Ce este cancerul vaginal?
Cancerul vaginal este atunci cand celulele anormale din vagin incep sa se divizeze si sa creasca intr-un mod necontrolat.
Vaginul
Vaginul este pasajul elastic, muscular, care duce de la gatul uterului (colului uterin) la vulva. Are o lungime de aproximativ 7,5-10 cm. Colul uterin se afla la baza uterului. Vulva se afla in exteriorul corpului si formeaza pliurile pielii in jurul intrarii in vagin.
Vaginul este deschiderea care permite scurgerea sangelui in fiecare luna in timpul perioadei menstruale. Peretii vaginului sunt in mod normal intr-o stare relaxata. Se ating unul de celalalt si contin multe pliuri. Vaginul se deschide si se extinde in timpul actului sexual.
Glandele mici din colul uterin produc mucus pentru a mentine captuseala vaginala umeda. Vaginul se intinde in timpul nasterii pentru a permite copilului sa iasa.
Unde incepe cancerul
Vaginul este alcatuit din straturi de tesut, inclusiv:
- tesut epitelial – un strat subtire format din celule scuamoase care acopera peretele vaginal
- tesut conjunctiv – un strat sub epiteliu, format din tesut fibros cu muschi, vase limfatice si nervi
Cel mai frecvent tip de cancer vaginal incepe in celulele scuamoase. Aproximativ 90 din 100 (aproximativ 90%) din cancerele vaginale sunt de acest tip. Se numeste carcinom cu celule scuamoase. Un tip mai rar incepe in celulele glandei din mucoasa vaginului. Aceasta se numeste adenocarcinom.
Cancerele care incep in tesutul conjunctiv al vaginului sunt extrem de rare. Se numesc sarcoame. Alte tipuri rare includ melanomul vaginal si limfomul vaginal.
Ganglionii limfatici din apropiere
Exista ganglioni limfatici in jurul vaginului (numiti si glande limfatice). Sunt glande mici in forma de fasole care fac parte din sistemul limfatic. Acestea scurge lichidul din tesuturile din jurul vaginului si ajuta la controlul infectiei prin prinderea si uciderea bacteriilor si a virusilor. Cele mai apropiate ganglioni limfatici sunt de obicei primul loc pe care celulele canceroase il ating atunci cand se desprind de o tumoare.
Diagrama ganglionilor limfatici din bazin
Specialistul dumneavoastra poate elimina unii dintre ganglionii limfatici in timpul interventiei chirurgicale. Acestea vor fi atent examinate la microscop pentru a vedea daca contin celule canceroase. Acest lucru il ajuta pe specialistul dvs. in stadiul cancerului, astfel incat sa poata decide cel mai potrivit tratament pentru dumneavoastra.
Cat de comun este
Cancerul vaginal este foarte rar. Aproximativ 100 de femei sunt diagnosticate in Romania in fiecare an.
Cancerul care incepe intr-un alt loc al corpului se poate raspandi in vagin, cum ar fi:
- cancer de col uterin
- cancer de uter
- cancer intestinal
- cancer vulval
Acest lucru nu este la fel precum cancerul care incepe in vagin.
Cancerul care incepe in vagin este cunoscut sub numele de cancer vaginal primar. Cancerul care s-a raspandit dintr-un alt loc al corpului se numeste cancer secundar.
Factorii de risc includ:
Infectia cu HPV
- modificari anormale ale celulelor din mucoasa interioara a vaginului (VAIN)
- sistemul imunitar slabit