Ce este cancerul pancreatic?

Pancreasul este o glanda care produce sucuri digestive si hormoni. Cancerul pancreatic apare atunci cand celulele anormale din pancreas incep sa se divizeze si sa creasca intr-un mod necontrolat si formeaza o crestere (tumora).

In timp, celulele pot creste in cele din urma in vase de sange sau organe inconjuratoare, cum ar fi intestinul subtire (duoden). Iar celulele canceroase se pot raspandi in alte zone ale corpului.

Pancreasul

Pancreasul face parte din sistemul digestiv.

Pancreasul este destul de sus in abdomen. Se afla peste corp, unde coastele se intalnesc in partea inferioara a sternului, chiar in spatele stomacului. Are o lungime de aproximativ 15 cm si are forma unei frunze.

Pancreasul are 3 parti:

  • capatul larg se numeste cap
  • capatul subtire se numeste coada
  • tubul din mijloc se numeste corp

Pancreasul este o glanda mare care produce sucuri digestive si insulina. Sucurile curg pe un tub (canal pancreatic) in duoden. Duodenul este prima parte a intestinului subtire si este legat de stomac.

Un alt tub (canal) se alatura duodenului. Canalul biliar coboara din vezica biliara si ficat si se alatura duodenului chiar langa canalul pancreatic. Locul in care cele doua conducte se unesc si se intalnesc cu intestinul se numeste ampula lui Vater.

Ce face pancreasul?

Pancreasul produce sucuri digestive si insulina, precum si alti hormoni care au legatura cu digestia.

Partea care produce sucurile digestive se numeste pancreasul exocrin. Partea care produce hormoni, inclusiv insulina, se numeste pancreasul endocrin.

Cancerele care se dezvolta din aceste doua parti se pot comporta diferit si pot provoca simptome diferite.

Ce face sistemul digestiv?

Sistemul digestiv se rupe si digera alimentele. Dupa aproximativ 2 ore in stomac, alimentele partial digerate se muta la inceputul duodenului.

Cand alimentele ajung in duoden, pancreasul isi elibereaza sucurile digestive care curg pe canalul pancreatic si se amesteca cu alimentele.

Sucurile contin enzime care ajuta la descompunerea alimentelor in fragmente foarte mici. Aceste fragmente sunt absorbite in corp prin intestinul subtire.

Pancreasul si insulina

Pancreasul produce insulina. Insulina mentine nivelul zaharului din sange la un nivel stabil. Aceasta inseamna ca celulele corpului primesc suficienta hrana, dar nu prea mult. Pancreasul produce si elibereaza mai multa insulina daca nivelul zaharului din sange este ridicat. Daca nivelul este prea scazut, elibereaza mai putin.

Aveti diabet daca nu produceti suficienta insulina.