Cancerul poate începe în căptușeala spațiului din spatele nasului (cavitatea nazală) sau a cavităților de aer din apropiere (sinusurile paranazale) și uneori se poate răspândi în noduli limfatici .

Cavitatea nazală

Nările tale se deschid în spațiul din spatele nasului (cavitatea nazală). Cavitatea nazală este un spațiu deasupra acoperișului gurii. Se curbează în jos pentru a vă conecta cu gura din spatele gâtului.

Cavitatea nazală încălzește și umezește aerul pe care îl respirăm și ajută la filtrarea particulelor mici și a bacteriilor dăunătoare. De asemenea, are receptori mici care prind moleculele responsabile de miros în aer.

Zona în care se întâlnesc nasul și gâtul se numește nazofaringe. Dacă aveți cancer aici, se numește cancer nazofaringian. Este diferit de cancerul sinusal nazal și paranazal.

Cavitatea nazală este aproape de ochii tăi, de nervii care părăsesc partea inferioară a creierului (nervii cranieni) și gura ta. Cancerul din această zonă poate provoca uneori presiune și durere în aceste structuri. Acest lucru vă poate afecta vederea și capacitatea de a vă deschide gura.

Cancerul din cavitatea nazală poate afecta, de asemenea, simțul mirosului.

Sinusuri paranazale

Paranazal înseamnă în jurul sau lângă nasul tău. Sinusurile sunt spații sau tuneluri mici. Sinusurile paranazale sunt spații mici, umplute cu aer, în oasele feței. Sunt deasupra și în spatele nasului și în spatele pomeților. Ele conferă vocii voastre claritatea și tonul și vă ușurează greutatea craniului. Există mai multe perechi de sinusuri și cancerul se poate dezvolta în oricare dintre ele.

Tu ai:

  • sinusurile maxilare în spatele obrajilor, sub ochi și de ambele părți ale nasului
  • sinusurile frontale chiar în vârful nasului aproape de sprâncene
  • sinusurile etmoidiene deasupra nasului și între ochi
  • sinusurile sfenoidiene din spatele sinusurilor etmoidiene, deasupra nazofaringelui și între ochi

Aceste sinusuri se umplu cu mucus și se blochează în timpul infecțiilor ca o răceală. Acest lucru provoacă presiunea și durerea pe care o simțiți în jurul nasului și ochilor când aveți o răceală (durere sinusală).

Ganglionii limfatici din gât

La fel ca alte părți ale corpului, capul și gâtul conțin ganglioni limfatici (numiți și glande limfatice). Aceste glande mici, în formă de fasole, fac parte din sistemul limfatic. Ganglionii limfatici sunt adesea primul loc în care celulele canceroase se răspândesc atunci când se desprind de o tumoare.

Există grupuri majore de ganglioni limfatici în gât. Cancerele sinusului nazal și paranazal se pot răspândi în aceste noduri.

Este posibil să aveți nevoie de o operație pentru îndepărtarea ganglionilor limfatici. Aceasta va fi pe aceeași parte a gâtului cu cancerul.

Mai rar, un chirurg poate sugera îndepărtarea nodurilor de pe ambele părți ale gâtului. Aceste operații se numesc disecții ale gâtului. Este posibil să-l auziți pe chirurgul dumneavoastră numind acest tip de intervenție chirurgicală o disecție radicală a gâtului.

Un specialist în țesuturi umane (un patolog) examinează ganglionii limfatici pentru a vedea dacă au celule canceroase. Îi ajută să afle cât de avansat este cancerul. Aceasta se mai numește stadiul cancerului și îi ajută pe medici să decidă cel mai potrivit tratament pentru dumneavoastră.