Ce este cancerul colorectal?

Cancerul intestinal este cancerul care începe în intestinul gros (colon) sau în pasajul din spate (rect). Este, de asemenea, cunoscut sub numele de cancer colorectal.

Cancerul este atunci când celulele anormale încep să se divizeze și să crească într-un mod necontrolat. Celulele pot crește în țesuturi sau organe înconjurătoare și se pot răspândi în alte zone ale corpului. Intestinul face parte din sistemul digestiv. Este împărțit în intestinul subțire și mare. Intestinul gros include:

 • colon
 • pasaj din spate (rect)
 • deschiderea intestinului (anus)

Această secțiune este despre cancerul de colon și rect. Avem secțiuni separate despre cancerul anal și cancerul intestinului subțire.

De unde începe cancerul intestinal?

De unde începe cancerul intestinal va afecta tratamentul pe care l-ați putea avea. De exemplu, tratamentul pentru cancerul de colon poate fi diferit de tratamentul pentru cancerul de rect.

Cancer de colon

Colonul este prima parte a intestinului gros. Are o lungime de aproximativ 5 metri și are 4 secțiuni. Cancerul se poate dezvolta în oricare dintre acestea.

Părțile colonului sunt:

 • Colon ascendent – trece pe partea dreaptă a abdomenului. Este conectat la intestinul subțire printr-o secțiune a intestinului numită cec
 • Colon transvers – traversează corpul de la dreapta la stânga, sub stomac
 • Colon descendent – curge pe partea stângă a abdomenului
 • Colon sigmoid – o îndoitură în formă de „S” care unește colonul descendent cu pasajul din spate

Cancerul rectal

Cancerul rectal începe în ultima parte a intestinului gros (pasajul din spate). Această parte a intestinului stochează caca (scaun) până când este gata să fie trecută din corp.

Cancerul rectal este, de asemenea, numit cancer al rectului.

Cancer anal

Cancerul anal începe în anus, care este deschiderea chiar la capătul intestinului gros. Poo îți părăsește corpul prin anus.

Cancerul intestinului subțire

Intestinul subțire este între burtă (stomac) și intestinul gros.

Dacă cancerul de intestin se răspândește

Cancerul intestinal se poate răspândi în altă parte a corpului prin sistemul limfatic. Sistemul limfatic este format din ganglioni limfatici, care fac parte din sistemul imunitar al organismului. Unul dintre primele locuri în care cancerul intestinal se răspândește este la ganglionii limfatici din burtă (abdomen).

Cancerul intestinal se poate răspândi și în alte părți ale corpului prin fluxul sanguin. Ficatul este un loc comun pentru răspândirea cancerului colorectal, deoarece sângele curge direct din intestin în ficat. Cancerul se poate răspândi și în plămâni sau în os, dar acest lucru este mai puțin frecvent.

Factori de risc

Atât bărbații, cât și femeile pot face cancer intestinal. Este mai frecvent la persoanele în vârstă.

Riscul de a dezvolta cancer intestinal depinde de mulți factori, printre care:

 • vârstă
 • genetică și istoria familiei
 • afecțiuni medicale precum polipoza adenomatoasă familială (FAP), sindromul Lynch, colita ulcerativă și boala Crohn
 • dieta și factorii de viață
 • radiații