Tipuri de interventii chirurgicale pentru cancerul uterin

Majoritatea femeilor cu cancer de uter se opereaza pentru a indeparta uterul. Operatia pe care o aveti depinde de cat de mult a crescut cancerul.

Este posibil ca medicul dumneavoastra sa nu va poata spune stadiul exact al cancerului pana dupa operatie. In timpul interventiei chirurgicale, chirurgul examineaza alte organe din jurul uterului pentru a vedea daca exista semne de raspandire a cancerului. De asemenea, pot lua probe de tesut (biopsii) pentru a le trimite la laborator pentru a verifica celulele canceroase. Chirurgul este numit oncolog ginecologic. Aceasta inseamna ca se specializeaza in cancerele care afecteaza organele de reproducere ale femeilor.

Majoritatii femeilor li se indeparteaza uterul, trompele uterine si ovarele. De asemenea, medicul dumneavoastra va poate indeparta unele ganglioni limfatici din pelvis.

 

Chirurgie pentru a va scoate uterul

 

Chirurgul va indeparteaza uterul si colul uterin. Aceasta se numeste histerectomie totala. De obicei, indeparteaza atat trompele uterine cat si ovarele in acelasi timp. Aceasta se numeste ooforectomie bilaterala salpingo (BSO).

In cazul in care cancerul dumneavoastra s-a raspandit deja in colul uterin (cancerul uterin in stadiul 2), chirurgul dumneavoastra poate elimina, de asemenea:

 • tesuturi care va tin uterul in loc
 • partea superioara a vaginului
 • ganglionii limfatici din jurul uterului

Aceasta operatie se numeste histerectomie radicala. Unele femei cu cancer uterin in stadiul 3 au, de asemenea, acest tip de histerectomie, in functie de cat de mult s-a raspandit cancerul.

Chirurgul dvs. va poate indeparta si foaia de tesut gras din abdomen. Aceasta foaie este omentul. Operatia se numeste omentectomie. Este mai probabil sa aveti acest lucru daca aveti un tip de cancer uterin numit carcinom seros.

La femeile mai tinere, indepartarea ambelor ovare va duce la menopauza. Simptomele menopauzei includ bufeuri si transpiratii nocturne. Pe termen mai lung poate provoca subtierea oaselor (osteoporoza). Deci, in unele cazuri, chirurgul dumneavoastra poate lua in considerare lasarea unuia sau ambelor ovare la locul lor.

Verificarea cancerului in afara uterului

In timpul operatiei, chirurgul dumneavoastra cauta semne de raspandire a cancerului. Ei iau mostre din zonele in care s-ar fi putut raspandi cancerul. Aceste informatii ii ajuta sa ia decizii cu privire la tratament dupa operatie.

Chirurgul dvs. poate face biopsii de pe mucoasa abdomenului si pelvisului. De asemenea, acestea pot introduce lichid in abdomen si apoi il pot indeparta. Ei trimit lichidul la laborator pentru a verifica celulele canceroase. Aceasta se numeste spalare peritoneala.

Chirurgul dvs. poate, de asemenea, sa elimine unele sau toate ganglionii limfatici pentru a verifica celulele canceroase. Ei verifica ganglionii limfatici:

 • in jurul pantecului tau
 • in spatele abdomenului

Chirurgie gaura

S-ar putea sa aveti un astfel de tip de interventie chirurgicala daca aveti cancer de uter precoce. Acest stadiu 1 si 2 cancer de uter. Uneori este posibil ca persoanele cu cancer in stadiul 3 sa fie supuse unei interventii chirurgicale in acest mod, dar mai putin frecvente.

Chirurgia gaurilor de cheie se numeste chirurgie laparoscopica. Chirurgii folosesc un laparoscop pentru a o face. Chirurgul iti face 4 taieturi in burta. Laparoscopul se conecteaza la o camera cu fibra optica. Aceasta afiseaza imagini ale interiorului corpului pe un ecran video. Chirurgul foloseste apoi celelalte incizii pentru a introduce celelalte instrumente pe care le utilizeaza pentru a efectua operatia.

