de celule albe din sange a devenit canceroasa. In leucemia limfocitara cronica (CLL), celulele albe din sange ale limfocitelor sunt canceroase.

Ce sunt exploziile?

Noile celule sanguine imature de orice tip se numesc explozii. Unele explozii raman in maduva osoasa pentru a se maturiza. Unii calatoresc prin sistemul sanguin catre alte parti ale corpului inainte de a se maturiza. Chiar si celulele albe leucemice se maturizeaza intr-o oarecare masura. Deci, este posibil sa aveti explozii leucemice – cu alte cuvinte, celule albe leucemice foarte tinere.

Cum afecteaza leucemia celulele sanguine

Celulele albe din sange ajuta la combaterea infectiilor. Daca aveti celule albe din sange anormale, acestea nu pot combate infectia atat de bine. Este posibil sa aveti o multime de infectii, de care poate fi dificil sa scapati.

Cand se produc prea multe celule albe din sange, acestea ocupa mult mai mult spatiu in maduva osoasa decat ar fi in mod normal. Aceasta inseamna ca nu exista suficient spatiu pentru producerea celulelor rosii si a trombocitelor normale. Celulele rosii din sange transporta oxigen in jurul corpului. Daca nu aveti suficient din acestea, aveti anemie. Acest lucru va poate face sa va obositi si sa respirati.

Trombocitele sunt vitale pentru coagularea normala a sangelui. Daca nu aveti suficiente trombocite, veti avea probleme de sangerare, cum ar fi sangerari nazale, perioade foarte grele sau o eruptie fina de pete rosii cauzate de sangerari in piele (petechii).

Celulele sanguine mor in mod normal cand sunt uzate. In unele tipuri de leucemie cronica, celulele sanguine nu sunt supraproduse, dar nu mor atunci cand sunt uzate. Deci, exista prea multe celule albe din sange decat este normal.

Leucemie cronica

Cele mai frecvente doua tipuri de leucemie cronica sunt:

-leucemie mieloida cronica (LMC)
-leucemie limfocitara cronica (LLC)