Cancerul de trompă uterină este similar cu cancerul ovarian, iar medicii îl tratează în același mod. Începe în trompele uterine care leagă ovarele de uter.
Ce este cancerul de trompă uterină?
Uneori poate fi dificil pentru medici să facă diferența dintre cancerul trompei și cancerul ovarian care s-a răspândit în trompa uterină.
Medicii vă clasifică cancerul drept cancer al trompei uterine dacă:
- cancerul se află mai degrabă în trompa uterină decât în ovare
- găsesc celule precanceroase pe suprafața interioară a trompei uterine – acestea se numesc leziuni STIC (carcinoame intraepiteliale tubare seroase)
Deși cancerul trompei uterine este rar, medicii cred acum că multe dintre cele mai frecvente tipuri de cancer ovarian epitelial (tip seros de grad înalt) încep de fapt în capătul îndepărtat al trompei uterine, mai degrabă decât pe suprafața ovarului.
Trompele uterine
Trompele uterine leagă ovarele de uter. În perioada fertilă a unei femei, ovarele produc în fiecare lună un ovul. Oul călătorește prin trompele uterine până la uter. Un copil va începe să se dezvolte în uter dacă ovulul este fertilizat de un spermă.
Diagrama de mai jos arată unde sunt trompele uterine.
Riscuri și cauze
Nu știm exact cauza cancerului trompei uterine.
Factorii de risc sunt lucruri care ar putea crește riscul unei persoane de a dezvolta un cancer. Unii factori de risc posibili au fost sugerați pentru cancerul trompei uterine, inclusiv un istoric familial de cancer ovarian sau de sân.
Simptome
Simptomele cancerului trompei uterine sunt similare cu simptomele cancerului ovarian. Ele sunt adesea destul de vagi, mai ales dacă boala este în stadiile incipiente.
Simptomele pot include:
- sângerări vaginale care nu sunt legate de perioadele dumneavoastră
- o scurgere vaginală apoasă care poate conține sânge
- durere abdominală care este adesea (vine în spasme)
- un abdomen umflat
Teste de diagnosticat
Cancerul trompei uterine poate fi greu de diagnosticat. Dacă aveți simptome, medicul dumneavoastră vă va examina și poate utiliza următoarele teste pentru a vă ajuta să faceți un diagnostic.
Examinare pelvică
Dacă aveți simptome de durere sau sângerări anormale, primul lucru pe care medicul dumneavoastră îl poate face este să vă examineze abdomenul. Vor apăsa ușor pe exteriorul abdomenului pentru a simți eventualele bulgări sau zone fragede.
Este posibil ca medicul dumneavoastră să dorească să vă examineze intern. Aceasta este pentru a vedea dacă uterul și ovarele se simt normale. Medicul dumneavoastră vă va cere să vă întindeți pe spate pe canapea, cu picioarele ridicate și genunchii despărțiți. Apoi vor introduce unul sau două degete înmănușate în vagin în același timp cu apăsarea pe abdomen cu cealaltă mână. Dacă orice parte a sistemului de reproducere este umflată sau dacă există o masă de orice fel, este posibil ca medicul dumneavoastră să o simtă.
Scanează
S-ar putea să aveți nevoie de o scanare cu ultrasunete pentru a vă ajuta să diagnosticați cancerul. O ultrasunete folosește unde sonore pentru a construi o imagine a unei părți a corpului. S-ar putea să aveți o ecografie abdominală sau o ultrasunete transvaginală.
Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă solicite o scanare CT sau RMN pentru a verifica dacă cancerul s-a răspândit în abdomen.
Analize de sange
Cancerele trompei uterine produc adesea substanțe chimice care apar în urma unui test de sânge. Medicii numesc acești markeri tumorali.
Markerul pe care îl caută medicii în cancerul trompei uterine se numește CA125. Un nivel crescut de CA125 poate sugera fie cancer de trompă uterină, fie cancer ovarian. Dar poate fi ridicat din alte motive, cum ar fi:
- fibroame
- sarcina
- boală inflamatorie pelviană