Rezecția endoscopică a mucoasei – îndepărtarea mucoasei stomacului

Rezecția endoscopică a mucoasei (EMR) înseamnă îndepărtarea zonelor anormale din mucoasa stomacului.

Medicul dumneavoastră folosește un tub lung flexibil (endoscop) cu o cameră mică și lumină la capăt pentru a privi în stomac. Apoi îndepărtează zona anormală trecând instrumente speciale prin tub.

Acest tip de intervenție chirurgicală este pentru persoanele care au un stadiu de cancer foarte incipient, mic și în straturile interioare ale stomacului (mucoasa).

Ce se întâmplă

Aveți procedura în unitatea de endoscopie din spital. Probabil ați avut o endoscopie ca unul dintre testele pentru diagnosticarea cancerului. Pregătirea pentru EMR este aceeași ca și pentru endoscopie.

Medicul dumneavoastră vă va explica ce vor face și veți semna un formular de consimțământ. Acesta este un moment bun pentru a vă pune orice întrebări.

Înainte de procedură

Când ajungeți, asistenta ar putea să vă ceară să intrați într-o cabină pentru a vă schimba într-o rochie de spital.

Te culci pe canapea și un anestezist îți pune un tub mic (canulă) într-o venă din braț sau din mână. Apoi atașează o picurare care conține un sedativ. Îți ia câteva minute să te culci.

Unii oameni trebuie să aibă procedura sub un anestezic general. Medicul dumneavoastră vă va spune dacă faceți și dumneavoastră.

În timpul procedurii

Odată ce ai somn, medicul îți trece endoscopul pe gât. Folosind endoscopul, injectează lichid în stratul de celule de sub cancer sau zona anormală. Fluidul îl face să iasă în evidență de restul țesutului.

Medicul dumneavoastră îndepărtează zona țesutului folosind un fir subțire. Ei colectează țesutul pentru a se uita la microscop.

Procedura durează între 30 și 90 de minute, în funcție de cantitatea de căptușeală pe care trebuie să o elimine.

După procedură

Va trebui să vă odihniți o vreme după aceea. Nu-ți vei aminti să ai procedura.

Indiferent dacă puteți merge acasă în aceeași zi sau să rămâneți în spital peste noapte, va varia. Ai nevoie de cineva care să te ducă acasă și să fie cu tine când pleci.

De obicei, beți lichide doar în primele două zile după procedură și vă ridicați treptat la o dietă normală.

Ai fi putut:

 • durere toracică ușoară, cum ar fi arsuri la stomac
 • disconfort ușor când mâncați alimente
 • balonare și disconfort care durează câteva ore

Puteți lua paracetamol pentru a controla orice durere pe care ați putea să o aveți. Nu luați aspirină sau analgezice nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul.

Riscuri posibile

Medicii dvs. se vor asigura că beneficiile intervenției chirurgicale depășesc aceste riscuri posibile

 • sângerare – contactați spitalul dacă începeți sângerarea din gură sau dacă poo este negru
 • o durere în gât care poate dura până la 24 de ore – contactați spitalul dacă aveți dureri severe în gât, piept sau burtă (abdomen)
 • lichid care intră în plămâni din gură – acest lucru se întâmplă rar, deoarece o asistentă medicală vă elimină lichidul din gură în timpul procedurii
 • o reacție la sedativ care te face să respiri
 • o ruptură mică (perforație) în conducta alimentară, stomac sau intestinul subțire – aceasta este rară, dar poate fi gravă

Urmare

La prima întâlnire de urmărire, medicul dumneavoastră:

 • vă oferă rezultatele operației
 • te examinează
 • vă întreabă cum sunteți și dacă ați avut probleme

Aceasta este, de asemenea, oportunitatea dvs. de a pune întrebări. Notați orice întrebări pe care le aveți înainte de programare pentru a vă ajuta să vă amintiți ce să întrebați. A lua cu cineva cu tine vă poate ajuta, de asemenea, să vă amintiți ce spune medicul.

Cât de des aveți întâlniri de urmărire depinde de rezultatele intervenției chirurgicale. Adresați-vă medicului dumneavoastră cât de des trebuie să faceți controale și ce vor implica acestea.

De obicei, aveți o endoscopie 3 luni mai târziu pentru a verifica dacă stomacul dvs. se vindecă.

Ți a fost de ajutor acest articol?