Riscuri și cauze

Riscul de a dezvolta cancer ovarian depinde de multe lucruri, inclusiv de vârstă, genetică, stil de viață și factori de mediu.

Orice lucru care vă poate crește riscul de cancer este numit factor de risc. Cei care scad riscul sunt numiți factori de protecție.

A avea unul sau mai mulți factori de risc nu înseamnă că veți obține cu siguranță cancer ovarian.

Factori de risc pentru cancerul ovarian

Următorii factori pot crește riscul de cancer ovarian:

Îmbătrânește

La fel ca în majoritatea cazurilor de cancer, cancerul ovarian devine mai frecvent pe măsură ce îmbătrânești. Riscul de cancer ovarian crește abrupt de la aproximativ 45 de ani și este cel mai mare la cei cu vârste cuprinse între 75 și 79 de ani.

Gene defecte moștenite

Între 5 și 15 din 100 de cancer ovarian (5 până la 15%) sunt cauzate de o genă defectuoasă moștenită. Genele moștenite care cresc riscul de cancer ovarian includ versiuni defectuoase ale BRCA1 și BRCA2. Defecțiunile acestor gene cresc, de asemenea, riscul de cancer mamar.

A avea rude cu cancer ovarian nu înseamnă neapărat că aveți o genă defectuoasă moștenită în familie. Cancerele s-ar fi putut întâmpla întâmplător. Dar femeile cu o mamă sau o soră diagnosticate cu cancer ovarian au de aproximativ 3 ori riscul de cancer ovarian comparativ cu femeile fără antecedente familiale.

Dacă sunteți îngrijorat de istoricul familiei dvs. de cancer ovarian, discutați cu medicul de familie. S-ar putea să vă trimită la un serviciu de genetică.

Cancerul anterior

Aveți un risc crescut de cancer ovarian dacă ați avut cancer de sân în trecut. Riscul este mai mare la femeile diagnosticate cu cancer de sân la o vârstă mai mică și la cele cu cancer de sân cu receptor estrogen negativ (ER negativ).

Femeile care au avut cancer intestinal la o vârstă fragedă au un risc crescut de cancer ovarian comparativ cu populația generală.

Creșterea riscului de cancer ovarian după cancerul anterior este probabil parțial datorată genelor defecte moștenite, cum ar fi BRCA 1 și 2 și sindromului Lynch.

Utilizarea terapiei de substituție hormonală (HRT)

Utilizarea HRT după menopauză crește riscul de cancer ovarian. În Marea Britanie, 4 din 100 (4%) de cancer ovarian sunt legate de utilizarea terapiei de substituție hormonală (HRT).

Amintiți-vă că creșterea riscului este mică și HRT este utilă pentru multe femei cu simptome de menopauză. Discutați cu medicul dumneavoastră despre riscurile și beneficiile administrării TSH.

Fumat

Fumatul poate crește riscul anumitor tipuri de cancer ovarian, cum ar fi cancerul ovarian mucinos. Cu cât ai fumat mai mult, cu atât riscul este mai mare.

Azbest

Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) clasifică azbestul ca fiind o cauză a cancerului ovarian.

Radiații

Există unele dovezi care să asocieze radiațiile cu un risc crescut de cancer ovarian. Un număr foarte mic de cazuri de cancer ovarian poate fi cauzat de radioterapie pentru un cancer anterior.

Conditii medicale

Studiile au arătat că femeile cu endometrioză sau diabet au un risc crescut de cancer ovarian. La diabetici, creșterea riscului ar putea fi mai mare la cei care utilizează insulină.

A fi supraponderal sau obez

Excesul de grăsime corporală este legat de creșterea riscului de cancer ovarian.

Posibili factori de protecție

Următorii factori vă pot reduce riscul de cancer ovarian:

Luarea pilulei contraceptive combinate

Luarea pilulei contraceptive combinate la un moment dat în viața dumneavoastră reduce riscul de cancer al ovarului. Cercetările au arătat că, cu cât luați mai mult pilula, cu atât se crede că riscul dvs. este mai mic. Reducerea riscului durează zeci de ani după ce încetați să luați pilula.

Având copii și alăptând

A avea copii pare să reducă riscul de cancer ovarian. Cu cât ai mai mulți copii, cu atât riscul este mai mic. Alăptarea reduce, de asemenea, riscul de cancer ovarian.

Această reducere a riscului se poate datora faptului că, în timp ce sunteți gravidă sau alăptați, nu ovulați (eliberând ouă). Cu cât ovulați de mai puține ori în timpul vieții, cu atât riscul de cancer ovarian este mai mic.

Faceți o histerectomie sau vă aveți tuburile legate

A avea tuburile legate pentru că nu mai doriți să mai aveți sarcini se numește sterilizare. Studiile au constatat că legarea tuburilor dvs. reduce riscul de cancer ovarian.

Până de curând, majoritatea cercetărilor au arătat că îndepărtarea uterului (histerectomie) poate reduce riscul de cancer ovarian. Dar acest lucru a devenit mai puțin clar în ultimii ani și ar putea depinde de mai mulți factori, inclusiv vârsta dvs. când ați fost operați. Orice reducere a riscului poate fi mai mare pentru femeile mai tinere. Cercetătorii continuă să studieze acest domeniu.

Alte cauze posibile

Poveștile despre cauzele potențiale sunt adesea în mass-media și nu este întotdeauna clar ce idei sunt susținute de dovezi. S-ar putea să existe lucruri despre care ați auzit despre care nu le-am inclus aici. Acest lucru se datorează faptului că fie nu există dovezi despre ele, fie este mai puțin clar.