Riscuri si cauze

Cancerul de prostata nu este legat in mod clar de nici o cauza care poate fi prevenita. Riscul de a-l dezvolta depinde de multe lucruri. Acestea includ varsta si etnia.

Orice lucru care va poate creste riscul este numit factor de risc. Dar a avea un factor de risc nu inseamna ca veti dezvolta cu siguranta cancer de prostata.

Varsta

Cancerul de prostata este mai frecvent la barbatii in varsta. Cancerul de prostata este cel mai frecvent la barbatii cu varste cuprinse intre 75 si 79 de ani.

Istoria familiei si genele

Riscul de cancer de prostata este mai mare daca aveti o ruda apropiata, cum ar fi un frate sau un tata, care a avut cancer de prostata.

Unele gene mostenite va pot creste riscul de cancer de prostata. Aceste gene mostenite sunt rare si reprezinta doar un numar mic de cancere de prostata.

Riscul creste de pana la 5 ori la barbatii cu gena BRCA2. Si riscul ar putea creste odata cu gena BRCA1. Aceste gene provoaca, de asemenea, cancer de san si ovarian.

Barbatii cu un sindrom rar numit sindrom Lynch au sanse mai mari de a dezvolta cancer de prostata si alte tipuri de cancer. O modificare a uneia dintre genele care remediaza greselile din ADN provoaca acest sindrom, de exemplu. Genele MSH2 si MLH1.

Cercetatorii cauta alte gene care ar putea creste si riscul de cancer de prostata.

Obezitate

Obezitatea inseamna a fi supraponderal cu un indice de masa corporala (IMC) de 30 sau mai mare. Si a fi supraponderal inseamna a avea un IMC intre 25 si 30.

Incercati sa pastrati o greutate sanatoasa, fiind activ fizic si mancand o dieta sanatoasa si echilibrata.

Exista unele dovezi ca a fi activ ar putea ajuta la scaderea riscului de a dezvolta cancer de prostata.

A fi supraponderal sau obez creste riscul de cancer de prostata avansat. Cercetatorii au descoperit o legatura intre a fi obezi sau supraponderali si a cancerelor de grad superior (crestere mai rapida).

Nivelurile hormonale

Nivelul hormonal poate juca un rol in riscul de a dezvolta cancer de prostata. Factorul de crestere asemanator insulinei (IGF-1) este un hormon pe care il produce corpul nostru. Regleaza cresterea celulara normala si moartea.

Unele studii au descoperit ca exista un risc mai mare de cancer de prostata atunci cand exista un nivel ridicat de IGF-1 in organism. Un nivel ridicat de IGF-1 nu provoaca simptome la barbati.

 Vasectomie

Vasectomia este un mod de sterilizare a barbatilor si este un tip de control al nasterii permanent. Un studiu american din 2014 a aratat ca riscul dumneavoastra de a face cancer de prostata este putin mai mare daca ati facut o vasectomie in comparatie cu barbatii care nu au facut-o. Dar acest studiu nu a luat in considerare alti factori care ar putea creste riscul. Astfel, cercetatorii nu pot spune cu siguranta daca o vasectomie creste riscul de a dezvolta cancer de prostata.

 Inflamatia prostatei

Inflamatia prostatei se numeste prostatita. Dovezile privind daca prostatita cauzeaza cancer de prostata sunt mixte. Unele studii sugereaza ca exista o legatura intre ele, dar altele nu.

 Inaltime

Unele studii sugereaza ca barbatii mai inalti au un risc mai mare decat barbatii mai scurti de a avea un cancer de prostata in crestere mai rapida (grad inalt) sau cancer de prostata care sa raspandit.

 Cadmiu

Cadmiul si compusii de cadmiu sunt posibile cauze ale cancerului de prostata. Cadmiul este un tip de metal care se afla in fumul de tutun si in alimente. Nefumatorii sunt expusi la acesta prin alimente. Se gaseste in majoritatea tipurilor de alimente, inclusiv legume, carne, cereale si peste.

Ți a fost de ajutor acest articol?