Project Description
Cancer tiroida
Despre cancerul tiroidian
Tipuri de cancer tiroidian
Ce determina aparitia cancerului tiroidian
Simptome
Stadializarea cancerului tiroidian
Masuri de preventie
1.Despre cancerul tiroidian
Tiroida este o glanda endocrina, de o importanta esentiala in cresterea si dezvoltarea organismului uman. Aceasta este responsabila, de asemenea, de modul in care functioneaza fiecare celula din organismul nostru, fiecare mischi, fiecare organ.
Glanda tiroida ajuta la reglarea multor functii ale corpului, prin eliberarea unor cantitati constante de hormoni tiroidieni in sange. Rolul tiroidei se reflecta si in buna functionare a inimii, a creierului, a tractului digestiv si a oaselor. De asemenea, glanda tiroida este controlata de glanda hipofiza (pituitara), aflata in creier.
Tiroida se localizeaza la baza gatului, sub cartilajul tiroidian (marul lui Adam), avand o forma asemanatoare cu cea a unui fluture. Este alcatuita din doi lobi, care se afla de o parte si de alta a traheei, fiind uniti in partea din fata, cu ajutorul unei fasii inguste de tesut, numita istm tiroidian. Atunci cand inghitim, glanda tiroida isi schimba pozitia. La varsta maturitatii, tiroida ajunge la 5 cm (pentru fiecare lob), avand o greutate de 10-20 de grame.
Cancerul tiroidian este o afectiune maligna, care apare ca urmare a unei mutatii in structura ADN-ului celulelor tiroidiene, ducand la o inmultire haotica a acestora, astfel formandu-se mase tumorale.
Pentru a functiona in parametri optimi, tiroida depinde de un mineral esential – iodul. Acesta este utilizat pentru a produce doi din cei trei hormoni tiroidieni: tiroxina (T4) si triiodotironina (T3). Al treilea hormon, denumit calcitonina, este secretat de celulele parafoliculare,avand un rol esential in reglarea nivelului de calciu si fosfor in organism.
Cancerul tiroidian este unul dintre cele frecvente tipuri de cancer, ocupand locul 5 in cazul femeilor, si reprezinta 3% din toate cancerele, ca numar de cazuri diagnosticate intr-un an. Se estimeaza ca 1.3% din intreaga populatie va dezvolta cancer tiroidian, pe parcursul vietii. Incidenta cancerului tiroidian creste anual, din pacate, cu 0.8% la femei si cu 1.5% la barbati.
2.Tipuri de cancer tiroidian
Exista mai multe tipuri de cancer tiroidian, avand o frecventa si o evolutie diferita, insa se clasifica in functie de tipul celulelor canceroase, astfel:
- Cancer tiroidian folicular: acesta se caracterizeaza printr-o capacitate rapida de rapandire (oase si plamani), si recidiveaza destul de des. Apare la aproximativ 5 pana la 10 persoane din 100, diagnosticate cu cancer tiroidian.
- Cancer tiroidian papilar: este cel mai comun tip de cancer tiroidian si apare de cele mai multe ori la femei aflate la varsta fertila. Este mai putin periculos decat alte forme de cancer, deoarece se raspandeste lent si poate fi tratat cu succes. Ca si frecventa, 80-85 din cancerele tiroidiente sunt de acest fel.
- Cancer Hurthle: este un tip de cancer rar, cu o incidenta de pana la 4 cazuri din 100. Celulele cancerului Hurthle sunt un fel de celule anormale, care se dezvolta in tiroida si pot fi prezente si la persoane nediagnisticate cu cancer. Acest tip de cancer apare mai des in randul femeilor, avand o incidenta mai crescuta in jurul varstei de 50 de ani.
- Afectiunea maligna tiroidiana anaplazica: este cea mai agresiva forma de cancer tiroidian, este foarte rara si foarte dificil de gestionat. Este diagnosticat la persoanele mai in varsta, in special femei.
- Cancer tiroidian medular: de cele mai multe ori, are o componenta genetica si apare ca parte a unui sindrom de cancer al glandelor endocrine. Carcinomul medular tiroidian poate fi sporadic (asociat cu mutatia somatica a genei Ret) sau familial (asociat cu mutatia genei RET de pe cromozomul 11). Originea acestui cancer este in celulele parafoliculare, care secreta hormonul calcitonina.
- Limfomul tiroidian: este o forma rara de cancer tiroidian si apare in celulele imune ale glandei tiroide.
3.Ce determina cancerul tiroidian
La momentul actual, nu este cunoscuta cauza exacta a cancerului tiroidian. Cu toate acestea, s-a observat ca este cea mai raspandita forma de cancer endocrin, afectand atat persoanele de sex feminin, cat si cele de sex masculin. Femeile au mai adesea dereglari ale glandei tiroide, astfel avand si o incidenta mai mare in cazul cancerului la glanda tiroida.
