Optiuni de tratament pentru cancerul pancreatic

Medicul dumneavoastra va va vorbi despre tratamentul pe care il sugereaza. Ei vor explica beneficiile sale si posibilele efecte secundare.

Acest lucru va depinde de:

  • unde este cancerul tau
  • cat de mare este si daca s-a raspandit
  • tipul de cancer
  • cat de anormale arata celulele la microscop (gradul)
  • starea generala de sanatate si nivelul de fitness

Decizia de ce tratament

Pentru a decide ce tratament aveti nevoie, echipa dvs. analizeaza rezultatele testului si scaneaza pentru a vedea daca pot elimina (resecta) cancerul. Cancerul dumneavoastra poate fi:

Rezecabil , ceea ce inseamna ca il pot elimina cu o interventie chirurgicala.

Borderline resectable , ceea ce inseamna ca cancerul este chiar langa un vas de sange principal si, prin urmare, este mai putin clar daca este posibila interventia chirurgicala. Este posibil sa aveti mai intai chimioterapie pentru a reduce cancerul.

Nerezecabil , ceea ce inseamna ca interventia chirurgicala pentru indepartarea cancerului nu este posibila. Cancerul poate fi crescut in organe din apropiere (cancer local avansat) sau in zone mai indepartate ale corpului (cancer metastatic).

Cancer rezecabil

Aceasta inseamna ca cancerul este doar in pancreas sau a crescut chiar in afara acestuia in structuri precum intestinul subtire, caile biliare sau stomacul. Dar nu afecteaza niciunul dintre vasele de sange majore din apropiere. In general, cancerele pancreatice de stadiul 1 si 2 sunt rezecabile.

Chirurgul trebuie sa poata elimina cancerul impreuna cu o zona de tesut din jurul sau care nu contine celule canceroase.

Uneori, desi cancerul pare rezecabil pe scanari, atunci cand chirurgul incepe operatia, constata ca cancerul este mai mare decat credeau. Deci, interventia chirurgicala pentru a elimina cancerul nu este posibila.

In acest caz, ar putea lua in considerare efectuarea unui alt tip de operatie pentru a ajuta la ameliorarea sau prevenirea simptomelor. De exemplu, o operatie de bypass pentru a evita blocarea canalului biliar sau a stomacului. S-ar putea sa aveti apoi chimioterapie.

Cancer rezecabil la limita

Aceasta inseamna ca cancerul se afla in pancreas si a inceput sa implice vasele de sange din apropiere. Acest lucru poate face mai dificil pentru chirurg sa elimine complet cancerul si celulele canceroase prea mici pentru a fi vazute pot ramane in urma.

Cercetarile arata ca, daca chirurgul nu este capabil sa indeparteze o zona din jurul cancerului fara celule canceroase (o marja clara), riscul ca cancerul sa revina este mare. Iar beneficiile unei operatiuni foarte mari sunt mai putin clare.

S-ar putea sa aveti mai intai chimioterapie pentru a reduce dimensiunea cancerului. Aceasta se numeste chimioterapie neoadjuvanta. S-ar putea sa aveti acest lucru ca parte a unui studiu clinic. Dupa chimioterapie, aveti operatia de eliminare a cancerului – numai daca chirurgul crede ca este posibil sa il eliminati complet si sa eliminati o marja clara de tesut din jurul tumorii.

S-ar putea sa continuati chimioterapia dupa operatie sau, daca nu este posibila interventia chirurgicala, de obicei pana la 6 luni.

Cancerul nerezecabil

Cancerele nerezecabile pot fi avansate local sau se pot raspandi in alta parte a corpului.

Avansat local

Un cancer local avansat este atunci cand cancerul nu s-a raspandit in alte parti ale corpului, ci blocheaza sau inconjoara complet vasele de sange majore din apropiere. Este la fel ca cancerul in stadiul 3.

Nu este posibil sa eliminati complet aceste tipuri de cancer cu o interventie chirurgicala. Este putin probabil ca o operatie sa fie de ajutor si ar putea avea efecte secundare majore.

Este posibil sa aveti alte tipuri de interventii chirurgicale pentru a ajuta la controlul sau prevenirea simptomelor cauzate de cancer.

Chimioterapia este principalul tratament. S-ar putea sa aveti unul dintre acestea:

-FOLIFIRINOX
-gemcitabina cu capecitabina
-gemcitabina pe cont propriu

Cancerul dumneavoastra s-a raspandit in alta parte a corpului (cancer metastatic)

Cand un cancer s-a raspandit in alta parte a corpului, acesta se numeste cancer avansat sau metastatic.

Este posibil sa aveti gemcitabina pe cont propriu daca nu sunteti foarte in forma sau aveti un nivel ridicat de bilirubina.

Ți a fost de ajutor acest articol?