Project Description
Cancer Testicular
Despre cancerul testicular
Tipuri de cancer testicular
Ce determina aparitia cancerului testicular
Simptome
Stadializarea cancerului testicular
Masuri de preventie
1.Despre cancerul testicular
Testiculele, denumite si gonade masculine, resprezinta cele doua organe sexuale masculine. Atunci cand fetusul este inca in pantecele mamei, acestea se gasesc in abdomen, ca mai apoi sa coboare in scrot (sacul care le contine) cu putin timp inainte de nastere.
Testiculele reprezinta glandele sexuale masculine, au o forma de ou si o textura ferma. Atunci cand ajung la maturitatea sexuala, ating o dimensiune de pana la 4-5 cm lungime si aproximativ 4 cm latime, cantarind aproximativ 50 de g fiecare.
Fiecare testicul are un invelis din straturi fibroase si rigide – un tesut cunoscut sub numele de tunica. Stratul interior se cheama tunica albuginee, iar cel exterior este tunica vaginala. In interiorul testiculului se gasesc doi lobuli, care contin tuburile seminifere, in interiorul carora se produce spermatogenza.
De asemenea, fiecare testicul este montat in scrot prin cordoane spermatice, care sunt compuse din tesut conjunctiv si muschi. Acestea contin, la randul lor, vase de sange, ganglioni limfatici si nervi.
Testiculele au doua roluri principale:
- exocrina: consta in spermatogeneza, necesara reproducerii.
- endocrina: secretia hormonului masculin (functie indispensabila barbatilor deoarece este responsabila de inducerea spermatogenezei cresterea masei musculare, scaderea tonului vocii, cresterea parului pe corp).
Cancerul testicular este o afectiune oncologica care se formeaza in interiorul scrotului, acea punga din piele care adaposteste testiculele, determinand aparitia unei tumori. Cancerul testicular este diagnosticat mai frecvent la persoanele de sex masculin cu varste cuprinse intre 15 si 35 de ani.
Cancerul testicular este o forma foarte rara de cancer, reprezentand un procent de 1-2% din totalul cazurilor de cancer la barbati. Cu toate acestea, terapia pentru cancerul testicular are o rata foarte ridicata de succes, chiar si in cazul in care tumora s-a raspandit in afara testiculelor.
2.Tipuri de cancer testicular
Exista doua tipuri majore de cancer testicular, tumorile stormale si tumorile din celule germinative, care la randul lor, se impart in mai multe subtipuri.
Tumori stormale
Tumorile stormale apar intr-o proportie mai mica de 5% dintre cazurile de cancer testicular. Acesta porneste in jurul celulelor germinative din interiorul testiculelor. De cele mai multe ori, acest cancer este vindecabil. Exista doua subtipuri de tumori stormale:
- Tumora celulelor Sertoli: sunt in general benigne si nu produc metastaze in alte parti din organism;
- Tumora celulelor Leydig: acestea produc, in genere, hormonul masculin;
Tumori din celule germinative
Tumorile din celule germinative sunt cele mai raspandite si comune tipuri de cancer, avand o incidenta de aproximativ 90%. Exista doua tipuri de cancer testicular din celule germinative: seminom si non-seminom.
Tumori din celule germinative seminom
Acest tip de cancer este o forma de cancer testicular care se dezvolta si se raspandeste mai lent, comparativ cu alte forme. Seminomul se imparte in doua tipuri: seminomul clasic clasic, care reprezinta aproximativ 95% dintre tumorile germinative seminom, si seminomul spermatociclic (atipic), care afecteaza cel mai adesea persoanele mai in varsta. Ambele forme de cancer produc numai o forma de markeri tumorali, numiti gonadotropina corionica umana (HCG).
Tumori din celule germinative non-seminom
Din acest tip de cancer, exista 4 forme:
- Teratocarcinomul: testiculul este afectat, insa celulele canceroase se pot raspandi si la gaglionii limfatici din apropiere. De asemenea, aceasta forma este rezistenta la chimioterapie si radioterapie, de cele mai multe ori recurgandu-se la interventie chirurgicala. Exista 3 forme de teratocarcinom, respectiv teratocarcinom malign (foarte rar), teratocarcinom matur si teratocarcinom imatur.
- Carcinomul embrionar: este o forma mai agresiva, care se dezvolta repid si reprezinta aproximativ 40% din totalul tumorilor non-seminom;
- Coriocarcinomul: o forma destul de rara si agresiva de cancer testicular;
- Tumora sacului vitelin (denumit si yolk sau „galbenus”): reprezinta cea mai des intalnita forma de cancer testicular la copii, dezvoltandu-se rar la adulti;
3.Ce determina aparitia cancerului testicular
Specialistii nu au descoperit cauzele aparitiei cancerului testicular. Se cunoaste totusi faptul ca aceasta afectiune debuteaza in momentul in care celulele sanatoase ale testiculului sufera modificari la nivel de ADN, inmultindu-se haotic. Majoritatea formelor de cancer testicular debuteaza in celulele germinative, acele celule din testicul unde se produce lichidul seminal imatur.
