Riscuri si cauze ale cancerului tiroidian

Riscul unei persoane de a dezvolta cancer tiroidian depinde de multi factori, inclusiv varsta si unele afectiuni tiroidiene necanceroase.

Nu stim ce cauzeaza majoritatea cancerelor tiroidiene. Dar exista cativa factori care ar putea creste riscul de a o dezvolta.

A avea oricare dintre acesti factori de risc nu inseamna ca veti dezvolta cu siguranta cancer tiroidian.

Varsta si sex

Cancerul tiroidian este mai frecvent la femei decat la barbati, cu atat mai mult in timpul anilor de reproducere. Cel mai mare numar de femei diagnosticate cu cancer tiroidian este cuprins intre 44 si 49 de ani. Barbatii sunt mai predispusi sa dezvolte cancer tiroidian la o varsta mai inaintata. De exemplu, intre 80 si 84 de ani.

Motivele pentru acest lucru sunt inca neclare. Cercetatorii analizeaza relatia dintre cancerul tiroidian si:

 • sarcina
 • utilizarea contraceptivelor orale
 • terapie de inlocuire a hormonilor
 • incep perioadele de varsta
 • varsta menopauzei

A fi supraponderal (obez)

Riscul de cancer tiroidian este mai mare la persoanele care sunt supraponderale sau obeze (au o greutate mai mare decat este normal pentru inaltimea lor).

Boala tiroidiana necanceroasa (benigna)

Unele afectiuni necanceroase (benigne) ale tiroidei cresc riscul de cancer tiroidian. Acestea includ:

 • o tiroida marita (gusa)
 • o afectiune in care sistemul imunitar ataca glanda tiroida (boala Hashimoto)
 • noduli (adenoame)

Este important sa ne amintim ca, desi a avea un nodul sau un nodul creste riscul, cancerul tiroidian este rar. Buclele tiroidiene sunt frecvente. Dar doar aproximativ 5 din 100 bulgari tiroidiene (5%) sunt cancer.

Radiatii

Glanda tiroida este sensibila la radiatii. Oamenii care au o multime de radiatii pot dezvolta noduli sau noduli pe tiroida cativa ani mai tarziu. Un nodul pe tiroida nu inseamna intotdeauna ca este un cancer. Dar trebuie sa va adresati intotdeauna medicului dumneavoastra daca gasiti o bucata.

Cancerul tiroidian este mai frecvent la persoanele tratate cu radioterapie cand erau mici. Cancerul s-ar putea dezvolta cativa ani mai tarziu.

Cercetarile au aratat ca riscul de cancer tiroidian nu creste la persoanele expuse in mod obisnuit la radiatii prin munca lor.

Cancerul tiroidian poate fi mai frecvent la supravietuitorii unor explozii atomice sau accidente. Dupa accidentul din reactorul nuclear de la Cernobil, cazurile de cancer tiroidian din Ucraina au crescut la persoanele expuse la radiatii, in special la copii sau adolescenti.

Persoanele care au un nivel scazut de iod in corpul lor ar putea avea un risc mai mare de cancer tiroidian dupa expunerea la radiatii decat persoanele cu niveluri normale de iod.

Productia a prea multor hormoni

Acromegalia este o afectiune rara in care corpul produce hormoni de crestere peste medie. Studiile sugereaza ca acest lucru poate creste riscul de cancer tiroidian.

Lupus eritematos sistemic

Lupus eritematos sistemic este o afectiune autoimuna. Studiile sugereaza ca riscul de cancer tiroidian este de aproximativ 2 ori mai mare la persoanele cu lupus eritematos sistemic decat populatia generala.

Dupa ce am avut deja un alt tip de cancer

Unele studii sugereaza ca persoanele tratate ca adulti pentru anumite tipuri de cancer prezinta un risc crescut de cancer tiroidian. Acestea includ:

 • limfom non-Hodgkin
 • cancer mamar
 • cancer al conductei alimentare (cancer esofagian)
 • cancer testicular

Ți a fost de ajutor acest articol?