Ce este cancerul cervical?

Cancerul cervical este atunci când celulele anormale din mucoasa colului uterin cresc într-un mod necontrolat și în cele din urmă formează o tumora.

Dacă nu sunt prinse celulele canceroase timpurii cresc treptat în țesuturile din jur și se pot răspândi în alte zone ale corpului.

Colul uterin

Colul uterin este partea inferioară a uterului (uter), numită și gâtul uterului. Uterul și colul uterin fac parte din sistemul reproductiv feminin.

Sistemul de reproducere este format din:

  • vagin
  • uter (uter), inclusiv colul uterin
  • ovare

Colul uterin este deschiderea spre vagin din uter. Este un mușchi puternic.

Unde începe cancerul de col uterin

Tipuri de celule

Colul uterin este acoperit cu un strat de celule asemănătoare pielii pe suprafața sa exterioară, numit ectocervix. În interiorul colului uterin, există celule glandulare care produc mucus. Aceasta se numește endocervix.

Celulele asemănătoare pielii ectocervixului pot deveni canceroase, ducând la un cancer cervical cu celule scuamoase. Acesta este cel mai frecvent tip de cancer de col uterin.

Celulele glandulare ale endocervixului pot de asemenea să devină canceroase, ducând la un adenocarcinom al colului uterin.

Zona de transformare

Zona în care celulele cervicale sunt cel mai probabil să devină canceroase se numește zonă de transformare. Este zona din jurul deschiderii colului uterin care duce spre canalul endocervical.

Canalul endocervical este pasajul îngust care trece de la colul uterin până la uter.

Screeningul colului uterin

Zona de transformare este zona pe care medicul sau asistenta medicală o verifică în timpul screeningului cervical.

Screeningul cervical nu este un test pentru cancer. Este un test pentru preluarea celulelor cervicale anormale. Dacă nu sunt tratate, celulele anormale s-ar putea dezvolta în cancer.

Noduli limfatici

La fel ca toate celelalte zone ale corpului, există ganglioni limfatici în jurul uterului și colului uterin. Ganglionii limfatici (numiți și glandele limfatice) fac parte din sistemul limfatic. Ei:

  • ajuta la protejarea organismului împotriva infecțiilor
  • filtrează, scurge și circulă fluidul tisular care scaldă toate celulele și țesuturile corpului

Ganglionii limfatici sunt, de asemenea, importanți în cancer. Lichidul tisular care scaldă zona care conține cancerul, se scurge până la cei mai apropiați ganglioni limfatici. Deci, dacă celulele canceroase se desprind de tumoră, primul loc în care pot merge este cel mai apropiat ganglioni limfatici.

Când aveți o intervenție chirurgicală pentru cancerul de col uterin, chirurgul dvs. scoate de obicei niște ganglioni limfatici. Îi trimit la laborator pentru a verifica celulele canceroase.