Tipuri de cancer pancreatic

Exista diferite tipuri de celule in pancreas. Cunoasterea tipului de celula si de unde a inceput cancerul in pancreas il ajuta pe medicul dumneavoastra sa va planifice cel mai bun tratament.

Cancerul poate incepe in capul, corpul sau coada pancreasului. Capatul larg al pancreasului se numeste cap. Capatul subtire se numeste coada. Bitul din mijloc se numeste corp.

Intre 60 si 70 din 100 de cancere pancreatice (60-70%) incep in capul pancreasului.

Cancerele pancreatice exocrine

Majoritatea cancerelor pancreatice sunt de tip exocrin. Aceasta inseamna ca acestea incep din celulele care produc sucuri digestive pancreatice.

Adenocarcinoame

Mai mult de 80% sunt adenocarcinoame. Aproape toate acestea sunt adenocarcinoame ductale. Acestea incep in celulele care captusesc canalele pancreasului.

Tipuri mai rare:

Tumori chistice

Tumorile chistice provoaca un chist sau un sac umplut cu lichid in pancreas. Majoritatea chisturilor pancreatice nu sunt canceroase (sunt benigne), dar unele sunt canceroase (maligne). Cancerele chistice pot avea o perspectiva mai buna (prognostic) decat alte tipuri de cancer pancreatic exocrin.

Cancerul celulelor acinare

Celulele acinare se afla la capetele conductelor care produc sucuri pancreatice. Aceste tumori sunt, in general, diagnosticate la persoanele la o varsta mai mica decat adenocarcinoamele.

Tumori pancreatice endocrine

Tumorile endocrine sunt mai putin frecvente. Acestea incep in pancreasul endocrin, unde insulina si alti hormoni sunt produsi si eliberati direct in fluxul sanguin. Se mai numesc tumori neuroendocrine pancreatice (PNETS) sau tumori cu celule insulare.

Alte tipuri rare de cancer pancreatic

Exista si alte tipuri rare de cancer al pancreasului. Acestea sunt tratate diferit fata de cele mai frecvente tipuri de cancer pancreatic.

Pancreatoblastom

Aceste tumori foarte rare apar in principal la copii. Acestea sunt uneori legate de afectiuni genetice rare, numite sindrom Beckwith-Wiedemann si polipoza adenomatoasa familiala (FAP).

Sarcoame ale pancreasului

Acestea sunt tipuri de cancer ale tesutului conjunctiv care tin impreuna celulele pancreasului. Sunt extrem de rare.

Limfom

Limfomul este un cancer al sistemului limfatic. Deoarece sistemul limfatic se desfasoara pe tot corpul, aceste tumori se pot dezvolta in orice parte a corpului.

Ți a fost de ajutor acest articol?