Chirurgie pentru ameliorarea simptomelor

Nu orice femeie cu cancer uterin avansat poate fi operata. S-ar putea sa nu fiti suficient de bine pregatita fizic pentru o operatie. Sau medicul dumneavoastra va poate recomanda un alt tratament care este mai potrivit pentru situatia dumneavoastra.

Medicul dumneavoastra va va recomanda o interventie chirurgicala numai daca credeti ca sunteti suficient de in forma pentru a va face o recuperare buna dupa aceea. Este important ca beneficiile interventiei chirurgicale sa fie mai multe decat disconfortul prin care va trebui sa treceti.

Este posibil sa aveti nevoie de timp pentru a va gandi la optiunile de tratament. Discutati cu medicul dumneavoastra si asistenta medicala specializata si discutati lucrurile cu familia si prietenii.

Tipuri de interventii chirurgicale

Cancerul uterin avansat este mai dificil de tratat prin interventie chirurgicala. Cancerul s-a raspandit in alta parte a corpului, astfel incat interventia chirurgicala pentru indepartarea uterului nu va va vindeca boala. Dar s-ar putea sa aveti o operatie daca va poate ajuta situatia.

Eliminarea cat mai mult posibil a cancerului

Specialistul dvs. va poate recomanda o operatie pentru a indeparta cat mai mult posibil cancerul (numit debulking). Poate incetini cresterea cancerului si poate ajuta la ameliorarea oricaror simptome pe care le aveti. Tratamentul pentru a ajuta la simptome se numeste tratament paliativ. Deci, medicul dumneavoastra ar putea descrie acest lucru drept o interventie chirurgicala paliativa.

Tratarea intestinului blocat

Exista riscul ca intestinul sa se blocheze in cazul in care cancerul incepe sa creasca in intestin. Aceasta inseamna ca deseurile care trec in mod normal prin intestin nu pot trece.

Este posibil sa nu vi se intample asta. Dar daca o face, va puteti astepta la:

  • balonare
  • constipatie
  • greata
  • dureri in abdomen
  • voma cantitati mari

Poate fi posibil sa aveti o operatie pentru a elimina blocajul sau sa il ocoliti facand o colostomie. O colostomie este o deschidere a intestinului pe suprafata abdomenului (burta). O geanta este purtata peste deschidere pentru a colecta deseurile din intestin.

Specialistul dumneavoastra va poate sugera un medicament numit somatostatina (Octreotida) daca nu va puteti opera. Medicamentul functioneaza prin reducerea cantitatii de lichid care se acumuleaza in stomac si in sistemul digestiv. Din pacate, acest tratament functioneaza de obicei doar cateva saptamani sau cateva luni.

 

Tratarea unui rinichi inundat de apa (hidronefroza)

Medicii numesc o hidronefroza renala inundata. Uneori, cancerul de uter se poate raspandi si bloca unul dintre tuburile de la rinichi la vezica.

Aceasta inseamna ca urina produsa de rinichi nu se poate scurge si rinichiul este supraincarcat cu ea. Pentru a trata acest lucru, medicul dumneavoastra ar putea pune un tub pentru a scurge urina din rinichi.

Tubul de drenaj se numeste tub de nefrostomie. Este atasat la o punga in afara corpului. Urina se colecteaza in punga, care are un robinet pentru golire usoara. Dupa acest tip de interventie chirurgicala, aveti o asistenta medicala  care va viziteaza acasa pentru a va ajuta sa gestionati tubul si punga de drenaj.

Uneori este posibil sa treci un tub (un stent) prin blocaj, astfel incat rinichiul sa se poata scurge in interiorul tau si sa nu ai nevoie de o punga de drenaj.

Ți a fost de ajutor acest articol?