Cancerul tiroidian se poate dezvolta si in cazul copiilor sau tinerilor, probabilitatea fiind cu atat mai mare cu cat se intalnesc mai multi factori de risc. Cel mai des este diagnosticat la femeile intre 40 si 60 de ani, aparand mai frecvent in perioada menopauzei, iar in cazul barbatilor, riscul creste in jurul varstei de 60-70 de ani.
Principalii factori de risc sunt urmatorii ai cancerului tiroidian sunt urmatorii:
- Expunerea la radiatii: este cunoscut faptul ca expunerea la iod radioactiv, in urma unor accidente ale centralelor nucleare, ar fi una dintre cauzele care favorizeaza aparitia cancerului tiroidian. De asemenea, un numar mai redus de cazuri de cancer tiroidian este produs de radioterapia (exercitata in zona capului si gatului) de care au beneficiat unele persoane in cadrul unei scheme de terapie.
- Prezenta unor afectiuni care favorizeaza aparitia cancerului tiroidian precum: polipoza adenomatoasa familiala, sindromul Carney, sindromul Cowden;
- Obezitatea: un indice de masa corporala crescut, in special in copilarie si adolescenta, dar si la varsta adulta, reprezinta un risc crescut de a dezvolta cancer tiroidian;
- Istoric de cancer tiroidian nonmedular familial: acest tip de cancer apare mai des in unele familie si este declansat de cele mai multe ori la varste timpurii. Acest lucru se datoreaza genelor de pe cromozomul 1 si 19, care sunt suspecte de declansarea acestor tipuri de cancer;
- Afectiuni ale tiroidei: tiroidita autoimuna – inflamatia glandei tiroide (tiroida Hashimoto);
- Noduli tiroidieni: doar 5% dintre acestia sunt cancerosi si apar mai adesea in cazul femeilor;
- Excesul de iod: creste riscul aparitiei cancerului tiroidian papilar;
- Deficitul de iod: favorizeaza aparitia cancerelor tiroidiene de tip folicular, acestea avand o incidenta sporita in cazul persoanelor cu o dieta saraca in iod;
- Excesul de alcool si tutun.
4.Simptome
Cancerul tiroidian nu are simptome in general, insa una dintre caracteristicile acestuia este evolutia rapida pe care o capata, mai ales in cazul unora dintre forme. Cele mai importante simptome ale cancerului tiroidian sunt urmatoarele:
- Dificultate la inghitire;
- Umflarea ganglionilor limfatici de la nivelul gatului;
- Raguseala care dureaza mai mult de 3 saptamani, aparuta fara niciun motiv cunoscut;
- Tuse persistenta care nu poate fi asociata cu raceli, gripe, afectiuni pulmonare, si care nu cedeaza la nicio terapie simptomatica;
- Noduli palpabili la baza gatului;
- Durere in gat, care nu se amelioreaza;
- O serie de simptome neobisnuite, precum tranzit intestinal foarte rapid si inrosirea fetei ca urmare a unui dezechilibru in secretia de calcitonina;
- dificultati respiratorii.
5.Stadializarea cancerului tiroidian
Stadializara cancerului descrie cat de mult a crescut tumoara pana in momentul stabilirii diagnosticului. Cu cat se extinde mai mult, cu atat perturba mai tare buna functionare a celorlalte organe ale corpului. De cele mai multe ori, cancerul tiroidian se extinde prin sistemul limfatic, iar de aici, ajunge in ganglionii limfatici, unde pot da nastere unor metastaze.
De asemenea, cancerul tiroidian se poate extinde si prin sistemul circulator, iar in acest fel, celulele canceroase pot sa ajunga la organe de la distanta si sa produca metastaze.
Stadiul 0
Tumora nu este prezenta in tiroida, dar in cadrul unor teste specializate, se pot detecta celule canceroase.
Stadiul II
Tumora poate ajunge pana la 2 cm, aflandu-se numai la nivelul tiroidei.
Stadiul III
Tumora este de 4 cm sau chiar mai mult, avand o dimensiune care depaseste tiroida si se poate extinde chiar la gandglionii aflati in zona gatului.
Stadiul IVA
Tumora ajunge la ganglionii gatului si poate disemina ganglionii toracelui superior.
Stadiul IVB
Tumora depaseste 4 cm si disemineaza la nivelul tesutului ce inconjoara coloana cervicala sau in jurul vaselor de sange din gat sau toracele superior.
Stadiul IVC
Celulele canceroase ajung la plamani, oase si alte organe din corp.
6.Masuri de preventie
Rata de supravietuire in cazul cancerului tiroidian este foarte mare, chiar si atunci cand exista o extindere regionala (la ganglionii limfatici), insa depistarea cestuia in stadii incipiente cresc considerabil rata de supravietuire, oferind sansa la o viata mai buna.
