Opțiuni de tratament

Principalele tratamente pentru cancerul de sân includ:

 • intervenție chirurgicala
 • chimioterapie
 • radioterapie
 • terapie hormonală (numită și terapie endocrină)
 • medicamente împotriva cancerului vizate
 • medicamente pentru întărirea oaselor

Este posibil să aveți o combinație a acestor tratamente, în funcție de situația dvs. Medicul dumneavoastră va lua în considerare mulți factori diferiți atunci când decide ce tratament este cel mai potrivit pentru dumneavoastră.

Decizia de ce tratament aveți nevoie

O echipă de medici și alți profesioniști discută despre cel mai bun tratament și îngrijire pentru dvs. Ei sunt numiți o echipă multidisciplinară (MDT).

Tratamentul dumneavoastră depinde de:

 • unde se află cancerul în sân
 • cât de mare este cancerul
 • dacă s-a răspândit
 • tipul de cancer
 • cât de anormale arată celulele la microscop (gradul)
 • dacă ați avut menopauză
 • dacă celulele canceroase au proteine ​​pentru medicamentele destinate cancerului
 • starea generală de sănătate și nivelul de fitness

MDT-ul dvs. va discuta cu dumneavoastră tratamentul, beneficiile acestuia și posibilele reacții adverse. 

Majoritatea spitalelor au asistente medicale specializate în cancerul de sân. Ei merg la ședințele MDT. De obicei, vedeți asistentele mai regulat decât chirurgul sau medicul oncolog. Ei vă pot răspunde la întrebări și vă pot sprijini pe dvs., familia și prietenii.

Chirurgie pentru cancerul de sân

Majoritatea oamenilor încep tratamentul împotriva cancerului de sân cu o intervenție chirurgicală. Medicul dumneavoastră vă poate oferi o varietate de tratamente. Există diferite tipuri de intervenții chirurgicale.

Chirurgie de conservare a sânilor 

În funcție de dimensiunea și poziția cancerului, este posibil să fie îndepărtat doar nodul canceros, cu o margine de țesut mamar normal. Aceasta se numește chirurgie de conservare a sânilor sau o extirpare locală largă.

 

Îndepărtarea sânului (mastectomie)

Chirurgul dumneavoastră vă poate recomanda îndepărtarea întregului sân. Aceasta se numește mastectomie. Puteți face o nouă formă a sânului (o reconstrucție a sânilor) în momentul intervenției chirurgicale sau cândva mai târziu.

Chirurgie la ganglionii limfatici 

Cancerul de sân se poate răspândi în alte părți ale corpului. De obicei, se răspândește mai întâi la ganglionii limfatici din axilă (axila) aproape de sân. De obicei, aveți o scanare cu ultrasunete pentru a privi ganglionii limfatici din axilă. Este posibil să aveți și o biopsie a ganglionilor limfatici.

S-ar putea să vi se opereze ganglionii limfatici. Aceasta poate fi o biopsie ganglionară santinelă în care chirurgul îndepărtează 1 până la 3 noduri. Sau este posibil să aveți un joc axilar, unde sunt scoase mai multe noduri. 

Radioterapie pentru cancerul de sân

Radioterapia utilizează raze X cu energie ridicată pentru a distruge celulele canceroase. De obicei, aveți 3 săptămâni de radioterapie după operația de conservare a sânilor. Dar, în unele spitale, este posibil să aveți acest tratament într-un timp mai scurt. 

Unii oameni ar putea urma radioterapie după o mastectomie. Acest lucru depinde de stadiul cancerului. 

 

Teste asupra celulelor de cancer mamar

Pentru a afla ce tratament aveți nevoie, medicul dumneavoastră vă va aranja testele asupra celulelor canceroase. Aceste teste includ verificarea dacă celulele au proteine ​​pentru tratamente hormonale sau pentru medicamente împotriva cancerului.

Tratamente medicamentoase

Medicul dumneavoastră vă poate recomanda terapia hormonală, chimioterapia sau un medicament împotriva cancerului. De obicei, aveți aceste tratamente după operație. Ele pot reduce șansa ca cancerul să revină.

S-ar putea să aveți chimioterapie sau terapie hormonală înainte de operație dacă aveți un cancer mare. Acest tratament poate micșora cancerul. Apoi, poate fi posibil pentru unele femei să fie îndepărtată o zonă mai mică de țesut mamar decât să li se facă mastectomie.

