Dieta după cancerul laringian

După tratamentul cancerului laringian, este posibil să aveți dificultăți la înghițire, pierderea gustului sau pierderea în greutate. Există multe modalități diferite de a profita la maximum de dieta ta.

Dificultate la inghitire

Tratamentul pentru cancerul laringian vă poate face gâtul foarte dureros. Aproape sigur vei avea dificultăți la înghițire o vreme.

După radioterapie 

Radioterapia vă poate face durerea în gât, mai ales dacă ați avut o combinație de chimioterapie și radioterapie (chimioterapie). 

Medicul dumneavoastră vă oferă analgezice puternice. Puteți, de asemenea, să vă introduceți un tub în nas pentru furaje lichide, astfel încât să nu trebuie să înghițiți alimente.

Când puteți mânca din nou în mod normal, poate fi necesar să evitați anumite alimente, cum ar fi sucurile de fructe acide sau alimentele picante, deoarece vă pot ustura gâtul.

O gură uscată după radioterapie poate face, de asemenea, dificilă înghițirea alimentelor. Vă ajută dacă purtați o sticlă de apă sau un spray cu apă mică pentru a vă menține gura umedă.

S-ar putea să găsiți o dietă moale mai ușor de gestionat dacă aveți un gât dureros. Există o mulțime de alimente pe care le puteți mânca și modalități de a vă adapta mesele preferate.

Dupa operatie

După operație, aveți un tub de alimentare care vă intră în stomac pentru a vă permite să vă vindecați gâtul. Aveți furaje lichide prin acest tub până când puteți să mâncați și să beți din nou.

Tubul s-ar putea să vă urce în nas și în stomac (un tub nazogastric) sau s-ar putea să treacă prin stomă și în orificiul pe care îl veți utiliza ulterior pentru supapa de vorbire. Sau s-ar putea să aveți un tub care trece prin burtă (peretele abdominal) în stomac. Aceasta se numește gastrotomie endoscopică percutană (tub PEG).

Chiar dacă nu mâncați, este important să vă mențineți gura și dinții curați. Acest lucru ajută la oprirea dezvoltării infecției și te face să te simți mai confortabil.

Pierderea gustului

După o laringectomie, simțul mirosului este probabil mai rău decât era. Și acest lucru vă poate reduce simțul gustului. Mulți dintre noi nu ne dăm seama, dar mirosul mâncării contribuie foarte mult la gustul ei.

Schimbarea dietei

După intervenția chirurgicală, s-ar putea să găsiți că trebuie să mâncați alimente mai puternic aromate.

Graviurile și sosurile îmbuteliate pot ajuta la adăugarea de aromă unei mese. S-ar putea să găsiți că preferați versiuni mai puternice ale alimentelor preferate. De exemplu, sunca afumata, slanina sau branza mai tare. De asemenea, puteți încerca să adăugați usturoi, suc de lămâie, ierburi și condimente la mâncare.

Marinarea (înmuierea) cărnii și a peștelui înainte de gătit ajută, de asemenea. Puteți face o marinată cu câteva linguri de ulei de măsline și oricare dintre ierburile sau condimentele care vă plac. Adăugați niște vin sau suc de lămâie dacă doriți. Lăsați carnea sau peștele înmuiat peste noapte sau cât puteți. Chiar și 10 minute fac diferența.

Sau puteți folosi o marinată uscată (uneori numită frecare). Pentru a face acest lucru, amestecați pur și simplu niște condimente și ierburi și puneți-le pe carnea sau peștele nefierte cu mâinile curate.

Unii oameni consideră că simțul gustului și mirosul lor sunt mai acute după tratament, dar acest lucru nu este comun. În acest caz, poate fi necesar să vă schimbați dieta pentru a găsi alimente mai blande pe care vă bucurați să le consumați.

Pierdere în greutate

Oamenii au slăbit adesea destul de mult în greutate până când sunt diagnosticați cu cancer laringian. S-ar putea să fi avut și dureri de înghițire pentru o vreme, ceea ce vă poate amâna să mâncați.

După tratament, trebuie să vă construiți din nou. Dar acest lucru poate fi dificil dacă nu ai prea mult pofta de mâncare. Dacă sunteți într-adevăr fără mâncare, poate fi mai ușor să faceți față mâncării puțin și des decât să aveți o farfurie mare de mâncare.

Supliment de băuturi

Adresați-vă medicului dumneavoastră pentru a vă prescrie câteva băuturi suplimentare. Aceste băuturi au toate vitaminele, proteinele și carbohidrații de care aveți nevoie pentru o dietă echilibrată. Dacă încercați să vă îngrășați, le puteți savura pe parcursul zilei, precum și să vă mâncați mesele.

Băuturile suplimentare vin în multe arome, atât sărate, cât și dulci. Mărcile disponibile includ Ensure, Fresubin, Complan și Build Up. De asemenea, puteți obține suplimente de proteine ​​sau carbohidrați sub formă de pulbere pentru a stropi pe alimente și băuturi.

Un dietetician vă poate ajuta să planificați o dietă adecvată și să vă sfătuiți cu privire la suplimente.

Ți a fost de ajutor acest articol?