Totusi, exista cateva metode de preventie:
- Aport sanatos de iod;
- Renuntarea la alcool si tutun;
- Adoptarea unei diete sanatoase (mai putina carne rosie, mai multe fructe si legume, deoarece acestea contin o sumedenie de antioxidanti);
- Integrarea sportului, de cel putin 3 ori pe saptamana.
Ce este cancerul tiroidian?
Cancerul tiroidian este atunci cand celulele anormale din glanda tiroida incep sa se divizeze si sa creasca intr-un mod necontrolat. Fara tratament, celulele canceroase se pot dezvolta in cele din urma in tesuturile sanatoase din jur si se pot raspandi in alte zone ale corpului.
Glanda tiroida sta in gat. Acest videoclip de 2 minute descrie diferitele parti ale gatului.
Numim aceasta zona gat, dar de fapt include o serie de parti diferite. Glanda tiroida, traheea, nazofaringele, orofaringele, laringele si esofagul.
In partea superioara a gatului se afla nazofaringele sau partea din spate a nasului. Cand respiram, aerul trece prin nazofaringe in plamani.
Urmatoarea parte a gatului este orofaringele sau partea din spate a gurii. Include palatul moale, peretele din spate al gatului, amigdalele si partea din spate a limbii.
Laringele sau caseta vocala este partea gatului care contine epiglota si corzile vocale. Pe masura ce respiram, aerul trece prin corzile vocale pentru a scoate sunet. Cand inghitim epiglota se inchide pentru a preveni patrunderea alimentelor si a lichidului pe caile respiratorii, permitand alimentelor sa treaca in esofag sau in conducta alimentara.
Inconjurand laringele este hipofaringele si de ambele parti ale laringelui sunt sinusurile piriforme. Ele ajuta la canalizarea alimentelor in esofag.
Traheea sau traheea incepe in zona gatului. Este tubul prin care aerul se misca pe masura ce aerul trece in si din plamani.
Glanda tiroida se afla chiar sub laringe in fata traheei. Produce hormoni care ajuta corpul sa functioneze normal.
Glandele paratiroide se afla chiar in spatele glandei tiroide. Ele ajuta la controlul cantitatii de calciu din organism.
Si, in cele din urma, exista glande limfatice in aceasta parte a corpului. Glandele noastre limfatice fac parte din sistemul nostru imunitar si ne ajuta sa luptam impotriva infectiilor.
Glanda tiroida
Tiroida este o mica glanda in forma de fluture care produce si elibereaza hormoni. Se gaseste in partea de jos a gatului, chiar in spatele micii goluri unde oasele gulerului se intalnesc. De obicei nu puteti simti o glanda tiroida normala.
Glanda tiroida se afla in 2 jumatati numite lobi. Acestea sunt conectate intre ele printr-o punte mai subtire de tesut tiroidian. Podul se numeste istm.
Un cancer tiroidian se gaseste de obicei intr-un singur lob. Dar unele tipuri de cancer tiroidian pot fi gasite in ambii lobi.
Ce face glanda tiroida?
Glanda tiroida produce hormoni care afecteaza modul in care functioneaza corpul dumneavoastra.
T3 si T4
T3 (tri iodotironina) si T4 (tiroxina) sunt principalii hormoni pe care ii produce glanda tiroida. Acestea va ajuta sa va controlati rata metabolica, care este viteza proceselor corpului. De exemplu, acesti hormoni va ajuta sa va controlati digestia, muschii si inima.
S-ar putea sa va ingrasati si sa va simtiti foarte obositi si lipsiti de energie daca glanda tiroida nu produce suficient T3 si T4.
Puteti pierde in greutate, in ciuda apetitului crescut, daca glanda tiroida produce prea mult din acesti hormoni. De asemenea, s-ar putea sa va simtiti anxios si sa va fie greu sa va relaxati.
Calcitonina
Calcitonina este un alt hormon produs de glanda tiroida. Ajuta la controlul cantitatii de calciu care circula in sange. Calcitonina functioneaza cu un hormon numit hormon paratiroidian pentru a face acest lucru.
Hormonul paratiroidian este realizat de glandele paratiroide. Acestea stau in spate si sunt atasate de glanda tiroida.
Prea mult calciu te poate face sa te simti rau si somnolent. Prea putin poate provoca probleme nervoase, cum ar fi ace si ace, facand muschii sa se zvarcoleasca si sa se smuceasca.
Glandele paratiroide sunt lasate in urma daca vi se elimina glanda tiroida. Dar pot fi afectati de operatie si pot dura ceva timp pentru a reveni la normal.
Medicul dumneavoastra va va verifica in mod regulat nivelul de calciu si va poate oferi suplimente de calciu, daca este necesar.