Riscuri si cauze ale cancerului vaginal

Nu stim ce cauzeaza cele mai multe tipuri de cancer vaginal. Dar exista cativa factori care va pot creste riscul de ao dezvolta.

A avea oricare dintre acesti factori de risc nu inseamna ca veti dezvolta cu siguranta cancer.

Varsta

Pe masura ce femeile imbatranesc, riscul de cancer vaginal creste. Deoarece cancerul vaginal este foarte rar, riscul crescut este inca foarte mic.

Aproape 40 din 100 de cazuri apar la femeile cu varsta peste 75 de ani. Cancerul vaginal este foarte rar la femeile cu varsta sub 40 de ani.

Papilomavirus uman

Virusul papilomului uman (HPV) este o infectie obisnuita care este transmisa de la o persoana la alta prin contact sexual.

Majoritatea oamenilor din Marea Britanie sunt infectati cu virusul HPV la un moment dat in timpul vietii. Pentru majoritatea oamenilor virusul nu provoaca rau si dispare fara tratament. Abia atunci cand infectia nu va clarifica ca ar putea exista o problema.

Majoritatea femeilor infectate cu HPV nu vor dezvolta cancer vaginal. HPV este prezent in:

mai mult de 7 din 10 tipuri de cancer vaginal
mai mult de 90 din 100 de femei  care au modificari precanceroase in vagin (VAIN)
Aflati despre VAIN

Exista multe tipuri diferite de HPV.

HPV tipurile 6 si 11 pot infecta organele genitale feminine si masculine si zona anala, provocand negi genitale vizibile. Femeile care au avut veruci genitale au un risc crescut de a dezvolta modificari celulare precanceroase (VAIN), iar unele pot dezvolta cancer vaginal.

Exista 13 tipuri de HPV cu risc crescut, iar infectia persistenta cu acestea poate duce la cancer. Tipul de HPV cel mai puternic legat de cancerul vaginal este HPV 16. Acest tip poate provoca modificari ale celulelor care acopera vaginul. Modificarile fac ca celulele sa devina canceroase in timp. Dar acest lucru poate dura ani.

Majoritatea femeilor infectate cu acest virus nu dezvolta cancer al vaginului. Deci, trebuie implicati si alti factori.

Fetele care au vaccinul impotriva HPV inainte de a fi expuse la virusul HPV au un risc mai mic de a dezvolta VAIN. Dar riscul de VAIN de inalta calitate nu este redus la fetele care primesc vaccinul HPV dupa ce au fost expuse la HPV.

Modificari ale celulelor care acopera vaginul

O afectiune numita VAIN poate insemna ca sunteti mai expus riscului de a face cancer vaginal. VAIN inseamna neoplazie intraepiteliala vaginala. Inseamna ca exista modificari ale celulelor din captuseala interioara a vaginului. Unele dintre aceste modificari ar putea deveni canceroase daca nu sunt tratate.

Cancerul colului uterin sau modificari celulare precanceroase

Daca ati avut cancer de col uterin sau modificari precanceroase in celulele cervicale, exista unele dovezi ca ati putea avea un risc crescut de a dezvolta cancer vaginal. Modificarile celulare cervicale pre-canceroase se mai numesc displazie cervicala sau neoplazie intraepiteliala cervicala (CIN).

Infectia cu HIV

Femeile cu HIV sau SIDA pot avea un risc crescut de cancer vaginal, precum si alte tipuri de cancer din zona genitala sau anala. Acest lucru se poate datora faptului ca HIV si SIDA scad imunitatea, astfel incat organismul este mai putin capabil sa depaseasca infectia cu HPV.

Sistem imunitar slabit

Lupusul eritematos sistemic este o boala pe termen lung (cronica) care afecteaza sistemul imunitar. Sistemul imunitar incepe sa atace celulele, tesuturile si organele sanatoase.

Femeile cu lupus prezinta un risc crescut de cancer vaginal. Acest lucru se poate datora faptului ca sunt mai expusi riscului de HPV, deoarece sistemul lor imunitar nu functioneaza corect. De asemenea, pot lua medicamente pentru a-si diminua sistemul imunitar (imunosupresoare).

Un medicament numit dietilstilbestrol (DES)

Cancerul uterin

Un amplu studiu american a sugerat ca femeile care au avut cancer uterin au un risc mai mare de cancer vaginal decat femeile din populatia generala.

Femeile care au avut radioterapie pentru cancerul de uter pot avea un risc mai mare comparativ cu cele care nu au avut radioterapie.

Ți a fost de ajutor acest articol?