 

Chirurgia gaurilor de cheie are ca rezultat foarte putine cicatrici dupa aceea. Este posibil sa existe mai putine pierderi de sange in timpul operatiei, comparativ cu chirurgia deschisa traditionala. Timpul de recuperare este mai mic decat ar fi dupa o interventie chirurgicala deschisa.

Chirurgii care au beneficiat de pregatire specializata trebuie sa faca operatia. Aceasta inseamna ca este posibil sa nu fie disponibil in fiecare spital.

Chirurgie robotica

In cateva spitale,  chirurgul poate folosi o masina speciala (robot) pentru a ajuta la chirurgia laparoscopica. Aceasta se numeste chirurgie robotica asistata sau chirurgie da Vinci.

In timpul operatiei, o masina robotica este langa tine. Are 4 brate. Un brat tine o camera, iar celelalte tin instrumentele chirurgicale. Chirurgul efectueaza operatia folosind o masina care controleaza bratele robotizate. Chirurgul are o vedere 3D marita a zonei de operare.

Tratament dupa operatie

Majoritatea femeilor au nevoie doar de o interventie chirurgicala pentru a-si trata cancerul endometrial. S-ar putea sa aveti nevoie de alt tratament daca aveti cancer de uter de grad inalt sau in stadiul 3 sau 4.

Tratamentul dupa operatie ajuta la reducerea sanselor de aparitie a cancerului. S-ar putea sa aveti chimioterapie sau radioterapie sau o combinatie a ambelor.

Chirurgie pentru cancerul uterin avansat

Daca cancerul dumneavoastra s-a raspandit deja in alta parte a corpului la diagnosticare, in mod normal nu aveti o interventie chirurgicala. Dar specialistul dumneavoastra va poate sugera indepartarea cat mai mult posibil a cancerului. Ar putea sugera acest lucru daca acest lucru va incetini cresterea si va ajuta la simptome. Aceasta se numeste interventie chirurgicala.

Operarea va depinde de:

 • sanatatea dumneavoastra generala
 • cat de repede este posibil ca cancerul sa creasca
 • cat de departe s-a raspandit cancerul

Dupa operatie, este posibil sa aveti alte tratamente. Aceasta poate include chimioterapie, radioterapie sau terapie hormonala. Sau ar putea fi o combinatie de tratamente.

Chirurgie pentru cancerul de uter care a revenit

In cazul in care cancerul uterin revine in bazin, poate fi posibil sa incercati sa-l vindecati cu o interventie chirurgicala. Bazinul este partea inferioara a abdomenului. Contine uterul, vezica urinara si pasajul posterior (rect). De obicei, puteti avea acest lucru numai daca cancerul creste din nou in mijlocul bazinului.

Chirurgul dumneavoastra indeparteaza orice organ pelvin care contine celule canceroase sau este foarte aproape de cancer.

Aceasta poate include:

 • uterul tau (cu exceptia cazului in care l-ai eliminat deja)
 • vezicii urinare
 • rectul tau

Nu veti avea neaparat indepartate toate aceste organe. Ar depinde de locul in care cancerul a crescut din nou. Acest tip de interventie chirurgicala se numeste extindere pelviana.

Daca chirurgul va indeparteaza vezica urinara, va trebui sa aveti o punga pentru colectarea urinei (urostomie). In mod similar, daca va indeparteaza rectul, veti avea nevoie de o punga pentru a va colecta poo (scaune sau fecale). Aceasta se numeste colostomie. Medicul dumneavoastra si asistenta medicala de specialitate va vor vorbi inainte de operatie despre ce sa va asteptati si sa va sprijine.

Deoarece aceasta este o interventie chirurgicala majora, chirurgii o sugereaza numai atunci cand exista sanse mari sa vindece cancerul. Asadar, chirurgul dumneavoastra va verifica foarte atent in prealabil daca cancerul nu s-a raspandit la ganglionii limfatici sau la orice alt organ al corpului. Daca are, acest tratament nu este potrivit pentru dumneavoastra. Daca cancerul se afla in ganglionii limfatici, exista un risc prea mare ca cancerul sa creasca in alta parte a corpului, chiar daca este prea mic pentru a fi vazut.

Operatiile de exenteratie pelvina se fac mai des pentru cancerul gatului uterului (colului uterin).

Ți a fost de ajutor acest articol?