Tratamentul cancerului osos secundar

Scopul tratamentului este de a controla cancerul și simptomele dumneavoastră. De asemenea, poate preveni apariția problemelor.

Decizia despre tratament

Decizia cu privire la tratament poate fi dificilă. Trebuie să înțelegeți:

 • ce tratament poate face pentru tine
 • orice efecte secundare ale tratamentului
 • câte vizite la spital implică tratamentul

Vă puteți opri oricând doriți dacă găsiți prea multe pentru a face față.

Discutați despre opțiunile dvs. cu medicul sau asistenta medicală specializată. S-ar putea să vă fie de folos să discutați lucrurile cu o rudă apropiată sau un prieten sau cu un consilier dacă este disponibil.

Tratamentul dumneavoastră va depinde de o serie de factori, inclusiv:

 • tipul dumneavoastră de cancer primar
 • tratamentul pe care l-ați avut deja
 • câte oase sunt afectate de cancer
 • dacă cancerul dumneavoastră s-a răspândit în alte părți ale corpului
 • sănătatea dumneavoastră generală
 • simptomele dumneavoastră

Tipuri de tratament pentru cancerul osos secundar

Este posibil să aveți unul sau mai multe dintre următoarele tratamente.

Terapia hormonală

Unele tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân și de prostată, depind de hormoni pentru a supraviețui și a crește. Deci, scăderea nivelului de hormoni din organism poate ajuta la controlul acestora. Este posibil să aveți tratamentul hormonal sub formă de tabletă sau injecție.

Radioterapie

Tratamentul cu radioterapie utilizează raze X cu energie ridicată pentru a distruge celulele canceroase. Radioterapia poate ajuta la controlul creșterii și simptomelor cancerului.

Radioterapie externă

S-ar putea să aveți radioterapie externă. Aici radiograful de terapie folosește o mașină în afara corpului pentru a direcționa fasciculele de radiații către cancer pentru al distruge. Fiecare tratament de radioterapie se numește fracție și durează câteva minute. S-ar putea să aveți o doză de radioterapie pentru a ajuta la durere. Sau o serie de tratamente pe parcursul mai multor zile. 

Radioterapie internă

Radioterapia internă dă radiații din interiorul corpului. Pentru unele tipuri de cancer, s-ar putea să aveți un tip de radioterapie internă numit tratament lichid radioactiv. Acest lucru funcționează cel mai bine pentru cancerele care au început în prostată sau în glanda tiroidă. 

Aveți o injecție cu o cantitate mică de lichid radioactiv. Celulele canceroase acceptă acest lucru, oferind o doză de radioterapie în aceste zone. S-ar putea să aveți nevoie de aceasta de mai multe ori, în funcție de tipul de cancer.

O vreme după ce vei fi radioactiv. Dar suma totală este foarte mică și scade pe măsură ce trece fiecare zi.

Radioterapeutul dvs. vă va anunța dacă există instrucțiuni de siguranță pe care trebuie să le urmați. Aceasta va include cât timp trebuie să le urmați. Depinde de cantitatea de lichid radioactiv pe care l-ați avut.

Chimioterapie

Chimioterapia utilizează medicamente anti-cancer pentru a distruge celulele canceroase. Tipul de chimioterapie pe care îl aveți depinde de tipul de cancer primar. 

Primul tip de chimioterapie pe care îl aveți se numește prima linie de tratament. Dacă acest lucru nu vă controlează cancerul, este posibil să aveți un alt tip de chimioterapie (a doua linie de tratament).

Medicamentele împotriva cancerului vizate

Medicamentele împotriva cancerului vizate sunt tratamente care vizează diferențele care ajută o celulă canceroasă să supraviețuiască și să crească.

Medicul dumneavoastră vă poate sugera un tratament specific pentru cancer dacă este potrivit pentru cancerul dumneavoastră primar. Există diferite tipuri de medicamente împotriva cancerului vizate, inclusiv:

 • anticorpi monoclonali 
 • blocante ale creșterii cancerului
 • Inhibitori 
 • medicamente care blochează creșterea vaselor de sânge (anti angiogenice) 

Denosumab este un tip de terapie țintită numită anticorp monoclonal. Ajută la întărirea oaselor și reduce riscul ruperii acestora. O aveți sub formă de injecție sub piele.

Bifosfonați

Bifosfonații sunt medicamente pentru întărirea sau întărirea oaselor care încetinesc sau previn deteriorarea oaselor și scad nivelul de calciu. Aveți bifosfonați, fie ca picurare în fluxul sanguin (intravenos), fie pe cale orală.

Persoanele cu mielom sau cancer mamar pot avea bifosfonați pentru a ajuta la controlul durerii și la întărirea oaselor coloanei vertebrale. Dacă aveți cancer de prostată, este posibil să aveți bifosfonați dacă analgezicele nu funcționează suficient de bine.

Tratament cu căldură pentru distrugerea celulelor canceroase (ablație prin radiofrecvență)

Ablația prin radiofrecvență (RFA) ucide celulele canceroase prin încălzirea lor. RFA este un tratament destul de specializat și poate fi necesar să vă deplasați la un centru specializat pentru a-l lua.

Interventie chirurgicala

Medicul dumneavoastră vă poate sugera să consultați chirurgul. Aceasta este pentru a vedea dacă pot ajuta la întărirea oaselor slăbite. Acesta nu este un tratament foarte frecvent. Acesta include punerea unor ace metalice sau înlocuirea unei articulații (cum ar fi o articulație a șoldului).

Chirurgia poate ajuta, de asemenea, la remedierea unei fracturi a unui os slăbit. 

Este posibil să aveți lansete introduse pentru a vă stabiliza și întări coloana vertebrală dacă aveți cancer acolo.

Injectarea cimentului osos în oase

Medicul dumneavoastră vă poate sugera să vă injectați un ciment special în oase. S-ar putea să aveți acest lucru dacă cancerul dumneavoastră provoacă durere sau oasele coloanei vertebrale s-au prăbușit.

Cifoplastia este similară, dar medicul dumneavoastră folosește un balon printr-un ac pentru a ajuta la crearea formei normale a osului.

Controlul simptomelor secundarelor osoase

Controlul durerii

Multe dintre tratamente ajută la controlul durerii prin micșorarea tumorii și reducerea presiunii asupra nervilor sau a țesutului din jur. S-ar putea să puteți reduce cantitatea de analgezice pe care le luați dacă tratamentul dumneavoastră vă micșorează secundarele osoase.

Niveluri ridicate de calciu

Nivelurile ridicate de calciu din sânge vă pot face să vă simțiți somnolent, slab, constipat și confuz. Tratamentul include medicamente numite bifosfonați, precum și lichide, prin picurare, pentru a ajuta la eliminarea calciului din corpul dumneavoastră.

Oboseală

Este posibil să vă simțiți obosit dacă cancerul vă afectează măduva osoasă. Medicul dumneavoastră vă poate sugera analize de sânge pentru a verifica numărul de celule sanguine. Este posibil să aveți o transfuzie de sânge dacă globulele roșii din sânge sunt scăzute.

Ți a fost de ajutor acest articol?