Fumatul, anumite substanțe și HPV sunt unele dintre riscurile și cauzele cancerelor de sinus nazal și paranasal.

Factori care vă cresc riscul

Știm că câteva lucruri vă pot crește riscul de cancer al sinusului nazal și paranasal.

Fumat

Fumatul vă crește riscul de cancer al cavității nazale. Dacă fumați, aveți un risc mai mare decât media de a dezvolta acest tip de cancer.

Țigările conțin nitrozamine și alte substanțe chimice care cauzează cancer. Când fumați, fumul poate trece prin cavitatea nazală în drum spre plămâni.

Riscul crește cu cât fumezi mai mult. Dacă fumezi mult, îți crești și mai mult riscul. Oprirea fumatului este cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru sănătatea dumneavoastră și va reduce riscul de a dezvolta cancer.

 

Expunerea la unele substanțe la locul de muncă

Cercetările sugerează că lucrul în unele locuri de muncă vă crește riscul de a dezvolta cancer în cavitatea nazală și sinusurile paranasale. Acest lucru se datorează faptului că vă pot expune la anumite substanțe chimice.

Directorul de Sănătate și Siguranță a elaborat un raport în 2012, care a analizat dacă există anumite ocupații care cresc riscul de cancer nazal și paranasal. Aceștia afirmă că aproximativ o treime din cancerele de sinus nazal și paranasal sunt legate de anumite ocupații.

Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) enumeră toate substanțele cauzatoare de cancer (cancerigeni) la om. Acestea enumeră următoarele substanțe ca având suficiente dovezi pentru creșterea riscului de cancer al sinusului nazal și paranasal:

  • Praful de lemn (în principal lemn de esență tare) – oameni care lucrează în tâmplărie, inclusiv mobilier și dulgheri, podele din lemn și orice altă industrie legată de lemn.
  • Praful de piele – producătorii de pantofi pot fi expuși la praful de piele.
  • Compuși de nichel – un metal utilizat pentru fabricarea oțelului inoxidabil.
  • Producția de alcool izopropilic – un tip de alcool utilizat în produsele casnice și în procesele de fabricație
  • Radium 226 și 228 – metale radioactive care pot fi găsite la niveluri scăzute în natură în aer, apă, sol și roci.

Virusul papilomului uman (HPV)

HPV este un virus comun care poate provoca mici creșteri sau veruci. Există o mulțime de tulpini diferite de HPV și unele prezintă un risc ridicat pentru alte tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de col uterin.

Aproximativ 30 din 100 de cazuri (30%) de cancer de sinus nazal și paranasal sunt legate de HPV. Dintre diferitele tipuri de HPV, tipul 16 este cel mai frecvent în cazurile de cancer nazal și sinusal.