Este posibil să fi țintit medicamentele împotriva cancerului cu chimioterapie înainte de operație, dacă aveți HER2 pozitiv  cancer mamar. Medicul dumneavoastră vă poate spune dacă acest lucru este potrivit pentru dumneavoastră.

Este posibil să aveți și tratament cu medicamente care întăresc oasele. Pentru unii oameni, acest tratament poate ajuta la reducerea riscului de răspândire a cancerului de sân pe oase.

Instrumente informatice pentru a ajuta la alegerea tratamentului

Programele de computer specializate pot ajuta medicii să decidă ce tratament ar putea fi cel mai potrivit în cazul dumneavoastră particular. Programele conțin toate detaliile rezultatelor studiilor pentru tratamentele după intervenția chirurgicală pentru cancerul de sân în stadiu incipient.

Medicii pot introduce detaliile cancerului în baza de date computerizată și apoi pot adăuga diferite tipuri de tratament, cum ar fi chimioterapia sau terapia hormonală.

Calculatorul spune cât de mult fiecare tratament reduce șansa ca cancerul să revină. Programele de calculator oferă, de asemenea, informații despre riscul efectelor secundare ale fiecărui tratament. Un program utilizat în mod obișnuit se numește Predict.

Discutați cu medicul dumneavoastră dacă doriți să aflați mai multe despre acest lucru. 

 

Testarea genelor pentru a vedea dacă este posibil ca cancerul la sân să revină

Testele de activitate genică se mai numesc teste de profilare a tumorii, teste de profilare a expresiei genetice (teste GEP) sau teste genetice. Se uită la grupuri de gene canceroase pentru a afla cât de activi sunt. Activitatea anumitor gene îi ajută pe medici să stabilească dacă este posibil ca cancerul să revină

Medicul dumneavoastră vă poate sugera să faceți un test de profilare a tumorii atunci când beneficiul chimioterapiei nu este clar. Acest lucru le oferă informații mai detaliate cu privire la faptul dacă ar trebui sau nu să aveți chimioterapie pentru a reduce riscul apariției cancerului. 

.

Medicii fac acest test folosind un eșantion de cancer prelevat în timpul intervenției chirurgicale. Aceasta înseamnă că nu veți avea nevoie de teste sau examinări suplimentare.

Aceste teste nu trebuie confundate cu testele care caută o genă defectă moștenită care crește riscul unei persoane de a face cancer.

Tratamentul pentru cancerul de sân avansat

Cancerul de sân avansat înseamnă că cancerul s-a răspândit în altă parte a corpului. Tratamentul vizează controlul creșterii cancerului și ajută la controlul simptomelor. Tratamentele pot include:

 • terapia hormonală
 • chimioterapie
 • radioterapie
 • terapia medicamentoasă împotriva cancerului
 • medicamente pentru întărirea oaselor

Obținerea unei a doua păreri

Deciziile de tratament pot fi complicate și confuze. Puteți cere o a doua opinie dacă doriți să obțineți opinia altui medic despre tratamentul dumneavoastră. Aceasta înseamnă să mergi la un alt specialist. Va trebui să vă vadă toate rezultatele testelor și radiografiile. 

A avea o a doua opinie nu înseamnă de obicei că noul medic preia tratamentul și îngrijirea dumneavoastră. Aceștia discută cu dvs. și cu medicul dumneavoastră actual care este cea mai bună abordare de tratament pe care să o luați.

Dacă doriți să obțineți o a doua opinie, medicul dumneavoastră va fi de obicei fericit să vă aranjeze. Poate dura ceva timp pentru a aranja totuși și ar putea însemna că tratamentul dumneavoastră este întârziat pentru o vreme.

Merită să discutați din nou tratamentul dumneavoastră cu specialistul actual. După ce ați auzit de ce vă sugerează anumite tratamente, s-ar putea să simțiți că nu aveți nevoie de o a doua opinie.

Este întotdeauna o idee bună să notați câteva întrebări înainte de a merge la spital pentru o întâlnire cu specialistul dumneavoastră. Poate fi dificil să vă amintiți tot ce doriți să cereți odată ce ajungeți acolo. Scrierea întrebărilor în prealabil vă poate ajuta să vă simțiți mai încrezători în timpul discuției.

Ți a fost de ajutor acest articol?