Optiuni de tratament pentru cancerul tiroidian

O echipa de medici si alti profesionisti discuta despre cel mai bun tratament si ingrijire pentru dvs. Apoi, medicul dumneavoastra va va vorbi despre tratamentul pe care il sugereaza. Acestea vor explica beneficiile sale si posibilele efecte secundare.

Tratamentul dumneavoastra va depinde de:

  • unde este cancerul tau
  • cat de mare este si daca s-a raspandit
  • tipul dumneavoastra de cancer tiroidian
  • cat de anormale arata celulele la microscop (gradul)
  • starea generala de sanatate si nivelul de fitness

Principalele tratamente pentru cancerul tiroidian sunt descrise mai jos. Este posibil sa aveti mai mult de unul dintre aceste tratamente.

Interventie chirurgicala

Chirurgia este cel mai frecvent tratament pentru cancerul tiroidian. Este posibil sa vi se elimine o parte din tiroida. Aceasta se numeste lobectomie sau tiroidectomie partiala. Sau s-ar putea sa aveti o operatie pentru a elimina toata glanda tiroida (o tiroidectomie totala). Ambele sunt operatii majore, efectuate sub anestezie generala.

Tratamentul cu iod radioactiv

Iodul radioactiv este un tratament foarte eficient pentru unele tipuri de cancer tiroidian. Celulele tiroidiene absorb iodul (131 sau I-131), iar radiatiile din iod ucid celulele canceroase.

De obicei, aveti iod radioactiv ca bautura sau capsula.

Terapia cu hormoni tiroidieni

Este posibil sa aveti terapie cu hormoni tiroidieni:

  • dupa interventia chirurgicala pentru a inlocui hormonii pe care glandei tiroide le-ar produce
  • in mod normal
  • ca tratament pentru cancerul tiroidian

Luati comprimate de tiroxina (T4) sau liotironina (T3).

Radioterapie externa pentru cancerul tiroidian

Radioterapia foloseste unde de mare energie, asemanatoare cu razele X, pentru a distruge celulele canceroase. Tratamentul cu fascicul extern directioneaza fasciculele de radioterapie catre cancer de la o masina din afara corpului. Este posibil sa il aveti daca alte tratamente nu functioneaza foarte bine.

Chimioterapie

Medicamentele chimioterapice distrug celulele canceroase din organism. Acest tratament nu este adesea utilizat pentru a trata cancerul tiroidian. S-ar putea sa aveti chimioterapie daca cancerul dumneavoastra s-a raspandit in alta parte a corpului sau daca revine

Tratamentul pe tip de cancer tiroidian

Tipul dvs. de cancer tiroidian depinde de tipul de celula in care a inceput cancerul. Tratamentul poate fi diferit pentru fiecare tip, desi exista unele asemanari.

Tratamentul cancerului tiroidian cu celule papilare, foliculare si celule Hürthle (cancer tiroidian diferentiat)

De obicei, aveti o operatie pentru a elimina o parte sau toata tiroida daca aveti unul dintre aceste tipuri. Este mai probabil sa vi se elimine intreaga tiroida daca aveti cancer tiroidian cu celule Hürthle.

Dupa operatie este posibil sa aveti tratament cu iod radioactiv. Scopul acestui lucru este de a trata orice cancer tiroidian care ar fi putut fi lasat in urma.

S-ar putea sa aveti, de asemenea, tratament cu iod radioactiv daca cancerul revine sau s-a raspandit.

Aveti comprimate de hormon tiroidian dupa operatie daca chirurgul va indeparteaza intreaga glanda. Aceasta se numeste inlocuirea hormonului tiroidian. In general, nu este nevoie sa luati hormoni daca vi s-a indepartat o parte din glanda tiroida. Dar este posibil sa aveti nevoie de ele daca analizele de sange arata ca partea ramasa a glandei tiroide nu produce hormonii de care aveti nevoie.

Acesti hormoni pot ajuta, de asemenea, la oprirea revenirii cancerului folicular si papilar al tiroidei. Iti impiedica corpul sa produca un alt hormon numit hormon stimulator al tiroidei (TSH). TSH incurajeaza aceste tipuri de celule canceroase tiroidiene sa creasca.

Este posibil sa aveti un medicament vizat daca:

  • iodul radioactiv nu mai functioneaza si
  • cancerul dumneavoastra s-a raspandit in afara glandei tiroide in zona inconjuratoare sau in alte parti ale corpului.

Tratamentul cancerului tiroidian medular

De obicei, aveti o interventie chirurgicala pentru a va elimina glanda tiroida pentru cancerul tiroidian medular. Dupa operatie, va trebui sa luati comprimate de inlocuire a hormonului tiroidian.

Este posibil sa aveti radioterapie cu fascicul extern dupa operatie. Nu veti avea iod radioactiv. Acest lucru se datoreaza faptului ca cancerul tiroidian medular nu absoarbe iodul in acelasi mod in care cancerul tiroidian diferentiat.

S-ar putea sa aveti un medicament tintit daca nu puteti efectua o interventie chirurgicala pentru a va elimina cancerul tiroidian medular. Sau daca cancerul dumneavoastra s-a raspandit in afara glandei tiroide sau in alta parte a corpului dumneavoastra.

Tratamentul pentru cancerul tiroidian anaplastic

Cancerul tiroidian anaplastic tinde sa creasca mai repede decat alte tipuri. Cand sunteti diagnosticat pentru prima data, este posibil ca cancerul dvs. sa se fi raspandit deja in afara glandei tiroide.

Principalele tratamente pentru acest tip de cancer tiroidian sunt radioterapia cu fascicul extern si chimioterapia. Le-ati putea avea singure sau impreuna. Este posibil sa aveti o interventie chirurgicala, in functie de situatia dvs., dar acest lucru este mai putin frecvent.

Ți a fost de ajutor acest articol?