Cancerul osos secundar este atunci când un cancer care a început în altă parte a corpului s-a răspândit în oase.

Unde începe un cancer se numește cancer primar. Dacă unele celule canceroase se separă de cancerul primar, acestea se pot deplasa prin fluxul sanguin sausistem limfatic  către o altă parte a corpului, unde pot forma o nouă tumoare. Aceasta se numește cancer secundar. Cancerele secundare se mai numesc metastaze.

Cancerul secundar este format din același tip de celule ca și cancerul primar.

Deci, dacă cancerul a început în plămâni și s-a răspândit în oase, zonele de cancer din os sunt formate din celule canceroase pulmonare.

Acest lucru este diferit de a avea un cancer care a început mai întâi la nivelul osului (un cancer osos primar). În acest caz, cancerul este format din celule osoase care au devenit canceroase. Acest lucru este important, deoarece cancerul primar spune medicului dumneavoastră de ce tip de tratament aveți nevoie.

Care tipuri de cancer se răspândesc la oase?

Orice cancer se poate răspândi până la oase. Cele mai frecvente de răspândit sunt:

Cancerul osos secundar se poate dezvolta în oricare dintre oasele corpului dumneavoastră.

Care sunt simptomele cancerului osos secundar?

Simptomele pot include:

 • durere – durerea este continuă, iar oamenii o descriu adesea ca roșind
 • dureri de spate, care se agravează în ciuda odihnei
 • se rupe în oase deoarece sunt mai slabe
 • deshidratare, confuzie, stare de rău, dureri abdominale (abdominale) și constipație din cauza nivelurilor ridicate de calciu din sânge (hipercalcemie)
 • risc crescut de infecție, respirație și aspect palid, vânătăi și sângerări din cauza nivelurilor scăzute de celule sanguine. Celulele sanguine sunt produse în măduva osoasă și pot fi înghesuite de celulele canceroase
 • durere, slăbiciune în picioare, amorțeală, paralizie și pierderea controlului vezicii urinare și intestinului (incontinență), aceasta ar putea fi din cauza presiunii asupra măduvei spinării (compresia măduvei spinării)

Amintiți-vă că durerile sunt frecvente și pot fi o tulpină musculară sau o durere de zi cu zi. Spuneți medicului dumneavoastră dacă aveți o nouă durere. Aceștia pot verifica ce o cauzează și o pot trata cât mai curând posibil. Acest lucru ajută la evitarea unor probleme suplimentare, cum ar fi fracturi osoase sau dureri severe.

Adresați-vă imediat medicului dumneavoastră sau mergeți la secția de accidente și urgențe dacă aveți simptome de comprimare a măduvei spinării, deoarece este o urgență.

Teste

Există diferite teste de care ați putea avea nevoie pentru a diagnostica cancerul osos secundar. Este posibil să aveți unul sau mai multe dintre următoarele:

 • examinare RMN
 • Scanare PET
 • Raze X.
 • scanarea osului
 • Scanare CT
 • PET-CT scanare
 • PET-RMN
 • biopsie osoasă – o mică probă de os este trimisă la laborator pentru ca un medic specialist să se uite la microsco

Care este tratamentul cancerului osos secundar?

Scopul tratamentului pentru cancerul secundar este de obicei controlul cancerului și ameliorarea simptomelor. De asemenea, poate ajuta la prevenirea dezvoltării problemelor. Unele persoane cu cancer secundar pot fi prea rău pentru a avea tratament pentru cancer.

Care sunt ratele de supraviețuire pentru cancerul osos secundar?

Majoritatea oamenilor își fac griji cu privire la perspectiva lor (prognostic) atunci când au un cancer secundar. Perspectiva dvs. individuală depinde de mulți factori, inclusiv dacă cancerul s-a răspândit în mai mult de o parte a corpului, cât de repede crește și cum răspunde la tratament. Este de obicei dificil de prezis și această incertitudine poate fi greu de rezolvat.

Este de obicei dificil de prezis și această incertitudine poate fi greu de rezolvat. Discutați cu medicul dumneavoastră care vă poate oferi mai multe informații despre perspectivele dumneavoastră.