Ce este cancerul testicular?

Cancerul testicular este cancerul care se dezvolta in testicule, care fac parte din sistemul de reproducere al unui barbat.

Testiculele

Testiculele sunt doua organe mici de forma ovala care atarna sub penis intr-o punga de piele numita scrot.

De la varsta pubertatii testiculele produc sperma.

Tubulii colectori din interiorul testiculului se unesc pentru a forma un tub numit epididim. Acest tub continua si se largeste pe masura ce paraseste testiculul. Tubul mai larg se numeste cordonul spermatic.

Cordonul spermatic formeaza un tub scurt numit canalul ejaculator. Acest canal se deschide in uretra (tubul de la vezica pana la capatul penisului).

Testosteron

Testiculele produc hormonul testosteron. Testosteronul dezvolta calitati masculine precum:

  • o voce profunda
  • cresterea barbei
  • dezvoltarea musculara
  • capacitatea de a avea o erectie
  • dorinta sexuala masculina (libido)

Sistemul reproductiv masculin include penisul, testiculele si epididimidele tinute in scrot, canalul deferent si intern veziculele seminale si glanda prostatica.

Penisul este organul sexual masculin. Este alcatuit din arbore si cap. Capul penisului este acoperit de o bucata de piele mobila numita preput .

Uretra este un tub care trece din vezica prin glanda prostatica si mijlocul penisului, pentru a transporta urina din corp. Penisul are un aport bogat de sange, precum si un strat muscular si nervi. Cand este excitat sexual, fluxul sanguin creste si devine erect. Testiculele produc sperma si hormonul testosteron.

In spatele fiecarui testicul se afla epididimul. Un tub in care este depozitat sperma. Cand penisul este erect, spermatozoizii se deplaseaza din epididim si prin canalul deferent catre uretra

Veziculele seminale fac un fluid care se amesteca cu sperma in uretra. Glanda prostatica are dimensiunea unei nuci. Inconjoara prima parte a uretrei si adauga mai mult lichid spermei. In timpul orgasmului, prostata stoarce acest lichid in uretra si in afara corpului

Unde incepe cancerul testicular

Testiculele sunt formate din diferite tipuri de celule. Tipul de cancer pe care il aveti depinde de tipul de celula in care incepe cancerul.

Majoritatea cancerelor testiculare se dezvolta in celulele care produc sperma, numite celule germinale. Cele doua tipuri principale de cancer care incep in celulele germinale sunt:

  • seminom
  • non seminom (unii medici numesc aceste teratoame)