Ce este cancerul cailor biliare?

Cancerul cailor biliare este atunci cand celulele anormale din caile biliare incep sa se divizeze si sa creasca intr-un mod necontrolat. Celulele se pot dezvolta in cele din urma in tesuturile sau organele sanatoase din jur, precum vezica biliara sau pancreasul si se pot raspandi in alte zone ale corpului.

Caile biliare

Canalele biliare fac parte din sistemul digestiv. Sunt tuburile care leaga ficatul si vezica biliara de intestinul subtire. Canalele biliare transporta bila. Acesta este un fluid care ajuta la digerarea alimentelor prin descompunerea grasimilor. Ficatul produce bila care este stocata in vezica biliara.

Exista doua canale biliare principale in ficat – canalele hepatice dreapta si stanga. Se unesc chiar in afara ficatului pentru a forma canalul hepatic comun.

O alta conducta biliara provine din vezica biliara. Aceasta se numeste conducta chistica.

Canalul hepatic si canalul chistic se unesc impreuna pentru a forma canalul biliar comun.

Canalul biliar comun trece in spatele pancreasului si se alatura canalului pancreatic. Canalele combinate se deschid in intestinul subtire, unde se elibereaza bila. Eliberarea bilei este controlata de o supapa.

Cand mancam, vezica biliara elibereaza bila in intestinul subtire pentru a ajuta la digestia alimentelor.

Unde se dezvolta cancerul cailor biliare

Medicii impart cancerele cailor biliare in 3 grupuri, in functie de locul in care se dezvolta:

regiune intrahepatica – aceasta inseamna in ficat si include canalele hepatice dreapta si stanga si ramurile lor mai mici
regiunea perihilara  – aceasta este chiar in afara ficatului, unde se intalnesc canalele hepatice dreapta si stanga
regiune distala – aceasta include caile biliare care trec prin pancreas pana la intestinul subtire
Cancerele care incep in caile biliare in afara ficatului se numesc cancere ale cailor biliare extrahepatice.

Numarul persoanelor care sufera de cancer al cailor biliare a crescut incet in ultimii ani. Este mai frecvent la barbati decat la femei. Riscul de a face cancer la nivelul cailor biliare creste pe masura ce imbatranesti. Majoritatea persoanelor care o dezvolta au peste 65 de ani.