Ce este leucemia limfoblastica acuta (LLA)?

Leucemia limfoblastica acuta (LLA) este un tip de cancer de sange. Incepe de la globule albe tinere numite limfocite din maduva osoasa. Maduva osoasa este partea interioara moale a oaselor, unde se formeaza noi celule sanguine.

ALL se dezvolta de obicei rapid in decurs de zile sau saptamani. Este cel mai frecvent tip de leucemie care afecteaza copiii, dar poate afecta si adultii.

Cuvantul acut inseamna ca leucemia se poate dezvolta rapid. Acest lucru se datoreaza faptului ca limfocitele cresc si se impart mult mai repede decat de obicei. Aceste celule anormale se acumuleaza in sange.

Celulele leucemice se pot raspandi in alte parti ale corpului, inclusiv:

  • noduli limfatici
  • ficat
  • splina
  • sistemul nervos central (creier si maduva spinarii)
  • testicule

Celulele leucemice se pot acumula in ganglionii limfatici, maduva osoasa si splina si le pot face mai mari.

Daca nu ar fi tratata, leucemia acuta ar cauza moartea in cateva saptamani sau luni. Dar tratamentele pot functiona bine pentru unii oameni cu LLA.

Celulele sanguine

Pentru a intelege cum si de ce te afecteaza leucemia asa cum este, te ajuta sa stii cum faci celulele sanguine.

Corpul dumneavoastra produce celule sanguine in maduva osoasa. Maduva osoasa este partea interioara moale a oaselor tale. Faceti celule sanguine intr-un mod controlat, deoarece corpul dumneavoastra are nevoie de ele.

Toate celulele sanguine incep ca acelasi tip de celule, numite celule stem. Aceasta celula stem se dezvolta apoi in:

celule stem limfoide, care devin celule albe din sange numite limfocite
celule stem mieloide, care devin celule albe din sange numite monocite si neutrofile (granulocite), globule rosii si trombocite

In leucemia limfoblastica acuta, maduva osoasa produce prea multe limfocite. Aceste limfocite nu sunt pe deplin dezvoltate si nu sunt capabile sa functioneze normal

Tipuri de leucemie

Exista mai multe tipuri si subtipuri de leucemie. Numele leucemiei pe care o aveti depinde de:

  • cat de repede se dezvolta
  • tipul de globule albe pe care le afecteaza

Medicii impart leucemia in doua grupe principale, acuta si cronica. Leucemia acuta se dezvolta foarte repede. Leucemia cronica tinde sa se dezvolte lent, de obicei in decurs de luni sau ani, fara a provoca multe simptome.

Medicii impart aceste grupuri in continuare, in functie de tipul de celule albe din sange pe care le afecteaza.

In leucemia acuta:

  • leucemia mieloida acuta (LMA) afecteaza celulele mieloide
  • leucemia limfoblastica acuta (ALL) afecteaza celulele limfoide

In leucemia cronica:

leucemia mieloida cronica (LMC) afecteaza celulele mieloide
leucemia limfocitara cronica (LLC) afecteaza celulele limfoide

Cum va poate afecta leucemia

Celulele albe din sange ajuta la combaterea infectiilor. Dar daca corpul dumneavoastra produce celule albe din sange anormale, acestea nu functioneaza corect. Asadar, este mai probabil sa aveti infectii si va este greu sa scapati de ele.

Prea multe globule albe din sange pot supraaglomera maduva osoasa. Deci, nu exista suficient spatiu pentru alte tipuri de celule sanguine. Acest lucru poate provoca un numar mai mic decat celulele rosii din sange si trombocite.

A avea prea putine celule rosii din sange te face sa obosesti si sa respiri (anemic). Puteti avea probleme de sangerare, cum ar fi sangerari nazale, daca nu aveti suficiente trombocite.

Celulele albe din sange anormale se pot acumula in parti ale sistemului limfatic, cum ar fi splina si ganglionii limfatici, facandu-i mai mari. S-ar putea acumula in ficat. Acest lucru va poate face burta (abdomenul) sa se umfle si sa va simtiti inconfortabil. Celulele leucemice se pot raspandi si in creier, iar testiculele la barbati.