Ce este cancerul de stomac?

Cancerul de stomac este cancerul care începe oriunde în interiorul stomacului sau al peretelui stomacului. Se mai numește cancer gastric.

Stomacul

Stomacul face parte din sistemul digestiv. Se află în partea stângă sus a abdomenului. Partea superioară a stomacului se unește cu partea inferioară a conductei alimentare (esofag), iar celălalt capăt este legat de intestin.

Diagrama stomacului

Este o pungă musculară care are trei părți principale. Ei sunt:

  • top (fundus)
  • mijloc (corp)
  • fund (antr sau pilor)

La fiecare capăt al stomacului există o supapă numită sfincter. Aceste valve controlează mișcarea alimentelor prin sistemul digestiv.

Ei sunt:

  • sfincter cardiac – în partea de sus care unește esofagul cu stomacul
  • sfincterul piloric – care se află în partea de jos care unește stomacul cu intestinul
Diagrama sfincterului

Cum funcționează stomacul

Mâncarea trece din esofag în stomac. Stomacul stochează apoi mâncarea și o descompune (o digeră), astfel încât corpul nostru să o poată absorbi. Face acest lucru producând sucuri și amestecând mâncarea cu ele, astfel încât să fie ușor digerabilă.

Glandele din peretele stomacului produc sucurile. Aceste sucuri sunt acid stomacal și o proteină numită pepsină. Încep să curgă imediat ce mirosim ceva.

Peretele muscular al stomacului se contractă, amestecând mâncarea cu sucurile, ceea ce o transformă într-un lichid gros. Este nevoie de câteva ore pentru ca acest lucru să se întâmple și apoi se mută în intestin unde corpul îl absoarbe.

Chiar și când este gol, stomacul continuă să producă sucuri și hormoni. Deci, pentru a proteja mucoasa stomacului de acid și pepsină, produce și un mucus gros.

Unde începe cancerul de stomac

Diagrama care arată cum funcționează stomacul

Cancerul poate începe în orice parte a stomacului sau a peretelui stomacului. Tratamentul dumneavoastră depinde de locul în care începe cancerul la stomac.

Majoritatea cancerelor de stomac încep în celulele glandei din mucoasa interioară a stomacului. Acestea se numesc adenocarcinoame.

Cancerul de stomac poate începe în peretele stomacului. Acestea se numesc tumori stromale gastrointestinale (GIST) și sunt un tip de sarcom al țesuturilor moi.

Unele tipuri de cancer pot începe și în celulele sistemului imunitar din stomac. Acestea se numesc limfom non Hodgkins.

Sau pot începe în celulele hormonale din stomac. Acestea se numesc cancere neuroendocrine.

Cât de frecvent este cancerul de stomac?

Aproximativ 6.700 de persoane sunt diagnosticate cu cancer de stomac în Marea Britanie în fiecare an. Numărul persoanelor din Marea Britanie diagnosticate cu cancer de stomac a scăzut de la începutul anilor ’90.

Cine face cancer la stomac?

Cancerul de stomac este mai frecvent la persoanele în vârstă. Aproximativ 50 din 100 de cazuri (aproximativ 50%) apar la persoanele cu vârsta de peste 75 de ani.

Este mai frecvent la bărbați decât la femei.

Multe tipuri de cancer de stomac sunt legate de stilul de viață sau de factorii de mediu, inclusiv dieta. Cancerul de stomac este legat de o bacterie care trăiește în stomac numită Helicobacter pylori. Dar nu toți cei cu Helicobacter pylori vor dezvolta cancer de stomac.