Tipuri de interventii chirurgicale pentru cancerul penian

Tipul de interventie chirurgicala de care aveti nevoie pentru cancerul penian depinde de:

  • unde este cancerul
  • tipul si dimensiunea cancerului
  • daca s-a raspandit cancerul
  • sanatatea dumneavoastra generala

Medicul dumneavoastra va va vorbi despre cel mai bun tip de interventie chirurgicala pentru cancerul dumneavoastra inainte de operatie. Este posibil sa trebuiasca sa va deplasati la un centru specializat pentru a va opera.

 Circumcizie

Circumcizia inseamna indepartarea preputului. Se face daca cancerul dumneavoastra se afla doar in preput sau daca aveti nevoie de radioterapie.

Puteti avea o circumcizie sub un anestezic local sau general. Dupa operatie, penisul este usor umflat si invinetit timp de aproximativ o saptamana. Veti avea cusaturi care se dizolva de obicei dupa o saptamana pana la 10 zile. Pastrati rana curata. Spalati-l sau curatati-l dupa cum va recomanda asistenta medicala.

Unii barbati isi fac griji cu privire la viata sexuala dupa circumcizie. Nu exista dovezi ca barbatii sunt mai putin sensibili sau au mai multe dificultati in a obtine o erectie dupa o circumcizie.

Refacere gland

In operatia de refacere a glandului, chirurgul dumneavoastra indeparteaza straturile superioare de tesut din varful (glandul) penisului si acopera zona cu o grefa de piele.

Aceasta interventie chirurgicala trateaza neoplazia intraepiteliala a penisului (PeIN) sau cancerele mici de grad scazut din straturile superioare ale pielii de pe penis.

 Excizie locala larga

Chirurgul dumneavoastra indeparteaza cancerul impreuna cu o margine de tesut sanatos in jurul sau, de obicei cu cativa milimetri latime. Acest lucru reduce riscul ca cancerul sa revina. Chirurgul dvs. ar putea numi aceasta o marja clara de tesut.

Esantionul de tesut este trimis la laborator pentru a afla mai multe despre cancer si pentru a verifica daca marginea tesutului din jurul tumorii este lipsita de celule canceroase.

Aveti un anestezic general pentru o excizie locala larga si veti sta in spital peste noapte. Veti avea unele dureri dupa operatie si penisul dvs. poate fi umflat timp de o saptamana pana la 10 zile.

 Indepartarea capului penisului (glansectomie)

Este posibil sa trebuiasca sa va eliminati glandul (capul) penisului. Aceasta operatie se numeste glansectomie.

Chirurgul dvs. va va indeparta capul penisului inainte de a face o grefa de piele pentru a face un cap nou. De obicei, ti se ia pielea de pe coapsa. Dupa aceasta operatie, penisul dvs. va arata ca un penis circumcis. Ar trebui sa poti face sex dupa aceasta operatie. S-ar putea sa observati o schimbare de senzatie. Este mai probabil sa pulverizati urina atunci cand treceti urina dupa o glansectomie. Discutati cu asistenta medicala specializata daca aceasta este o problema pentru dumneavoastra. Ar putea sugera o palnie masculina pentru a ajuta la directionarea fluxului de urina. S-ar putea sa va fie mai usor sa va asezati pentru a trece urina.

In cazul in care cancerul a inceput sa creasca in arborele penisului, chirurgul va trebui sa indeparteze putin mai mult tesut. Aveti inca o grefa de piele, dar penisul dvs. va fi mai scurt.

Dupa o operatie de glansectomie, aveti un tub pentru a scurge urina din vezica (cateter) timp de 1 pana la 2 saptamani. Poate ca va trebui sa stati in repaus la pat pentru o zi sau cam asa ceva. Acest lucru ofera grefei de piele cele mai mari sanse de a se vindeca bine. Trebuie sa incercati sa nu frecati sau sa nu va periati de grefa de piele de pe penis in primele doua saptamani.

Cusaturile de pe penis sunt dizolvabile. Este posibil sa aveti un pansament cusut pe locul pe grefa penisului. Asistenta dumneavoastra le indeparteaza in ambulatoriu la 1-2 saptamani sau cam dupa operatie. De obicei, va scot cateterul in acelasi timp.

De asemenea, veti avea o rana pe coapsa, unde chirurgul a indepartat pielea. Aceste cusaturi sunt dizolvabile. Dureaza cel putin cateva saptamani pentru ca zona de pe coapsa sa se vindece.

 Indepartarea penisului (penectomie)

Daca cancerul dumneavoastra este mare, este posibil sa aveti nevoie sa va eliminati partial sau total penisul. Aceasta se numeste penectomie partiala sau totala.

