Ce este cancerul de sân?

Cancerul de sân este atunci când celulele anormale din sân încep să crească și să se divizeze într-un mod necontrolat și, în cele din urmă, formează o creștere (tumoare).

Cancerul de sân începe în țesutul mamar, cel mai frecvent în celulele care acoperă canalele de lapte ale sânului. Este cel mai frecvent cancer din Marea Britanie. Afectează în principal femeile, dar și bărbații o pot obține.

Sânii

Sânii sunt compuși din:

  • grăsime
  • țesut glandular împărțit în lobi (fiecare conținând mulți lobuli)
  • o rețea de conducte sau conducte de lapte
  • țesut conjunctiv

Canalele se răspândesc din lobi spre mamelon.

Mărimea și densitatea sânilor

Un sân este de obicei mai mic decât celălalt. Sânii dvs. se pot simți diferiți în diferite momente ale lunii. Este obișnuit ca sânii să se simtă cocoloși chiar înainte de menstruație.

Femeile mai tinere au mai mult țesut glandular decât grăsime la sân, ceea ce le face dense.

Sânii tăi se schimbă și în timpul sarcinii. S-ar putea să observați că devin mai mari și se simt mai tandre.

După oprirea perioadelor (menopauză), grăsimea înlocuiește treptat țesutul glandular, care este mai puțin dens.

De unde începe

Cancerul de sân începe cel mai frecvent în celulele care acoperă canalele sânului.

Aproximativ 70 din 100 (aproximativ 70%) din cancerele de sân nu au caracteristici speciale atunci când celulele sunt examinate la microscop. Acestea sunt numite cancer mamar invaziv, nici un tip special (NST). Invaziv înseamnă că celulele canceroase s-au răspândit în afara canalelor și în țesutul mamar din jur.

Aproape 15 din 100 de tipuri de cancer de sân (aproape 15%) sunt carcinom lobular invaziv. Aceasta înseamnă că cancerul a început în lobulii sânului și s-a răspândit în afara lobulilor în țesutul mamar din jur.

Există și alte tipuri mai rare de cancer de sân.

Noduli limfatici

Există o rețea de glande limfatice (numite și ganglioni limfatici) aproape de sân. Acestea fac parte din sistemul limfatic care se întinde pe tot corpul. Ganglionii limfatici și vasele limfatice conțin un fluid galben numit limfă care curge prin sistemul limfatic. Colectează deșeurile și se scurge în vene pentru a le elimina.

Celulele canceroase care s-au desprins de țesutul mamar pot fi transportate de lichidul limfatic către ganglionii limfatici din apropiere. Dacă aveți cancer, dar nu aveți celule canceroase în niciuna dintre glandele limfatice, este mai puțin probabil ca cancerul să se fi răspândit.

Diagrama arată rețeaua de glande limfatice din jurul sânului.

Ganglionii limfatici din jurul sânului

Glandele limfatice din axilă (axila) sunt numite glande limfatice axilare. Există, de asemenea, un lanț de ganglioni limfatici care parcurge centrul pieptului, aproape de stern. Aceasta se numește lanț mamar intern.