Prezentare generală

Glanda pituitară este un organ de dimensiunea unui bob de mazăre, de culoare gri roșiatic, în centrul creierului, chiar deasupra și în spatele nasului. Reglează diferiți hormoni care afectează funcțiile corporale de bază.

Tulburările glandei pituitare includ boala Cushing (care determină acumularea de grăsime pe față, spate și piept) și acromegalie (în care mâinile, picioarele și fața sunt mai mari decât în ​​mod normal).

Majoritatea tumorilor găsite în hipofiză nu sunt canceroase (benigne). Tumorile care sunt canceroase eliberează adesea prea mulți hormoni în sânge.

Șansa de recuperare depinde de tipul de tumoare hipofizară depistată și de vârsta și starea generală a pacientului.

Simptome

Boala Cushing determină pacientul să acumuleze grăsime în partea superioară a corpului și să crească subțire în partea inferioară a corpului. Alte simptome ale acestei forme de cancer hipofizar pot include mușchii și oasele slabe, fața îmbujorată și hipertensiunea arterială.

Un alt tip de cancer hipofizar apare ca mâini, picioare și față foarte mari (acromegalie). Cu toate acestea, un alt tip de tumoare poate determina sânii să producă lapte, chiar dacă pacienta nu este însărcinată.

Diagnostic

Un medic va comanda teste de laborator pentru a afla nivelul hormonilor din organism. Pacientul poate avea, de asemenea, o scanare prin rezonanță magnetică (RMN), astfel încât să poată fi văzută o imagine a creierului.

Tratament

Chirurgia pentru îndepărtarea glandei pituitare este cel mai frecvent tratament. Radiațiile sunt administrate în urma intervenției chirurgicale pentru a distruge tumorile microscopice rămase sau celulele canceroase. De asemenea, se pot administra medicamente pentru a opri producția de hormoni.