Indepartarea unei parti a penisului

Medicii tind sa faca acum o glansectomie mai degraba decat o penectomie partiala. Este probabil ca echipa dvs. sa va recomande o penectomie partiala daca cancerul dumneavoastra a crescut in tesutul erectil. Daca aveti nevoie de o penectomie partiala, chirurgul dvs. va indeparta capatul penisului. Incearca sa lase suficient din axul penisului in urma pentru a va permite sa treceti urina in picioare. Fluxul de urina va fi departe de corpul tau.

Este mai probabil sa pulverizati urina atunci cand treceti urina dupa o penectomie partiala. Discutati cu asistenta medicala specializata daca aceasta este o problema pentru dumneavoastra. Ar putea sugera o palnie masculina pentru a ajuta la directionarea fluxului de urina. S-ar putea sa va fie mai usor sa va asezati pentru a trece urina.

Indepartarea intregului penis

O penectomie totala se face numai daca celulele canceroase intra profund in penis sau daca cancerul se afla la baza penisului. Chirurgul dvs. va va indeparta arborele si radacina penisului. Radacina este partea din interiorul corpului tau. Chirurgul va forma o gaura intre anusul dumneavoastra si dumneavoastrascrot pentru ca tu sa treci prin urina. Veti avea in continuare controlul asupra trecerii urinei, deoarece muschiul care inchide vezica urinara este mai departe in interiorul corpului dumneavoastra.

O penectomie este o operatie mare. Probabil ca veti ramane in spital in jur de 3-5 zile.

Reconstructia penisului dupa o penectomie

Chirurgul dumneavoastra poate face un penis nou (reconstructie) dupa o penectomie, folosind tesuturi din alte parti ale corpului. Aceasta operatie nu este comuna. Este o interventie chirurgicala separata a penectomiei. Este o operatie mare si se face de obicei in 2 sau 3 etape la un centru specializat. Operatia poate dura pana la 10 ore.

Exista diferite moduri de a face reconstructia. Cel mai comun mod este prin preluarea pielii si a muschilor din brat pentru a reconstrui penisul. O alta modalitate este prin utilizarea tesutului din zona abdomenului (abdomen).

O operatiune de reconstructie inseamna ca exista sansa de a avea un penis care pare satisfacator. De asemenea, puteti trece urina in mod normal. A face sex este posibil daca aveti un implant penian dupa reconstructie. Trebuie sa vi se faca o alta interventie chirurgicala.

 Indepartarea ganglionilor limfatici

Chirurgul dvs. ar putea, de asemenea, sa elimine ganglionii limfatici din zona inghinala. Ca parte a testelor pentru diagnosticarea cancerului de penis, medicul dumneavoastra va va verifica ganglionii limfatici. Daca nodurile sunt umflate (marite) aveti o aspiratie fina cu ac.

Aspiratia cu ac fin ar putea sa nu prezinte celule canceroase chiar daca ganglionii limfatici sunt mai mari decat in ​​mod normal. In acest caz, s-ar putea sa aveti o biopsie a ganglionilor limfatici santinela pentru a va testa ganglionii limfatici. Daca aceste teste suplimentare gasesc celule canceroase, vi se elimina ganglionii limfatici.

Operarea ganglionilor limfatici

Daca aveti cancer la ganglionii limfatici, este probabil sa aveti o interventie chirurgicala pentru a le elimina. Acest lucru se intampla, de obicei, in acelasi timp cu operatia de cancer al penisului. Chirurgul face o taietura (incizie) in zona inghinala pentru a scoate ganglionii limfatici afectati.

Ai o rana lunga de aproximativ 10cm. De asemenea, aveti un canal de scurgere aproape de rana pentru a scurge lichidul care se poate acumula in jurul locului de operare. Scurgerea dvs. ramane inauntru cateva zile pana cand sunteti sus si aproape in sectie. Ramaneti in spital pana cand sunteti suficient de bine pentru a merge acasa. Aceasta poate dura pana la doua saptamani.

Chirurgul dvs. poate elimina ganglionii limfatici din pelvis daca ganglionii limfatici ai inghinei contin celule canceroase. De obicei, aveti asta ca a doua operatie. Chirurgul poate face o taietura in partea inferioara a abdomenului (abdomen) pentru a indeparta ganglionii limfatici.

Chirurgie gaura

Este posibil sa aveti o interventie chirurgicala la gaura (laparoscopica). Pentru chirurgia gaurilor de cheie, chirurgul face cateva mici taieturi in abdomen. Au introdus prin deschideri un tub ingust curbat numit laparoscop. Laparoscopul are o lumina mica si o camera fixata pe capatul sau. Deci, chirurgul poate vedea ce fac pe un ecran de televiziune. Chirurgul controleaza instrumente mici care se potrivesc in josul tubului.

In general, oamenii au mai putina durere dupa o interventie chirurgicala de gaura si, de asemenea, s-ar putea sa va recuperati mai repede decat dupa o interventie chirurgicala deschisa.

Ți a fost de ajutor acest articol?