Riscuri si cauze

Riscul de a dezvolta cancer depinde de multe lucruri, inclusiv de varsta, genetica, stil de viata si factori de mediu. Orice lucru care va poate creste riscul de cancer este numit factor de risc.

Medicii nu stiu ce cauzeaza cele mai multe tipuri de cancer pancreatic. Dar exista cativa factori care va pot creste riscul de a il dezvolta. A avea oricare dintre acesti factori de risc nu inseamna ca veti dezvolta cu siguranta cancer.

Persoane in varsta

Cancerul pancreatic este mai frecvent la persoanele in varsta. Aproape jumatate din toate cazurile noi sunt diagnosticate la persoanele cu varsta de peste 75 de ani. Cancerul pancreatic este mai putin frecvent la persoanele cu varsta sub 40 de ani.

Fumatul

Aproximativ 20 din 100 de cazuri de cancer pancreatic in Romania sunt cauzate de fumat. Tigarile, trabucurile cresc toate riscurile de cancer pancreatic.

Cea mai buna modalitate pentru persoanele care fumeaza de a-si reduce riscul de cancer si de a-si imbunatati starea generala de sanatate este de a opri fumatul complet. Riscul de cancer pancreatic la persoanele care au incetat sa fumeze in urma cu 20 de ani este acelasi ca la persoanele care nu au fumat niciodata.

Obezitate

Mai mult de 10 din 100 din cancere pancreatice din Romania sunt legate de supraponderalitatea sau obezitatea. Aceasta crestere a riscului ar putea fi cauzata de faptul ca pancreasul produce mai multa insulina la persoanele supraponderale. Dar avem nevoie de mai multe cercetari pentru a sti cu siguranta.

Riscul de cancer pancreatic este mai mare la persoanele care au:

-Sindromul Peutz-Jeghers
-Sindromul melanom multiplu atipic familial (FAMMM)
-Sindromul Lynch / cancer colorectal ereditar non-polipozic (HNPCC)
-Alte afectiuni medicale

Riscul de cancer pancreatic este crescut daca aveti antecedente de urmatoarele:

Inflamatia pe termen lung a pancreasului

Inflamatia pe termen lung a pancreasului se numeste pancreatita cronica. Este cel mai adesea cauzat de consumul de alcool pe termen lung. Exista o legatura intre a avea pancreatita cronica si a dezvolta cancer pancreatic, dar nu este responsabil pentru majoritatea cazurilor.

Pancreatita poate rula si in familii (pancreatita ereditara). Este o afectiune rara, care provoaca inflamatia pancreasului. Acesta reprezinta aproximativ 1 din 100 cazuri de pancreatita. O gena defecta pe care o mostenesti de la un parinte o provoaca.

Persoanele cu pancreatita ereditara au un risc mai mare de a dezvolta cancer pancreatic comparativ cu restul populatiei.

Diabet

Diabetul este o boala a celulelor pancreatice care produc in mod normal insulina. Persoanele cu diabet au un risc crescut de cancer pancreatic.

Este posibil ca un cancer in crestere sa provoace de fapt unele cazuri de diabet, mai degraba decat diabet care provoaca cancer.

Nu uitati – diabetul este o boala obisnuita. Chiar si cu riscul crescut, majoritatea persoanelor cu diabet nu vor dezvolta cancer de pancreas.

Pietre biliare

Calculii biliari sunt mici bulgari duri (de obicei de colesterol) care se formeaza in vezica biliara. Persoanele cu calculi biliari au un risc crescut de cancer pancreatic comparativ cu cei fara calculi biliari.

Acest lucru se poate datora faptului ca calculii biliari pot provoca pancreatita cronica, care este un alt factor de risc pentru cancerul pancreatic. Cresterea riscului poate fi doar pentru o perioada scurta de timp dupa diagnosticarea calculilor biliari. Acest lucru se poate datora numarului crescut de teste pe care oamenii le au in acest moment.

Este important sa ne amintim ca multi oameni din Romania au calculi biliari si majoritatea nu vor dezvolta cancer pancreatic.
Sindromul metabolic

Femeile cu sindrom metabolic prezinta un risc crescut de cancer pancreatic comparativ cu populatia generala. Sindromul metabolic este un grup de simptome, inclusiv:

  • greutate suplimentara in jurul taliei
  • folosind insulina mai putin eficient decat in ​​mod normal
  • tensiune arteriala crescuta
  • niveluri ridicate de grasime in sange

Alcool

Cancerul pancreatic este mai frecvent la persoanele cu pancreatita cronica. Aproximativ 70% din cazuri de pancreatita cronica se datoreaza consumului de cantitati mari de alcool pe o perioada lunga de timp.

Unele cercetari sugereaza ca ar putea exista o legatura intre consumatorii abundenti si riscul de cancer pancreatic. Rezultatele au aratat ca riscul este mai mare la persoanele care consuma mai mult de 6 unitati de alcool pe zi comparativ cu cei care consuma mai putin de 6 unitati.

Radiatii cu energie ridicata (radiatii ionizante)

Expunerea la radiatii cu energie ridicata (raze X sau raze gamma) este legata de un risc crescut foarte mic de cancer pancreatic. Acest lucru ar putea fi prin teste medicale, cum ar fi raze X si CT sau prin radioterapie pentru cancer.

Riscurile pentru sanatate ale radiatiilor rezultate din teste precum radiografiile sunt in general foarte scazute si este important sa aveti aceste teste pentru a obtine diagnosticul si tratamentul corect. Medicii va mentin expunerea la radiatii cat mai scazuta posibil si le fac doar atunci cand sunt necesare.

Desi tratamentul cu radioterapie in trecut a fost asociat cu un risc crescut de cancer, riscul este echilibrat de necesitatea de a trata cancerul original.

Carne rosie

Exista unele dovezi ale unei legaturi intre carnea rosie si un risc crescut de cancer pancreatic.

In prezent, aceasta crestere a riscului de cancer pancreatic pare sa se intample doar la barbati. Acest lucru se poate datora faptului ca femeile mananca in general mai putina carne rosie decat barbatii.