Tipuri de cancer al cailor biliare

Denumirea medicala pentru cancerul cailor biliare este colangiocarcinomul.

Tipul dvs. de cancer depinde de:

  • tipul de celula in care incepe cancerul
  • care parte a caii biliare este afectata

Celulele caii biliare

Tipul de cancer al cailor biliare pe care il aveti va indica tipul de celula in care a inceput cancerul. Stiind acest lucru, medicul dumneavoastra va poate decide ce tratament aveti nevoie.

Cele mai multe tipuri de cancer ale cailor biliare incep in celulele care acopera caile biliare. Acestea se numesc celule epiteliale. Acest tip de cancer se numeste adenocarcinom.

Exista o serie de alte tipuri de cancer al cailor biliare care se dezvolta din alte tipuri de celule din conducta biliara. Aceste tipuri de cancer al cailor biliare sunt extrem de rare, dar includ:

  • carcinom cu celule scuamoase
  • sarcom
  • limfom

Unde incepe cancerul

Tipul dvs. de cancer al cailor biliare depinde si de ce parte a caii biliare incepe cancerul. Exista 2 tipuri principale:

cancere care incep in conducta biliara in afara ficatului (cancere ale cailor biliare extrahepatice)
cancere care incep in caile biliare din interiorul ficatului (cancere ale cailor biliare intrahepatice)

Vezica biliara este un mic organ ascuns sub ficat. Este o punga mica, goala, de aproximativ 8 cm lungime si 2,5 cm latime si este conectata la ficat si intestin printr-o serie de tuburi cunoscute sub denumirea de cai biliare.

Ficatul produce bila, care ajuta la descompunerea grasimilor din alimente. Vezica biliara stocheaza bila pana cand exista grasimi in intestin care trebuie digerate. De asemenea, bila poate trece direct in intestin din ficat. Un sfincter controleaza eliberarea bilei in intestin.

Cancerul vezicii biliare si al cailor biliare sunt rare in Romania. Se numesc cancere biliare.

Cancerele cailor biliare sunt impartite in 3 tipuri, in functie de locul in care se dezvolta. Cancerul cailor biliare intrahepatice se formeaza in interiorul ficatului. Cancerul cailor biliare perihilare se formeaza chiar in afara ficatului, unde se intalnesc canalele hepatice dreapta si stanga. Si cancerul cailor biliare distale se formeaza in caile biliare care trec prin pancreas pana la intestinul subtire.

Ganglionii limfatici inconjoara aceste organe si fac parte din sistemul nostru imunitar, ajutandu-ne sa luptam impotriva infectiilor. Ele sunt adesea primul loc pe care celulele canceroase ajung atunci cand se desprind de o tumoare.

Cancere ale cailor biliare extrahepatice

Cancerele de cai biliare extrahepatice incep in caile biliare din afara ficatului. Ele pot fi impartite in doua tipuri, in functie de zona in care se dezvolta:

Cancere ale cailor biliare ale regiunii perihilare

Acestea sunt tipuri de cancer care se dezvolta chiar in afara ficatului, unde canalele hepatice stanga si dreapta se unesc. Se mai numesc tumori Klatskin sau cancere ilare.

Cancere ale cailor biliare ale regiunii distale

Acestea sunt tipuri de cancer care incep in caile biliare sub regiunea perihilara din apropierea intestinului. Inainte de operatie poate fi dificil pentru medici sa fie siguri daca cancerul se afla in conducta biliara sau in pancreas.

Cancere ale cailor biliare intrahepatice

Cancerele intrahepatice ale cailor biliare incep in ficat. Exista o serie de cai biliare mici care se unesc in interiorul ficatului pentru a forma canalele hepatice stanga si dreapta.

Acest tip de cancer al cailor biliare este uneori confundat cu cancerele numite cancere hepatocelulare, care incep in celulele hepatice.

Cresteri necanceroase in caile biliare

Tumorile necanceroase (benigne) pot creste, de asemenea, in conducta biliara. Acestea includ adenomul si hamartomul cailor biliare.

Ți a fost de ajutor acest articol?