Nu știm ce cauzează majoritatea cancerelor osoase. Dar există câțiva factori care vă pot crește riscul de ao dezvolta.

A avea oricare dintre acești factori de risc nu înseamnă că veți dezvolta cu siguranță cancer.

 Vârstă

La fel ca majoritatea cancerelor, riscul de cancer osos crește odată cu înaintarea în vârstă. Dar pentru unele tipuri de cancer osos, persoanele mai tinere prezintă un risc mai mare.

Osteosarcomul este mai frecvent la adolescenți (10-19 ani). Se pare că este legat de creșterea oaselor în timpul pubertății.

Sarcomul Ewing se dezvoltă de obicei la copii (0-14 ani) și adolescenți. Dar poate apărea la adulți.

Condrosarcoamele și sarcoamele cu celule fusiforme tind să apară mai ales la adulți cu vârste cuprinse între 30 și 60 de ani. 

Chordoamele sunt mai frecvente la adulții cu vârsta peste 50 de ani.

 Tratamente pentru cancer

Riscul de cancer osos este legat de tratamentul anterior al cancerului cu radioterapie, în special în timpul copilăriei. Tratamentul cu medicamente chimioterapice numite agenți alchilanți este, de asemenea, legat de osteosarcom.

 Alte boli ale oaselor

Unele tipuri de boli osoase pot crește riscul de cancer osos.

Enchondrom sau osteocondrom

Dacă aveți un tip de tumoră osoasă necanceroasă (benignă) numită encondrom sau osteocondrom, aveți un risc crescut de a suferi un tip de cancer osos numit condrosarcom.

Boala Ollier 

Persoanele cu o afecțiune rară numită boala Ollier (numită și encondromatoză) dezvoltă în oasele lor multe tumori necanceroase (benigne). Aceste tumori pot deveni canceroase și se pot transforma într-un condrosarcom.

Boala Paget

Persoanele cu boala Paget prezintă un risc crescut de apariție a osteosarcomului. Boala Paget este o afecțiune în care osul nou înlocuiește oasele vechi cu o viteză mai mare decât cea normală.

 Factori genetici

Unii factori genetici sunt legați de cancerul osos.

Sindromul Li-Fraumeni

O afecțiune numită sindrom Li-Fraumeni apare în familii. Este cauzată de o defecțiune genetică moștenită de la părinți. Dacă aveți sindromul Li-Fraumeni, aveți un risc crescut de mai multe tipuri de cancer, inclusiv osteosarcom. 

Retinoblastom ereditar

Există un tip de cancer ocular cauzat și de gene defecte. Se numește retinoblastom ereditar. Copiii cu această defecțiune genetică prezintă, de asemenea, un risc crescut de osteosarcom.

Alte sindroame

Sindroame precum sindromul Werner, sindromul Rothmund – Thomson și sindromul Bloom sunt, de asemenea, factori de risc pentru osteosarcom.

Leziuni și lovituri

Oamenii cred adesea că lovirea sau rănirea unui os poate provoca cancer osos. Dar studiile de cercetare nu susțin acest lucru.

Este mai probabil ca o leziune să provoace umflături, care, atunci când este investigată, prezintă un cancer care este deja acolo. Sau un os afectat de cancer poate fi slăbit și astfel este mai probabil să se rupă (să se fractureze) într-un accident. Medicii pot observa apoi tumora atunci când vă investighează fractura.

Ți a fost de ajutor acest articol?