Tipuri de cancer de prostata

Tipul de cancer de prostata spune despre tipul de celula in care a inceput cancerul. Stiind acest lucru, medicul dumneavoastra poate decide ce tratament aveti nevoie. Ei folosesc informatiile despre tipul dvs. de cancer de prostata impreuna cu:

  • cat de anormale arata celulele canceroase la microscop (gradul)
  • dimensiunea cancerului si daca s-a raspandit (stadiul)

Un alt mod in care medicii va pot descrie cancerul este localizat, local avansat sau avansat.

Exista diferite tipuri de cancer de prostata. Cel mai frecvent tip se numeste adenocarcinom acinar.

Adenocarcinom acinar

Adenocarcinoamele sunt tipuri de cancer care se dezvolta in celulele glandei care acopera prostata. Sunt cel mai frecvent tip de cancer de prostata. Aproape toata lumea cu cancer de prostata are acest tip.

Adenocarcinom ductal

Adenocarcinomul ductal incepe in celulele care acopera canalele (tuburile) glandei prostatei. Tinde sa creasca si sa se raspandeasca mai repede decat adenocarcinomul acinar.

Cancer celular de tranzitie (sau urotelial)

Cancerul celular de tranzitie al prostatei incepe in celulele care acopera tubul care transporta urina catre exteriorul corpului (uretra). Acest tip de cancer incepe de obicei in vezica si se raspandeste in prostata. Dar rareori poate incepe in prostata si se poate raspandi in intrarea vezicii urinare si in tesuturile din apropiere.

Cancer cu celule scuamoase

Aceste tipuri de cancer se dezvolta din celule plate care acopera prostata. Ei tind sa creasca si sa se raspandeasca mai repede decat adenocarcinomul prostatei.

Cancer de prostata cu celule mici

Cancerul de prostata cu celule mici este alcatuit din celule mici rotunde. Este un tip de cancer neuroendocrin.

Ți a fost de ajutor acest articol?