Există câțiva factori care vă pot crește riscul de dezvoltare a cancerului bucal.

Fumat

Fumatul de tutun (țigări, trabucuri) vă crește riscul de a dezvolta cancer la gură și orofaringian. Cercetările sugerează că mai mult de 60% din cazurile de cancer bucal și orofaringian din Romania sunt cauzate de fumat.

Alcool

Consumul de alcool crește riscul de cancer la gură și orofaringian. Cercetările arată că aproximativ  30% din cancerele bucale și orofaringiene sunt cauzate de consumul de alcool.

Fumatul și băutul împreună cresc și mai mult riscul de cancer.

Dietă

O dietă săracă în fructe și legume vă poate crește riscul de cancer la gură și orofaringian. Acest lucru s-ar putea datora lipsei de vitamine și minerale. O dietă echilibrată înseamnă, de obicei, că primiți suficiente vitamine și minerale.

Virusul papilomului uman (HPV)

HPV se răspândește prin contactul apropiat cu pielea, de obicei în timpul activității sexuale. Virusul este foarte frecvent. Dar doar un procent foarte mic de persoane cu HPV dezvoltă cancer la gură sau orofaringian.

Riscul de HPV în gură și gât este legat de anumite comportamente sexuale, cum ar fi sexul oral, și de a avea un număr mai mare de parteneri sexuali.

Sistem imunitar slab

Sistemul imunitar al corpului tău combate infecțiile. Unele boli și medicamente vă pot slăbi sistemul imunitar. Cercetările arată un risc crescut de cancer la gură dacă:

  • urmati un tratament pentru HIV sau SIDA
  • luati medicamente pentru a vă suprima sistemul imunitar după un transplant de organe

Lumina soarelui

Prea multă radiație ultravioletă (UV) de la soare este principala cauză a cancerului de piele. Cancerele de piele sunt relativ frecvente la nivelul capului și gâtului, deoarece aceste zone sunt adesea expuse la radiații UV.

Cancerul anterior

Persoanele care au avut cancer bucal sau cancer orofaringian au un risc crescut de a suferi un al doilea.

Persoanele care au următoarele tipuri de cancer prezintă, de asemenea, un risc crescut de cancer la nivelul gurii și orofaringelui:

Igiena orala

Modificările se pot întâmpla în celulele din mucoasa gurii. Ele pot apărea ca pete roșii sau albe. Petele roșii se numesc eritroplakie. Petele albe se numesc leucoplakie.

La unii oameni, aceste afecțiuni se pot transforma în cancer peste câțiva ani. Medicii numesc aceste afecțiuni pre canceroase.

Stomatologii pot observa aceste pete în timpul întâlnirilor dvs. stomatologice, deci este important să faceți controale periodice.

Condiții genetice

Persoanele cu anumite afecțiuni cauzate de modificări celulare moștenite (mutații) prezintă un risc crescut de cancer la gură și orofaringian. Aceste condiții includ:

  • Anemie Fanconi (o afecțiune genetică care afectează măduva osoasă)
  • Diskeratoză congenită (o afecțiune care determină modificări ale măduvei osoase, ale pielii sau ale unghiilor)

Medicament pentru tensiunea arterială (hidroclorotiazidă)

Hidroclorotiazida este un medicament pentru tratamentul hipertensiunii arteriale (hipertensiune arterială). Un efect secundar este sensibilitatea crescută la lumina soarelui. Un mic studiu a arătat că acest medicament ar putea duce la un risc crescut de a dezvolta cancer la buze.