Exista o serie de factori de risc care cresc sansele de aparitie a cancerului testicular, precum:
- Ereditatea: daca exista in familie, rude apropiate (tatal sau un frate) care au avut cancer testicular, exista un risc de 4 ori mai mare de a dezvolta aceasta afectiune. Aproximativ 3% din cazurile de cancer testicular sunt mostenite;
- O dezvoltare anormala a testiculelor: afectiunile care se caracterizeaza printr-o dezvoltare anormala a testiculelor pot creste riscul dezvoltarii cancerului testicular. Sindromul Klinefelter este cea mai cunoscuta afectiune de acest fel, fiind o afectiune genetica, in care barbatii au o copie in plus a cromozomului X si se manifesta prin intarzierea vorbirii la bebelusi, slabiciune musculara, pubertate incompleta, alungirea picioarelor, oase slabite, dezvoltarea excesiva a sanilor, libido redus, lipsa partiala a parului corporal, grasime abdominala si o masa musculara redusa;
- Un testicul necoborat (fenomenul poarta numele de criptorhidism): in timpul dezvoltarii fetale, testiculele se formeaza in zona abdominala si coboara in scrot inainte de nastere. Aproximativ 3% dintre barbati au un testicul necoborat, iar acestia prezinta un risc mai mare de a dezvolta cancer testicular. Cu toate acestea, majoritatea barbatilor care dezvolta cancer testicular nu au un istoric de testicul necoborat.
- Varsta: majoritatea cazurilor de cancer testicular apar intre varstele de 15-35 de ani. De asemenea, aproximativ 90% dintre cazuri apar pana in 54 de ani.
- Infectia cu HIV: persoanele care au fost diagnosticate cu HIV prezinta un risc mai mare de cancer testicular.
- Istoricul personal: persoanele care au fost diagnosticate in trecut cu un cancer testicular prezinta un risc de pana la 12 la 18 ori mai ridicat de a dezvolta aceasta afectiune la nivelul celuilalt testicul.
4.Simptome
In stadii neavansate, de cele mai multe ori, cancerul testicular este nedureros si se manifesta prin umflarea sau aparitia unor noduli pe unul dintre testicule, schimbari ale formei sau texturii testiculului. De asemenea, umflaturile pot avea dimensiunile unui bob de mazare sau mai mari. Prezenta umflaturilor din scrot (nu din testiculul prorpiu-zis), cel mai adesea, nu reprezinta semne ale cancerului testicular.
Alte simptome ale cancerului testicular includ:
- Senzatia de greutate in zona scrotala;
- Diferente semnificative in textura si forma dintre cele doua testicule;
- O fermitate mai mare a testiculului;
- O durere surda la nivelul testiculului sau al scrotului, care apare si dispare;
Atunci cand cancerul testicular s-a raspandit si in alte zone ale corpului, apar si alte simptome. Un procent de 5% dintre persoanele cu aceasta afectiune se confrunta cu simptome care sunt specifice aparitiei metastazelor. De asemenea, de foarte multe ori, cancerul testicular se raspandeste pana la ganglionii limfatici din zona abdominala sau chiar pana la plamani. Numai in cazuri foarte rare, cancerul testicular ajunge la ficat, creier sau oase.
Simptomele cancerului testicular metastatic pot include:
- Durere de spate, mai ales in zona lombara;
- Dificultati respiratorii;
- Tuse cu sange si tuse persistena;
- Aparitia unei umflaturi in zona gatului;
- Dezvoltarea sau umflarea sanilor;
5.Stadializarea cancerului testicular
Primul stadiu al cancerului testicular este stadiul 0 (se mai numeste si GCNIS sau neoplazia celulelor germinale in situ-carcinom in situ), dupa care urmeaza stadiul I, stadiul II si stadiul III, fiecare avand alte substadii.
Stadiul 0
In acest caz, tumora depaseste tuburile seminifere si poate ajunge in afara testiculului sau in structurile din apropiere.
- Stadiul IA: tumora a depasit tuburile seminifere, dar se afla inca in testicul; inca nu afecteaza vasele de sange din apropiere sau ganglionii limfatici;
- Stadiul IB: tumora s-a dezvoltat si in afara testiculului, insa nu a ajuns la ganglionii limfatici. Markerii tumorali au un nivel normal;
- Stadiul IC: tumora a depasit sau nu limitele testiculare. Nu afecteaza ganglionii limfatici din apropiere, insa cel putin un marker tumoral are un nivel ridicat;
Stadiul II
In stadiul II, tumora poate depasi limitele testiculare, desi nu este o regula. Daca cancerul trece de testicule, poate afecta unul sau mai multi ganglioni limfatici din apropiere, fara sa ajunga in zone indepartate ale corpului.
- Stadiul IIA: de aceasta data, tumora se dezvolta sau nu in afara testiculului, iar cancerul afecteaza cel putin unul sau cel mult, cinci dintre ganglionii limfatici. Niciun nodul limfatic nu a ajunge la dimensiuni mai mari de 2 cm. Markerii tumorali pot fi in limite normale sau unul dintre ei poate avea valori usor ridicate.
