Ce este cancerul intestinului subțire?
Intestinul subțire reprezintă cea mai mare parte a sistemului digestiv și vă ajută corpul să digere mâncarea și să ia vitamine. Cancerul care începe aici se numește cancer al intestinului subțire.
Intestinul subțire are aproximativ 6 metri lungime și este alcătuit din 3 părți:
- partea superioară a intestinului subțire, care se conectează la stomac
- partea de mijloc
- partea inferioară, care se conectează la intestinul gros (colon)
Majoritatea cazurilor de cancer al intestinului subțire se găsesc în duoden.
Cât de frecvente sunt cancerele intestinului subțire?
Cancerele intestinului subțire sunt rare. Aproximativ 1.000 de persoane sunt diagnosticate în Romania în fiecare an.
În timp ce, aproximativ 15.300 de cazuri de cancer al intestinului gros sunt diagnosticate în fiecare an.
Riscuri și cauze
Nu știm ce cauzează cele mai multe tipuri de cancer al intestinului subțire. Dar există câțiva factori care vă pot crește riscul.
- vârstă – cancerul intestinului subțire este mai frecvent la persoanele în vârstă.
- polipoza adenomatoasă familială – o afecțiune rară în care o genă defectuoasă moștenită face ca mulți polipi să se dezvolte pe mucoasa intestinală
- Sindromul Lynch (cancer colorectal ereditar fără polipoză sau HNPCC) – o defecțiune genetică care crește riscul apariției mai multor tipuri diferite de cancer la o vârstă mai mică
- Sindromul Peutz Jeghers – o afecțiune moștenită în care se formează polipi benigni (necanceroși) în intestin.
- Boala Crohn – cancerele legate de boala Crohn sunt de obicei adenocarcinoame ale ileonului. Doar 2 din 100 de persoane cu boala Crohn (2%) vor dezvolta cancer la nivelul intestinului subțire
- Boala celiacă – poate crește ușor riscul de a dezvolta limfom sau adenocarcinom al intestinului subțire. Respectarea unei diete fără gluten reduce riscul
- o dietă bogată în carne roșie sau alimente afumate sau o dietă bogată în grăsimi
Fumatul și consumul de alcool au fost, de asemenea, legate de riscul de cancer al intestinului subțire, dar avem nevoie de cercetări suplimentare pentru a confirma acest lucru.
Tipuri de cancer al intestinului subțire
Tumorile intestinului subțire pot fi necanceroase (benigne) sau canceroase (maligne). Tumorile benigne includ polipi și lipoame
Există diferite tipuri de tumori maligne ale intestinului subțire.
Adenocarcinom
Aproximativ 40 din 100 de cancere ale intestinului subțire (aproximativ 40%) sunt adenocarcinoame, ceea ce îl face cel mai frecvent tip. Începe în celulele care acoperă intestinul (celulele epiteliale) și se dezvoltă cel mai adesea în duoden.
Tumori neuroendocrine
Aproximativ 40 din 100 de tumori ale intestinului subțire (aproximativ 40%) sunt neuroendocrine, care includ tumori carcinoide. Acestea se dezvoltă din celule care produc hormoni, cel mai frecvent în apendice sau ileon.
Limfom
Aproximativ 15 din 100 de cancere ale intestinului subțire (aproximativ 15%) sunt limfoame, de obicei găsite în jejun.
Sarcom
Sarcoamele se pot dezvolta în țesuturile moi oriunde în intestinul subțire, dar cel mai adesea cresc în ileon. Există diferite tipuri și cel mai frecvent este un cancer al mușchilor netezi (leiomiosarcom).
Tumorile stromale gastrointestinale sunt un tip rar de sarcom care începe în țesutul conjunctiv din intestinul subțire.
Cancere secundare
Acestea sunt tumori care au început în altă parte a corpului și s-au răspândit în intestinul subțire. Aceste celule canceroase trebuie tratate în același mod ca tipul dumneavoastră principal de cancer. Cele mai frecvente tipuri de cancer care se răspândesc în intestinul subțire includ cancerele ovariene și pancreatice.
Este important să citiți despre tipul dvs. de cancer primar pentru a obține informațiile și asistența potrivită pentru dvs.