Chirurgia este prima opțiune și cel mai frecvent tratament pentru cancerul de sân pentru această boală. După diagnostic, medicul dumneavoastră vă va explica, compara și discuta riscurile și beneficiile pentru fiecare tip de intervenție chirurgicală. El va descrie, de asemenea, modul în care fiecare tip de intervenție chirurgicală va schimba modul în care arăți.

Chirurgie de reparație a sânilor

De asemenea, cunoscută sub numele de operație de conservare a sânului, aceasta este o operație de tratament al cancerului de sân pentru a elimina tumora și nu sânul. Aceasta poate fi o mastectomie segmentară, cunoscută și sub numele de mastectomie parțială, sau o lumpectomie. Adesea, tot ce are nevoie o femeie pentru a îndepărta întregul nod este o biopsie excizională.

În această opțiune, chirurgul va elimina tumora mamară și unele țesuturi normale care o înconjoară. De asemenea, el poate elimina ganglionii limfatici aflați sub braț și o parte din mușchii pieptului care se căptușesc sub tumoare.

Mastectomia

Această intervenție chirurgicală îndepărtează întregul sân sau cât mai multe țesuturi mamare posibil. O mastectomie care economisește pielea este o opțiune în unele cazuri. În acest tratament pentru cancerul de sân, chirurgul va avea pielea îndepărtată cât mai puțin posibil.

Există 2 tipuri de tratament pentru cancerul de sân cu mastectomie – mastectomie radicală totală și modificată. În mastectomia totală, întregul sân și unii dintre ganglionii limfatici aflați sub braț sunt îndepărtați. Ganglionii limfatici sunt verificați pentru depistarea celulelor canceroase. Dacă se constată că ganglionii limfatici sunt canceroși, sunt necesare alte tratamente pentru cancer.

Într-o mastectomie radicală modificată, majoritatea sau toate ganglionii limfatici și întregul sân sunt îndepărtați. Căptușeala mușchilor toracici și mușchii mici ai pieptului pot fi îndepărtați, astfel încât ganglionii limfatici să fie îndepărtați cu ușurință.

Dupa operatie

După operația de tratament pentru cancerul de sân, fiecare femeie are timp și procese diferite de vindecare. Chirurgia cauzează de obicei sensibilitate și durere. Medicamentele ajută la controlul acestei dureri. Înainte de a merge la operație, este recomandabil să discutați cu medicul dumneavoastră planul de ameliorare a durerii. Dacă aveți nevoie de mai multă ameliorare a durerii după operație, planul poate fi ajustat. Orice tip de intervenție chirurgicală prezintă riscuri de sângerare sau infecție. Poate provoca și alte probleme. Orice problemă întâmpinată trebuie comunicată imediat medicului dumneavoastră.

Dacă aveți 1 sau ambii sâni îndepărtați, vă poate face să vă simțiți dezechilibrat, mai ales dacă aveți sâni mari Dezechilibrul poate provoca disconfort la nivelul spatelui și gâtului. Zona în care pielea a fost îndepărtată se poate simți strâns. Nervii sunt tăiați sau răniți în timpul intervenției chirurgicale și, prin urmare, este posibil să aveți furnicături și amorțeală la subraț, braț, piept și umăr. Mușchii umărului și brațul se pot simți slabi și rigizi după operația de tratament pentru cancerul de sân. Aceste probleme se estompează de obicei după câteva săptămâni. Exercițiile pot fi sugerate de către medic sau profesionistul medical pentru a vă ajuta să vă recâștigați forța și mișcarea în umăr și brațe. Exercițiile fizice reduc și durerea și rigiditatea. Puteți începe cu exerciții ușoare în câteva zile de la operație.

Îndepărtarea ganglionilor limfatici aflați sub braț în timpul intervenției chirurgicale pentru tratamentul cancerului de sân încetinește fluxul de lichid limfatic. Acest lichid se acumulează în mâini și brațe și provoacă umflături, cunoscut și sub numele de limfedem. Limfedemul se poate dezvolta după operație, luni sau ani mai târziu. Este necesară protejarea mâinii și brațului pe zona afectată de arsuri, tăieturi sau alte răni.

Reconstrucția sânilor

Reconstrucția sânului este o intervenție chirurgicală plastică pentru reconstituirea formei sânului după operația de tratament a cancerului de sân. Se poate face în timpul intervenției chirurgicale pentru a elimina cancerul sau mai târziu. Consultați un chirurg plastic înainte de operația de eliminare a cancerului dacă aveți în vedere reconstrucția sânilor.

Ți a fost de ajutor acest articol?