Cancerul de stomac și pierderea în greutate

Pentru mulți oameni, efectele secundare ale cancerului și ale tratamentului îngreunează consumul suficient pentru a rămâne la o greutate sănătoasă. Pierderea în greutate este un simptom foarte frecvent pentru persoanele cu cancer, în special la persoanele cu:

  • cancer la stomac
  • cancer pancreatic
  • cancer esofagian (cancer al conductei alimentare)

Pierderea în greutate este adesea asociată cu pierderea poftei de mâncare. Acesta nu este singurul motiv pentru slăbit. S-ar putea să mănânci normal, dar este posibil ca organismul tău să nu absoarbă toți nutrienții din alimentele pe care le consumi, astfel încât să slăbești în continuare.

Acest lucru poate fi foarte supărător și îngrijorător. Discutați cu asistentul medical specialist sau dietetician despre orice problemă alimentară.

A avea cancer la stomac va afecta obiceiurile alimentare și de băut, indiferent de stadiul cancerului sau de tratament. Oamenii cărora li s-a îndepărtat tot (sau o parte din) stomacul vor trebui să ajusteze cantitatea pe care o mănâncă odată. Peste o zi, ar trebui să mănânci aceeași cantitate de mâncare pe care ai consuma-o în mod normal. Dar împărțiți în mese mai mici, frecvente (aproximativ două ore).

Sfaturi

Păstrarea unui jurnal alimentar

Mulți oameni consideră că anumite alimente le supără digestia. Ce alimente fac acest lucru variază de la persoană la persoană. Încercarea și eroarea este într-adevăr singura modalitate de a afla dacă un anumit aliment te supără.

Păstrați un jurnal alimentar timp de câteva săptămâni. Notează într-o singură coloană ceea ce mănânci și ora și data.

În a doua coloană, scrieți orice diaree, boală sau alte probleme de digestie pe care le aveți. Puteți apoi să vă uitați înapoi și să aflați ce alimente vă supără sistemul.

Creșterea aportului de calorii

Pentru a te ingrasa ai nevoie de mai multe calorii. Consumul unei diete bogate în calorii poate fi dificil. Grăsimea este cel mai bun mod de a obține calorii concentrate.

După o intervenție chirurgicală la stomac, este posibil să fiți greu să tolerați alimentele bogate în grăsimi. Ați putea încerca mesele lichide gata preparate pentru calorii suplimentare, precum și dieta obișnuită.

Suplimente de vitamine și minerale

După o intervenție chirurgicală la stomac, medicii vă pot sfătui să luați suplimentar calciu, vitamina D și fier. Acești nutrienți sunt în mod normal absorbiți în stomac.

Eliminarea totală sau parțială a stomacului poate însemna că nu puteți absorbi suficient dintr-o dietă normală. Este posibil să trebuiască să faceți injecții cu vitamina B12.

Programare dietetician

Un dietetician vă va putea oferi asistență și sfaturi pentru dvs. și pentru orice membru al familiei. Ar trebui să vă consultați dieteticianul în mod regulat. Dacă aveți îngrijorări, puteți cere o programare la spitalul în care ați avut tratament.

Problemele legate de alimentație și nutriție pot provoca multă suferință și anxietate. Multe persoane care au aceste probleme vor avea nevoie de multă susținere emoțională, așa că nu simțiți că sunteți o pacoste. Aceasta este o parte foarte importantă a recuperării.