Ce este cancerul pulmonar?
Cancerul pulmonar este cancerul care incepe la trahee (trahee), caile respiratorii principale (bronsie) sau tesutul pulmonar.
Cancerul pulmonar poate incepe in trahee, caile respiratorii principale sau plamani.
Se dezvolta atunci cand exista o crestere necontrolata a celulelor anormale in interiorul unuia sau ambilor plamani. Aceste celule cresc pentru a forma tumori.
Mai mult de 6 din 10 cazuri de cancer pulmonar in Romania sunt cauzate de fumat. Daca esti fumator, renuntarea este cel mai bun lucru pe care il poti face pentru sanatatea ta. Fumatul pasiv creste, de asemenea, riscul.
Cancerul pulmonar este mai frecvent la persoanele in varsta si la persoanele cu probleme toracice anterioare sau boli pulmonare, cum ar fi emfizemul.
Alti factori de risc includ expunerea la gazul radon, poluarea aerului si substantele chimice la locul de munca.
Un cancer care incepe in plamani se numeste cancer pulmonar primar, in timp ce un cancer care incepe intr-o alta parte a corpului si se raspandeste in plamani se numeste cancer pulmonar secundar.
Stadiul unui cancer se refera la dimensiunea sa si cat de mult s-a raspandit. Medicii analizeaza dimensiunea tumorii, daca aceasta se afla in ganglionii limfatici si daca s-a raspandit in alta parte a corpului.
Un cancer mic care se afla doar in plamani este probabil un cancer in stadiu incipient. Unul care s-a raspandit in tesutul inconjurator sau intr-o alta parte a corpului este un cancer avansat.
Puteti afla mai multe informatii despre cancerul pulmonar vizitand site-ul web Cancer Research UK.
Unde incepe cancerul pulmonar
Cancerul pulmonar poate incepe in orice parte a plamanilor sau a cailor respiratorii. Acestea fac parte din sistemul de respiratie, numit si sistemul respirator. Sistemul de respiratie include:
- nasul si gura
- trahee
- cai respiratorii catre fiecare plaman (bronhia stanga si dreapta)
- plamanii
Plamanul drept este impartit in 3 sectiuni numite lobi superiori, medii si inferiori. Plamanul stang este impartit in 2 sectiuni numite lobi superiori si inferiori.
Cum functioneaza plamanii
Plamanii tai au un sistem de tuburi care transporta si ies oxigenul in timp ce respiri.
Traheea se imparte in doua tuburi, bronhia dreapta si bronhia stanga. Acestea se impart in tuburi mai mici numite bronhii secundare. S-au despartit din nou pentru a face tuburi mai mici numite bronsiole. Bronhiolele au saci de aer mici la capat numiti alveole.
In sacii de aer, oxigenul trece in fluxul sanguin din aerul inspirat. Sangele tau transporta oxigenul catre toate celulele din corpul tau. In acelasi timp, dioxidul de carbon trece din fluxul sanguin in sacii de aer. Acest gaz rezidual este indepartat din corp pe masura ce expirati.
Ganglionii limfatici
Aproape de plamani si cai respiratorii sunt ganglioni limfatici (numiti si glande limfatice). Acestea fac parte din sistemul limfatic, o retea de tuburi si glande din corp care filtreaza lichidul corporal si combate infectiile si bolile precum cancerul.
Lichidul limfatic circula prin tesuturile corpului. Celulele canceroase pot fi eliberate dintr-o tumoare in plamani si apoi pot fi prinse in ganglionii limfatici din apropiere.
Chirurgul dvs. sau medicul specialist in cancer (oncolog) va verifica ganglionii limfatici pentru detectarea celulelor canceroase atunci cand sunteti diagnosticat.
Pleura (acoperirea plamanilor)
Pleura sau membranele pleurale sunt 2 foi fibroase de tesut care acopera plamanii si ajuta la protejarea acestora.
Decalajul dintre pleura se numeste spatiu pleural. Pleura face un fluid lubrifiant care le mentine umede, astfel incat acestea sa alunece usor una peste cealalta in timp ce respiram inauntru si in afara.
Celulele canceroase pulmonare se pot raspandi in pleura. Celulele canceroase aprind membranele pleurale si apoi fac prea mult lichid. Lichidul se colecteaza in spatiul pleural si opreste plamanul sa se extinda complet. Acest lucru va poate face sa va simtiti respirati. Acumularea de lichid intre pleura se numeste revarsat pleural.