- Stadiul IIB: celulele canceroase pot ajunge sau nu in afara testiculului. Tumora se raspandeste pana la cel putin un ganglion limfatic din apropiere, iar acesta este mai mare de 2 cm si mai mic de 5 cm, cancerul se raspandeste in afara ganglionilor limfatici sau la mai mult de cinci ganglioni limfatici. Markerii tumorali sunt in limite normale sau unul dintre markeri poate avea valori usor ridicate.
- Stadiul IIC: in acest caz, tumora depaseste sau nu testiculul, afectand cel putin un ganglion limfatic, iar acesta prezinta dimensiuni mai mari de 5 cm. Toti markerii tumorali detin valori normale sau unul poate avea valori usor ridicate.
Stadiul III
In stadiul III, cancerul testicular poate afecta ganglionii limfatici din apropiere si se poate raspandi in alte zone ale corpului.
- Stadiul IIIA: cancerul afecteaza ganglionii limfatici din apropiere, de asemenea ii poate afecta si pe cei din zone mai indepartate din organism sau chiar plamanii. Markerii tumorali sunt in limite normale sau unul are valori usor crescute.
- Stadiul IIIB: tumora afecteaza unul sau mai multi ganglioni limfatici din apropiere, insa nu se raspandeste in alte zone ale corpului. Cel putin un marker tumoral are valori foarte ridicate.
- Stadiul IIIC: tumora afecteaza unul sau mai multi ganglioni limfatici din apropiere, insa nu s-a raspandit in alte zone ale corpului. O alta forma a stadiului IIIC este caracterizata printr-o posibila afectare a ganglionilor limfatici din apropiere, raspandirea in alte zone ale corpului, la ganglioni limfatici, la plamani sau alte organe.
6.Masuri de preventie
Nu s-a descoperit o modalitate specifica prin care se poate preveni cancerul in proportie de 100%, dar totusi, exista o serie de masuri pe care le putem adopta ca sa reducem riscul imbolnavirii, cum ar fi schimbarea stilului de viata, modificand factorii de risc care ne permit acest lucru.
- Adoptarea unei alimentatii sanatoase prin minimizarea consumului de carne si de produse lactate;
- Cresterea aportului de legume si fructe precum varza, broccoli si conopida, rodie, fructe de padure, struguri si papaya, surse bogate de bioflavonoide, care sunt antioxidanti puternici;
- Evitarea consumului de bauturi carbogazoase si cafea;
- Alegerea unei diete cu minim 75 % din alimente crude contribuie la cresterea nivelului de alcalinitate in tractul gastro-intestinal;
- Renuntarea la tutun si bauturi alcoolice;
Scurt rezumat
Ce este cancerul testicular?
Cancerul testicular este cancerul care se dezvolta in testicule, care fac parte din sistemul de reproducere al unui barbat.
Testiculele
Testiculele sunt doua organe mici de forma ovala care atarna sub penis intr-o punga de piele numita scrot.
De la varsta pubertatii testiculele produc sperma.
Tubulii colectori din interiorul testiculului se unesc pentru a forma un tub numit epididim. Acest tub continua si se largeste pe masura ce paraseste testiculul. Tubul mai larg se numeste cordonul spermatic.
Cordonul spermatic formeaza un tub scurt numit canalul ejaculator. Acest canal se deschide in uretra (tubul de la vezica pana la capatul penisului).
Testosteron
Testiculele produc hormonul testosteron. Testosteronul dezvolta calitati masculine precum:
- o voce profunda
- cresterea barbei
- dezvoltarea musculara
- capacitatea de a avea o erectie
- dorinta sexuala masculina (libido)
Sistemul reproductiv masculin include penisul, testiculele si epididimidele tinute in scrot, canalul deferent si intern veziculele seminale si glanda prostatica.
Penisul este organul sexual masculin. Este alcatuit din arbore si cap. Capul penisului este acoperit de o bucata de piele mobila numita preput .
Uretra este un tub care trece din vezica prin glanda prostatica si mijlocul penisului, pentru a transporta urina din corp. Penisul are un aport bogat de sange, precum si un strat muscular si nervi. Cand este excitat sexual, fluxul sanguin creste si devine erect. Testiculele produc sperma si hormonul testosteron.
In spatele fiecarui testicul se afla epididimul. Un tub in care este depozitat sperma. Cand penisul este erect, spermatozoizii se deplaseaza din epididim si prin canalul deferent catre uretra
Veziculele seminale fac un fluid care se amesteca cu sperma in uretra. Glanda prostatica are dimensiunea unei nuci. Inconjoara prima parte a uretrei si adauga mai mult lichid spermei. In timpul orgasmului, prostata stoarce acest lichid in uretra si in afara corpului
Unde incepe cancerul testicular
Testiculele sunt formate din diferite tipuri de celule. Tipul de cancer pe care il aveti depinde de tipul de celula in care incepe cancerul.
Majoritatea cancerelor testiculare se dezvolta in celulele care produc sperma, numite celule germinale. Cele doua tipuri principale de cancer care incep in celulele germinale sunt:
- seminom
- non seminom (unii medici numesc aceste teratoame)