Simptome cancer pancreatic

Cancerul pancreatic nu cauzeaza de obicei simptome in stadiile incipiente. Pe masura ce cancerul creste, poate incepe sa provoace simptome. Acestea pot include:

  • durere in zona stomacului sau in spate
  • ingalbenirea pielii sau a albului ochilor (icter)
  • slabire inexplicabila

Simptomele cancerului pancreatic pot fi vagi. Ele pot fi cauzate de alte afectiuni, dar este important sa le verificati de catre un medic. Consultati-va medicul general daca aveti simptome noi sau simptome care nu dispar.

Despre simptomele cancerului pancreatic

Simptomele variaza in functie de locul in care se afla cancerul in pancreas (in cap, corp sau coada pancreasului). Cel mai frecvent tip de cancer pancreatic incepe in celulele care produc sucuri digestive si se numeste tumoare exocrina.

Simptome frecvente

Durere in zona stomacului sau in spate

Aproape 7 din 10 persoane cu cancer pancreatic merg la medicii lor, deoarece au dureri. Durerea este mai frecventa in cazurile de cancer ale corpului si ale cozii pancreasului. Oamenii o descriu ca pe o durere plictisitoare care se simte ca si cum ar fi plictisitoare in tine. Poate incepe in zona stomacului si se poate raspandi in spate. Durerea este mai grava cand te culci si este mai buna daca stai in fata. Poate fi mai rau dupa mese.

Unele persoane pot avea doar dureri de spate. Acest lucru se simte adesea in mijlocul spatelui si este persistent.

Icter

Multi oameni cu cancer pancreatic au icter atunci cand merg pentru prima data la medicii lor. Majoritatea vor avea si dureri. Aproximativ 1 din 10 persoane au icter nedureros.

Icterul este ingalbenirea pielii si a albului ochilor. Wee (urina) este mai inchisa decat in ​​mod normal si poo (scaune sau miscari intestinale) poate avea o culoare mai deschisa. Icterul este mai frecvent cu cancerul capului pancreasului, deoarece tumora blocheaza conducta biliara. Acest tub transporta bila in intestinul subtire (duoden). Daca este blocata, bila ajunge in fluxul sanguin. Il transmiteti mai degraba in urina decat prin intestin.

Bila contine o multime de pigmenti galbeni, astfel incat pielea sa devina galbena. Icterul este un simptom comun al multor boli ale ficatului si ale vezicii biliare. Este adesea mai usor de observat in albul ochilor, mai degraba decat in ​​piele.

Pierdere in greutate

Persoanele diagnosticate cu cancer pancreatic s-ar putea sa fi pierdut recent o multime de greutate (cel putin 10% din greutatea corporala totala) fara niciun motiv aparent. Acest simptom este mai frecvent in cazurile de cancer al capului pancreasului.

Alte semne sau simptome

Cancerul pancreasului poate provoca alte semne sau simptome. Acestea s-ar putea intampla inainte ca cancerul sa fie diagnosticat sau s-ar putea intampla mai tarziu. Nu toata lumea are fiecare simptom.

Diabet

Unele persoane diagnosticate cu cancer al pancreasului se dovedesc a fi nou diabetice. Unii au fost diagnosticati cu diabet in anul precedent. Daca aveti diabet, nu produceti suficienta insulina. Deci, exista prea mult zahar in sange. Zaharul trece din corp in urina si ia putina apa cu el.

Asta duce la:

  • sete
  • eliminare multa urina
  • slabiciune
  • pierderea in greutate si foamea
  • Mancarime

S-ar putea sa aveti mancarime daca aveti icter rau. Cresterea sarurilor biliare din fluxul sanguin provoaca mancarimi la nivelul pielii.

Greata

Este posibil sa va simtiti sau sa va simtiti rau, deoarece aveti icter sau un pancreas inflamat. Ambele conditii afecteaza echilibrul chimic delicat al corpului.

S-ar putea fi, de asemenea, bolnav daca cancerul sau inflamatia din jurul acestuia incepe sa blocheze alimentele sa treaca din stomac si sa ajunga in prima parte a intestinului. Din cauza bolii, este posibil sa aveti o pierdere a poftei de mancare, care poate provoca pierderea in greutate.

Schimbari intestinale

Daca canalul pancreatic se blocheaza, s-ar putea sa dezvoltati un simptom numit steatoree. Aceasta inseamna scaune grase (poo). Este posibil sa treceti miscari frecvente ale intestinului gros, de culoare palida si mirositoare si dificil de indepartat. Aceste tulburari intestinale pot insemna ca nu va absorbiti alimentele in mod corespunzator. Acest lucru poate provoca, de asemenea, pierderea in greutate.

Febra si tremuratul

S-ar putea sa aveti o temperatura mai mare din cand in cand, deoarece aveti icter sau un pancreas inflamat. Cand temperatura este ridicata, este posibil sa va rece si sa tremurati.

Indigestie

Indigestia provoaca arsuri la stomac, balonare si boli. Este o problema obisnuita in populatia generala si pentru majoritatea oamenilor nu este un semn de cancer.

Daca persista sau nu se imbunatateste cu medicamentele, ar trebui sa va intoarceti la medicul dumneavoastra.

Cheaguri de sange

Ocazional, cancerul pancreatic este legat de cheaguri de sange. Se pot forma, de exemplu, in venele profunde ale picioarelor sau in venele mai mici, oriunde pe corp. Uneori cheagurile vor disparea si apoi se vor dezvolta in alta parte a corpului.

Adresati-va imediat medicului dumneavoastra daca aveti aceste simptome:

  • durere, roseata si umflaturi in jurul zonei in care se afla cheagul
  • zona din jurul cheagului s-ar putea simti calduroasa la atingere

Simptomele tumorilor pancreatice endocrine

Tumorile pancreatice endocrine sunt mai putin frecvente. Sunt numite si tumori neuroendocrine. Majoritatea tumorilor neuroendocrine pancreatice nu produc hormoni, deci nu provoaca simptome specifice.

Tumorile neuroendocrine pancreatice care produc hormoni se numesc tumori functionale. Simptomele sunt diferite pentru fiecare tip, in functie de hormonul pe care il produce tumora.

Ți a fost de ajutor acest articol?