Ce este cancerul de vezica urinara

Cancerul vezicii urinare este cancerul care incepe in mucoasa interioara a vezicii urinare.

Cancerul vezicii urinare dureaza de obicei sa se dezvolte, deci este cel mai frecvent la persoane in varsta. Aproape 60 din 100 (aproape 60%) din cazurile noastre sunt la persoane cu varsta de peste 75 de ani. Este rar la persoane sub 40 de ani.

Mai multi barbati decat femei au cancer de vezica urinara. Acest lucru se poate datora faptului ca mai multi barbati decat femeile au fumat sau au fost expuse la substanta chimice la locul de munca in ultimele decenii.

Vezica urinara

Vezica urinara face parte din sistemul corpului care filtreaza deseurile din sange si produce urina (mic). Aceasta se numeste sistemul urinar (sau tractul urinar). Include:

  • rinichi
  • uretere
  • vezica urinara
  • uretra

Aveti doi rinichi, unul pe fiecare parte a corpului. Rinichii iti filtreaza sangele si produc urina. Urina este transportata in vezica urinara prin doua tuburi numite uretere.

Vezica urinara este ca un balon care stocheaza urina. Este o punga intinsa din tesut muscular. Poate contine aproximativ 300 pana la 400 ml de urina.

Cand ne golim vezica, urina trece pe un tub numit uretra si iese din corp. Uretra la barbati trece prin glanda prostatica si in josul penisului. Uretra femeilor este mult mai scurta. Trece de la vezica pana la o deschidere chiar in fata vaginului.

La barbati, glanda prostatica inconjoara partea inferioara a vezicii urinare.

Straturile vezicii urinare

Vezica urinara este formata din straturi.

Primul strat se afla in interiorul vezicii urinare si se numeste epiteliu de tranzitie. Este un tip special de captuseala care se intinde pe masura ce vezica se umple. Impiedica absorbtia urinei inapoi in corp.

Al doilea strat este un strat subtire de tesut conjunctiv numit lamina propria.

Al treilea strat este tesutul muscular numit muscularis propria.

Al patrulea strat este tesutul conjunctiv gras. Separa vezica de alte organe ale corpului, precum prostata si rinichii.

Unde incepe cancerul de vezica urinara

Cancerul vezicii urinare incepe in mucoasa interioara a vezicii urinare numita epiteliu de tranzitie.

Tratamentul pentru cancerul vezicii urinare depinde de cat de mult a crescut cancerul in straturile vezicii urinare (stadiul cancerului dumneavoastra).

Ți a fost de ajutor acest articol?